Преди да влезе за второ четене в комисията по култура

...
Преди да влезе за второ четене в комисията по култура
Коментари Харесай

Законът на Пеевски за медиите безпрепятствено мина през медийната комисия

Преди да влезе за второ четене в комисията по просвета и медии, законът на Пеевски мина през публично разискване, проведено от ръководителя на комисията Вежди Рашидов. На него участваха и част от вносителите - Велислава Кръстева и Йордан Цонев от Движение за права и свободи

© Надежда Чипева Още по тематиката
Дискусията по закона на Пеевски за медиите мина официално, със поръчки за положителни планове

Неуместно е прозрачността на медиите да се взема решение през закон за складиране на печата, считат институции и специалисти
20 сеп 2018
Медийната клоунада на Пеевски

Новите промени в гласувания на първо четене проектозакон на Движение за права и свободи за медиите са продължение на подигравката с Народното събрание и властта
13 юли 2018
Комисия за защита на конкуренцията отби номера с разбора на медийния пазар

Комисията установи, че няма данни, които да проучва, и дава рамо на законопроекта на Пеевски
29 юни 2018 Документ
Докладът с измененията на Законна за наложителното складиране на печатни и други творби
С цялостно единогласие мина през парламентарната комисия по просвета и медии второто четене на плана за промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, импортиран от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Проектът, станал прочут като " медийния закон на Пеевски ", бе гласуван извънредно бързо и гладко - без спомагателни разисквания и въпроси всички текстове бяха гласувани " ан блок " и подкрепени от всички 10 присъстващи депутати.

Като вносител и член на медийната комисия депутатката Велислава Кръстева изрази вяра, че законопроектът ще влезе идната седмица за гласоподаване в пленарната зала.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Промените: годишно обявление на всяко финансиране

В основата на препоръчаните промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби стои въвеждането на обвързване за доставчиците на медийни услуги, в това число печатни, електронни и онлайн медии, да заявяват годишно до 30 юни всяко получено финансиране в миналата календарна година, в това число заеми и банкови заеми, както и безплатно приемане на парични средства и имущество. На обявление полежат размерът на финансирането, основанието за даването му, както и данни за лицето, което го е предоставило. Според плана " финансиране " е всяко безплатно приемане на парични средства или имущество и/или всяко друго приемане на парични средства, без значение от употребяваната правна форма, отвън приходите от нормална активност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми отвън банковите заеми.

Депутатите от Движение за права и свободи оферират още в декларацията да се показва цената на всички контракти, подписани през миналата година с държавни и общински институции и сдружения с такова присъединяване, с политически партии, вследствие на публични поръчки, както и рекламни контракти с лица, осъществяващи активност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде заявено и финансирането от европейски фондове за миналата година.

Вносител: Глобите не са, с цел да се събират, а да служат за предварителна защита

Декларациите ще се разгласяват в указател, поддържан от Министерството на културата. При закъснение, неподаване на декларация или оповестяване на погрешни данни се планува глоба от 10 до 15 хиляди лв.. Глобата за наново нарушаване е от 20 до 30 хиляди лв.. Когато нарушителят не може да бъде открит, Министерството на културата ще уведомява Министерството на вътрешните работи. При публичното разискване на законопроекта през септември част от представителите на по-малките и районните медии обърнаха внимание, че размерът на санкциите е огромен и може да докара до банкрути на дребни медии. Според Велислава Кръстева вносителите на законопроекта имат съществени причини за тези санкции. " Те са такива не с цел да се събират, а да послужат като предварителна защита против неспазването на закона ", разяснява тя пред " Капитал ".

Проектозаконът задължава всички снабдители на медийни услуги - печатните, електронни и онлайн, да заявяват пред министерството и информация за действителния притежател, както и дали той е лице, заемащо обществена служба, и дали по отношение на него има влезнала в действие присъда.

Отделно от това е планувано обвързване да се заявява и лицето, което в действителност управлява наличието на медийната услуга и публицистичната политика, в случай че то е друго от притежателя.

Текстовете плануват също по този начин и разпространителите на печатни издания да заявяват в Министерството на културата действителния си притежател, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако някой от разпространителите държи 1/3 и повече от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и за погрешна информация ще са от 10 до 15 хиляди лв. при първо нарушаване, и от 20 до 30 хиляди лв. - за наново.

През последните години депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски последователно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха благосъстоятелност на майка му и бяха добити със заеми от банкрутиралата КТБ). Става дума за вестниците " Монитор ", " Телеграф ", " Политика ", " Меридиан мач ", " Борба ". Преди две седмици депутатът разгласи, че ще трансферира медийния си бизнес на фондация, само че ще оказва помощ на изданията материално. В този смисъл един от резултатите на закона ще е да " изсветли " медийния бизнес на Пеевски, като изключи опцията да се наблюдава обратно във времето ориста на заемите, с които са финансирани медиите му.

Един от кардиналните въпроси към законопроекта е, че тази материя е недопустимо да бъде уреждана в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, който има различен предмет, а също по този начин няма отношение да вземем за пример към електронните медии. Това бе декларирано в мнения на министъра на културата и на Народната библиотека " Кирил и Методий " от лятото. В плана, гласуван за второ четене, се прави опит да се преодолее това, като в заглавието на закона се дописва " и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги ".

Доклад с последните промени по Закона за наложителното складиране на печатни и други творби виж в атачмънта вляво.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР