Преди да стане член на Европейския съюз, България измина успешно

...
Преди да стане член на Европейския съюз, България измина успешно
Коментари Харесай

България ще помага на Черна гора по пътя към ЕС

Преди да стане член на Европейския съюз, България измина сполучливо временен интервал след промяната на една политическа система с друга, какъвто Черна гора изживява сега. Този образец е доста значим за нас и ни дава кураж. С тези думи ръководителят на парламентарната комисия по европейска интеграция на Черна гора Адриян Вуксанович се обърна към заместник-министъра на външните работи на България Емилия Кралева, която го одобри през днешния ден.

„ Отношенията ни с Черна гора са доста близки и другарството ни не е от през вчерашния ден, нито от 2006 година “, отвърна българският посланик. Тя напомни, че единствено в последната година и половина са се провели десетки срещи на високо ниво сред двете страни. „ Това значи доста и слага постоянна основа на връзките ни, акцентира Кралева.

„ Подобна поддръжка е значима. Тя е също знак, че Европа желае Западните Балкани “, отговори Вуксанович. Той показа, че страната му има позитивен опит с рецесии, пред каквито в този момент е изправен Европейският съюз. „ Когато през 90-те години към нас бушуваха войни, ние запазихме мира и многонационалния темперамент на страната, а преди 12 години показахме, че държавност може да се обнови по кротичък път. “ Този опит дава на Черна гора убеденост, че може да бъде член на европейското семейство, а посланията от страни като България, „ които имат сензитивност към обстановката ни “, вдъхват в допълнение убеденост на Подгорица, сподели Вуксанович.

Българският заместник-министър удостовери готовността на страната ни да продължи да оказва помощ на Черна гора с целия насъбран опит от предприсъединителния развой и по-късно като страна членка. Не единствено трайните другарски връзки, само че и директният ни интерес за сигурност, непоклатимост и стопански напредък на района ни задължават да оказваме помощ на съседи, които счита за близки свои другари, България се стреми към сигурност и непоклатимост в района.

България може да помогне съответно с положителни практики за европейските фондове за по-добрата съгласуваност сред страните, уточни Кралева. „ Освен пътна инфраструктура, това значи да вземем за пример свързване със страните от Европейски Съюз посредством положителни планове и нови хрумвания. Ще работим да се реализира новият приект за връзка сред електропреносните мрежи на България, Черна гора и оттова с Италия, който министър председателите на двете страни разискаха при последната си среща при започване на месе “, уточни българският посланик.

В умозаключение тя акцентира, че макар напредъка в присъединителния развой на Черна гора, реализиран по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и не без напъните на българската дипломация, в Европа има скептични гласове по разширението. „ Във вашите ръце е да завършите процеса и е значимо да извършите съответни стъпки, изключително в преговорните глави по правораздаване и вътрешен ред. “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР