Преди десетилетие една бутикова технологична компания в Румъния дава работа

...
Преди десетилетие една бутикова технологична компания в Румъния дава работа
Коментари Харесай

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият ИТ милиардер на Румъния

Преди десетилетие една бутикова софтуерна компания в Румъния дава работа на 150 ИТ експерти и съумява да генерира доходи от по-малко от 5 милиона $. Днес същата тази компания към този момент има 30 офиса по света, за нея работят 3200 души, а централата ѝ се намира не къде да е, а в първокласен небостъргач на близо 7700 километра от Букурещ - в сърцето на Манхатън.

Името на UiPath е към този момент известно, като тя има интервенции в мегаполиси, като Лондон, Париж, Сингапур и Токио. Наскоро компанията съумя да притегли нов рунд от вложения, който повиши пазарната ѝ капитализация до над 7 милиарда $. И с помощта на това нейните основатели към този момент са милиардери.

Един от тях е Даниел Динес, който преди няколко месеца се трансформира в първият румънски ИТ милиардер. Forbes споделя неговата история, като го назовава още първият бот милиардер поради това, с което се занимава компанията му.

Динес израства в малко градче в северната ни съседка. Той е наследник на учителка и инженер, които се срещат, откакто са разпределени да работят в провинцията. Той израства зад Желязната завеса, мечтаейки един ден да бъде прочут публицист. Скоро обаче той схваща, че се оправя по-добре с математиката. През 1990 година след рухването на Берлинската стена и на режима на Николае Чеушеску той стартира своето следване.

Първоначално Динес стартира да печели като купува по-евтини артикули в Букурещ и ги продава в родния си град с надценка. В средата на 90-те години той взема решение да се преориентира, откакто схваща, че възходящ брой програмисти в Букурещ получават заплати от 300 $ месечно, като работят по планове на американски софтуерни компании.

Даниел Динес взема книга за основите на C++ и последователно стартира да се учи на програмиране. Той няма личен компютър и по тази причина през нощта употребява този на собствен другар. През 2001 година получава и първият огромен късмет - предложение за работа от Microsoft. Той отпътува за Сиатъл, където изкарва близо пет години.

" Първите ми години там бяха ужасни. На работните срещи разбирах 50-60% от нещата, за които сътрудниците ми говореха. А аз самият не можех да се включа в диалозите ", спомня си Динес.

През 2005 година той се връща назад в Букурещ, където слага началото на ИТ аутсорсинг компания - DeskOver. Шест години по-късно, откакто сдружението губи най-големия си клиент, Динес взема решение да промени фокуса на бизнеса си. И го насочва към предлагането на пакети приложения за софтуерна разработка (software development kits).

Един от клиентите на румънска компания - индийската Blue Prism, индиректно оказва помощ на Динес да се тръгне по нов път. Специалистите от европейското сдружение пътуват до Индия, с цел да научат повече за така наречен роботизирана автоматизация на процесите (RPA). Накратко тази технология разрешава автоматизацията на бизнес процеси, като се извършват повтарящи се задания, имитирайки дейностите на консуматори.

Постепенно бизнесът на се разраства и към 2014 година компанията регистрира доходи от 500 хиляди $. Дружеството съумява да притегли 1,6 милиона $ вложения от огромни европейски фондове. Тогава и то е преименувано на UiPath.

Две години по-късно Динес към този момент е решен, че желае да трансформира компанията в интернационален водач в своя сегмент. Първият офис на компанията отвън Румъния отваря в индийския град Бангалор. По-късно заработват и тези в Лондон и Ню Йорк.

Преди две години и централата на UiPath се мести от Букурещ в Голямата ябълка, а в румънската столица остава да работи R&D центъра на компанията. След като съумява да притегли редица вложители в Съединени американски щати сдружението се трансформира в " еднорог " през 2018 година, когато минава капитализация от 1,1 милиард $, а през лятото на тази то доближи 7 милиарда $.

Следващата цел за Динес е през 2021 година UiPath да дебютира на борсата. " Не може да бъдеш в действителност огромна неборсова компания дълго време. В някакъв миг би трябвало да станеш обществена такава ", споделя той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР