Преди да започне да инвестира, всеки трябва да си зададе

...
Преди да започне да инвестира, всеки трябва да си зададе
Коментари Харесай

Консервативен, умерен или агресивен?

Преди да стартира да влага, всеки би трябвало да си зададе следния въпрос: какъв е профилът ми като вложител? Рискът и доходността вървят ръка за ръка, тъй че според от това какво е подготвен да загуби, вложителят ще има един или различен профил. Това е основно значение при избора на артикули и финансови средства, които карат спестяванията ви да порастват, написа испанското икономическо издание .

В допълнение към избягването на риска, фактори като наличните пари, финансовото положение и задачата във времето маркират типа на инвестицията, от която се нуждае всеки човек. Например, инвестицията на някой, който желае да усили спестяванията си сега, няма да бъде същата като тази на някой, който се стреми да генерира дълготраен финансов потенциал. Поради тази причина е най-препоръчително вложителят да потърси персонализиран финансов съвет от експертни мениджъри. 

Разбира се, никой  не би трябвало да разпределя спестяванията си за артикул, от който не схваща, тъй че с изключение на препоръки е целесъобразно да се култивира персонално финансово обучение. От Националната комисия за пазара на скъпи бумаги (CNMV) поучават да не се доверявате на хора, които оферират артикул с висока рентабилност и без риск, защото тази композиция не съществува. В този подтекст общоприетата подредба в капиталовия свят дефинира три вида вложители: закостенял, сдържан или нападателен.

Консервативен -  Този вложител се пробва да резервира капитала и се стреми да преодолее инфлацията. Необходимият най-малко тук е една инвестиция. С тази цел рискът, който се позволява, е доста невисок. Имайки поради, че нулевият риск не съществува, той разпределя парите си основно за активи с закрепен приход и нормално отделя към 15% за активи с изменчив приход, с цел да обезпечи спомагателна възвръщаемост, и то винаги в огромните компании капитализация и чиято кредитоспособност и непоклатимост са повече от потвърдени. Дългосрочната брутна годишна възвръщаемост, която се чака от вложител с този профил, е малко над тази на 10-годишните държавни облигации (активи, които се смятат за безрискови).

Умерен -  В този случай задачата е да се реализира баланс сред непоклатимост и напредък на личния капитал, тъй че допустимата експозиция на риск е междинна. По този метод умереният вложител е податлив главно към активи с закрепен приход, макар че процентът, който те разпределят за фондовия пазар и други активи с сходен риск, нормално е към 35%.

Агресивен -  Инвеститорът с нападателен профил се стреми да максимизира рентабилността, тъй че излагането му на риск е високо. Следователно по-голямата част от капитала отива за акции или активи с сходен риск. Логично е, че този профил поддържа по-високи съмнения, тъй че диверсификацията е изключително значима за намаляване на резултатите от по-голямото излагане на риск. Обикновено този вид вложители имат голям опит и по-задълбочено схващане за това по какъв начин работят пазарите.

Други класификации

Има и други класификации, с цел да се дефинира какъв вид вложения най-добре подхождат на човек. Например, според от капиталовата цел. В този случай има два типа, стратегически вложители и финансови.

В първия случай това нормално са компании, които са свързани с компанията, в която ще бъде направена инвестицията, като съперник, снабдител, клиент. Целта на тази инвестиция е да сътвори добавена стойност. От своя страна финансовите инвеститори се стремят да генерират финансова възвръщаемост на направената инвестиция, тъй че те са фокусирани върху браншове, в които може да има мощен напредък.

Друг " аршин "  за вложителите е съгласно метода им на работа . По този метод има по този начин наречените другари, семейство и глупаци; бизнес ангелите; фамилният офис; или рисков капитал. Приятелите, фамилията и простаците съставляват група хора, близки до фирмената среда, която те финансират за да накарат плана да продължи. Обикновено те отпускат дребни суми в кратковременен проект в подмяна на дребна или никаква доходност.

Различен е казусът с бизнес ангелите. Това са лица, които влагат лични активи, опит и контакти в нови компании, като започващи компании, с цел да получат дялово присъединяване и бъдеща облага. Според последния отчет на Испанската асоциация на бизнес ангелите, 45% от вложителите в тази категория имат по-малко от пет вложения по едно и също време, до момента в който междинната сума, която се отделя за стартъп компания, е 37 600 евро.

От своя страна фамилният офис съставлява фамилни групи, които правят изцяло ръководство на своите активи сами или посредством профилирани организации. Те могат да покриват услуги като световно финансово-данъчно обмисляне, ръководство на активи, ръководство на вложения.

В рамките на рисков капитал, в който се вършат вложения в компании с висок капацитет за напредък посредством влизане на акционери, се разграничават два аспекта: частен капитал и рисков капитал. В първия случай се влага във всички типове частни компании в подмяна на управление на висок % от компанията. В рисковия капитал той се ангажира с софтуерни компании или започващи компании. Обикновено се разпределят по-малки суми, като нормално се купуват сред 20% и 30% от компанията.

По отношение на рисковия капитал Националната комисия за пазара на скъпи бумаги (CNMV) твърди, че „ несигурността по отношение на развиването на бизнеса значи, че това е активност, непокътната за професионални вложители (готови да поемат риска в подмяна на обилни финансови облаги, ако еволюцията на компанията е задоволителна) или на обществени субекти (които по стратегически аргументи могат да се интересуват от поощряване на развиването на избран промишлен сектор) ".

И най-после, тематичните вложения , т.е. в които задачите на фирмите са съобразени с ползите на вложителите, получават все по-голямо значение. Има доста артикули, които ви разрешават да се изложите на характерни трендове като демографското стареене, изменението на климата, Big Data, изкуствения разсъдък и други.

" Този ​​набор от вложения предлага по-голяма еластичност при избора на активи, като дава опция на вложителя да влага непосредствено в съответни тематики. Те могат да бъдат съобразени с вашия метод на мислене и полезности и затова оферират освен това от единствено доходност, само че и опцията да допринесете с финансиране за тези дела, в които вие сами вярвате ", изяснява Хавиер Руа, специалист в региона на ръководството на тактиката за клиенти на Banco Sabadell. 

Тематичната инвестиция надвишава бариери като капитализация или география. Тя предлага мощно диверсифициран метод, при който специалистът разпознава печелившите компании в главните трендове, които ще доведат до промяна в обществото. Те са вложения, предопределени за дълготраен проект, написа още изданието. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР