Преди Данело Кавалканте, издирване през 90-те години накара Пенсилвания да бъде на нокти

...
Двуседмичното издирване на осъден убиец, избягал от затвор в Пенсилвания,
Коментари Харесай

Двуседмичното издирване на осъден убиец, избягал от затвор в Пенсилвания, приключи в сряда, след като Данело Кавалканте беше заловен, казаха служители. Но десетилетия преди Кавалканте да използва "рачешка разходка", за да се покатери по стените на двора за упражнения в затвора в окръг Честър, друго преследване през 90-те години накара жителите на Пенсилвания да бъдат на нокти.

В едно от най-големите преследвания в Пенсилвания преди Кавалканте, осъденият убиец Норман Джонстън успя да се измъкне от полицията в три различни щата – Пенсилвания, Мериленд и Делауеър – и остана на крилото в продължение на 19 дни.

"Хората бяха уплашени. Това беше четирикратно осъждан убиец", каза бившият капитан от щатската полиция на Пенсилвания Хенри Олейничак, който ръководи издирването през 1999 г., пред CBS News. „Те не знаеха какво щеше да направи или какво щеше да се случи.“

търсачи и съвети от обществеността.

През 1999 г. всичко започна по някое време в ранните сутрешни часове на 2 август, когато осъденият убиец Норман Джонстън остави импровизиран "манекен" на леглото в затворническата си килия. Служител на затвора отвори вратата на килията, опита се да разтърси Джонстън и откри манекена в леглото, се казва в доклада на затвора.

Манекенът беше направен от смачкани вестници и хартиени торбички, оформени като човек, свит в поза на зародиш с „изпънати колене“ нагоре. Главата беше найлонова торбичка, пълна с пълнеж за възглавница, към която Джонстън бе залепил коса. Не беше ясно откъде Джонстън има косата, въпреки че на територията на заведението имаше бръснарница, се казва в доклада на корекциите.

Джонстън имаше около 10 часа начало, защото разчиташе, че служителите на корекциите не като се вгледаме внимателно в клетката. Последвалото разследване разкрива, че затворниците рутинно са затъмнявали светлините с мастило за писалка или са ги чупели, така че поправителните служители да не могат ясно да видят какво се случва в килиите.

Джонстън беше изскочил през прозореца на килията си – който беше 1 фут широк и 4 фута висок – след като сряза централната лента с ножовка. Служители на корекциите смятат, че острието и отвертката, необходими за премахване на лентата и защитния екран, са били пренесени контрабандно на Джонстън по пощата. Артикулите са пристигнали в затвора, адресирани до други затворници и са му предадени чрез вътрешна мрежа от затворници и персонал. Разследващите смятат, че служител на затвора и медицинска сестра са му донесли нещата, необходими за бягството, или в „чанта с разтворимо кафе, бутилка антиацид или тютюн за дъвчене“.

Фокусът на издирването тогава и сега беше окръг Честър, селска общност, „където хората не заключват вратите си“, каза Олейничак.

Олейничак каза, че въпреки че жителите на окръг Честър са уплашени, има мистика около „бандата на Джонстън“, водена от по-големия брат Брус, който продава незаконно трактори, камиони и други автомобили. Многобройни книги са написани за престъпните им подвизи и филмът „Отблизо“ с участието на Шон Пен и Кристофър Уокън е направен въз основа на техния живот.

Семейството има дълбоки корени в окръг Честър и Олейничак каза имаше фирми, продаващи тениски по време на издирването, на които пишеше „Бягай, Норман, бягай“.

Една от основните разлики между търсенията, отбеляза Олейничак, беше, че „нямаше желание от страна на общността Кавалканте да останете навън по-дълго."

Олейничак каза, че екипът му е решил да възприеме "висок ключов" подход към търсенето. Те установиха периметър, алармираха обществеността и провеждаха брифинги за медиите всеки ден. „Имахме нужда от обществеността да бъде очите и ушите, за да ни помогне да хванем Джонстън“, каза Олейничак.

Едно от първите неща, които Джонстън направи, когато стигна до гъсто залесените гори около затворите, беше да открадне превозно средство – подобно на Кавалканте в понеделник вечер. Според свидетелските показания на Олейничак, сто служители на реда нахлуха в парка на окръг Нотингам от 600 акра, където Джонстън избяга за първи път. Топлината и влажността затрудняваха намирането на Джонстън; летните храсти и покривката на дърветата бяха толкова дебели, че те "не можаха да ги пробият", каза той.

Джонстън се обади по телефона на роднина, търсейки помощ, според свидетелството. Щатската полиция открила Джонстън с раница от спретнато сгънати дрехи и "ролки от куфари", каза Олейничак. По същия начин Кавалканте се е обадил на сестра си и на бивши колеги, казаха властите.

За да намери Джонстън, Олейничак извика допълнителна въздушна подкрепа и беше извикана допълнителна комуникационна поддръжка, когато на следващата сутрин беше намерено второ откраднато превозно средство и жителите на апартаментите в Нотингам Тауърс се обадиха на 911 с информация за забелязаните.

Беше предложена награда от $40 000 и историята на Джонстън беше включена в "America's Most Wanted". Около 60 потенциални клиенти бяха генерирани от шоуто, но не и Джонстън. На 16 август 1999 г., почти две седмици след бягството си, Джонстън се сбива с невъоръжен полицай от Университета на Делауеър в Нюарк, Делауеър.

На следващия ден екипът за издирване доведе хищници в района, за да проследят стъпките, които Джонстън направи, за да стигне до Нюарк. Джонстън каза на щатската полиция, че „е бил буден цяла нощ от звуците на кучетата“, спомня си Олейничак.

Граничен патрул K-9, Йода, е допринесъл за залавянето на Кавалканте.

На 18 август Джонстън открадна друго превозно средство до щатските граници на Пенсилвания и Делауеър – търсенето беше приключило. Подобно на Кавалканте, откраднатото превозно средство е забелязано от площад Кенет в Пенсилвания.

Правоохранителните органи нахлуха в района и забелязаха Джонстън около 22:30 часа. когато губи контрол над автомобила и катастрофира. Той избяга от колата и тръгна пеша близо до Менденхол, град Пенсбъри, в окръг Честър. В 5:30 сутринта разтревожена двойка се обадила на 911, след като чула шум пред дома си. До 5:45 сутринта полицията нахлу в дома и залови Джонстън, който според местните новини каза на властите: „Уморен съм“.

Кавалканте задейства местна аларма срещу крадец, която предупреди органите на реда за местоположението му. Той беше заловен в сряда и беше прехвърлен в SCI Phoenix, щатски затвор с максимална сигурност в окръг Монтгомъри в Пенсилвания, каза говорител на Департамента за наказанията.

Джонстън, който сега е на 73 години, е задържан в SCI Forest в Окръг Честър, според онлайн архивите на затворите.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР