Преди десетилетие Бърнард Мадоф бе арестуван заради най-голямата Понци схема

...
Преди десетилетие Бърнард Мадоф бе арестуван заради най-голямата Понци схема
Коментари Харесай

Жертвите на най-голямата Понци схема в света скоро ще си върнат парите

Преди десетилетие Бърнард Мадоф бе задържан поради най-голямата Понци скица в света. Днес, 10 години по-късно, тежката битка за възобновяване на парите на жертвите към момента продължа - и учудва и специалисти, и самите вложители, написа Bloomberg.

Макар че никой няма да получи фантомните облаги, които Мадоф твърдеше, че прави, средствата, които бяха подадени от негови клиенти са главната цел на Ървинг Пикард, юрист от Ню Йорк. Досега той е възстановил цели $13,3 милиарда - или към 70 % от потвърдените средства, вложени от вложители - като съди тези, които са спечелили от схемата. И Пикард се е прицелил към още милиарди.

" Този вид възобновяване на средства е невероятен и нехарактерен ", споделя Кети Базоян Фелпс, юрист, специализирала в каузи за банкрути. Възстановяването на средства от Понци схеми нормално доближават сред 5 и 30 % и множеството жертви не получават нищо.

Измамата на Мадоф изтри $19 милиарда, които богати вложители, благотворителни организации и звезди бяха доверили още от 70-те години на предишния век. В продължение на години той е изменял потребителските сметки с подправени търговски интервенции и $45 милиарда несъществуващи облаги. Всичко това продължи до 2008 година, когато финансовата рецесия разкри измамата и докара до колапса на компанията му.

Когато Мадоф бе арестуват на 11 декември 2008 година, сривът на компанията засегна към 4 800 клиенти. Самият той се призна за отговорен и излежава присъда от 150 години отнемане от независимост. И двамата му синове са мъртви - единият се обеси, а другият умря от раково заболяване. Правителството разреши на брачната половинка му Рут да резервира $2,5 милиона и тя в този момент живее в Кънектикът чартърен.

" Това бе най-голямата, най-дълго траялата и една от най-сложните измами на всички времена, по тази причина не е и изненадващо, че процесът лишава толкоз доста време ", споделя Матю Шварц, някогашен федерален прокурор, който е работил по случая. Пикард " в действителност възвърне ненадейно огромно количество пари на жертвите ", добави той.

След първичния безпорядък към ареста, Пикард стартира да следва елементарна формула, с цел да възвърне средствата на жертвите: стартира да съди тези, които са изтеглили повече пари, в сравнение с са внесли. Стратегията е противоречива, само че в последна сметка получи благословията на съда. Делата се водят въз основата на документи, задоволителни да запълнят голям склад.

Инвеститорите с по-малко изгубени пари получават средствата си по-бързо. Към момента към 1 400 жертви, които са вложили $1,38 милиона или по-малко, към този момент са получили всичките си средства назад.

Инвеститорите, които не са били клиенти на Мадоф, само че са вложили в схемата му посредством трети фондове, няма да имат подобен шанс. Сред тях е и компания, благосъстоятелност на братята-милиардери Чарлз и Дейвид Кох, която е изгубила $21,5 милиона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР