Преди десетина години старата къща музей на Тодор Петров във

...
Преди десетина години старата къща музей на Тодор Петров във
Коментари Харесай

Ново село вдъхва нов живот на стара къща музей

Преди десетина години остарялата къща музей на Тодор Петров във видинското Ново село бе превърната в Къща на срещите. По самодейност на Народно читалище „ Земеделец-1874 “ благодарение на неправителствената организация АГОРА и с доброволни дарения от новоселяни и потомците им тя се трансформира в къща, която споделя за историята и бита на Ново село. Изработен бе стенна живопис с легендата за откриването на новоселската гъмза, сложена бе карта за пътя на виното от Ново село към Европа и Япония, завършена бе зала на видните новоселяни.
За страдание, и парите бяха малко, и опциите на читалището да поддържа друга постройка и да обезпечи човек за това бяха незадоволителни. Къщата отваряше порти за посетители и туристи или за деца и пенсионери, само че на първо място в летните месеци и то при поискване. Там бе сниман от община Ново село рекламен филм за новоселската женитба с присъединяване на самодейците от читалището.
И ето, че се появи нова опция за съживяването ѝ. Община Ново село кандидатства пред Министерството на културата за средства, с които желае да резервира този остарял и характерен с архитектурата си новоселски дом, от дълго време трансфорат в туристически обект. Над 37 хиляди лв. ще бъдат нужни, с цел да се направи ремонт на покрива и стените, да се сложи парково осветяване, да се изградят площадка и декоративна каменна чешма. Трябва да се почисти дворът от шубраци и да се възвърне оградата в задната част на къщата. Реставрацията на остарялата къща ще разреши да се открие и ново работна място, с цел да бъде отворена целодневно за гости. Деяна Стоянова – секретар на община Ново село, се надява самодейността да бъде утвърдена от Министерството на културата и през летните месеци от юни до септември да бъдат изпълнени заложените действия, с цел да вдъхнем нов живот на остарялата къща./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР