Преди да си пожелаем успех и попътен вятър на ЕВРОПЕЙСКАТА

...
Преди да си пожелаем успех и попътен вятър на ЕВРОПЕЙСКАТА
Коментари Харесай

Културната грандоманщина като турбочалга

Преди да си пожелаем триумф и попътен вятър на ЕВРОПЕЙСКАТА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА, е редно да си дадем сметка, че най-голямата, най-скъпата, в случай че щете - и най-красивата сцена на света няма по какъв начин да показа вековната пловдивска просвета.

Казвам това не с цел да оборвам решението на ръководещите да открият събитието на мега сцена. Те са ръководещи - ние безапелационна съпротива. Те вземат решение сами, без хората, които си схващат от работата, по какъв начин да открият това събитие. Управляващите разчистиха фондацията от престижи, с помощта на които Пловдив завоюва тази купа, и я трансфораха в партийна фондация - ние се противопоставихме. След като надробиха всичко това, в този момент ще открият това събитие по техен усет, несъмнено.
Къде е огромният проблем за мен?
Той е в цялостното неосъзнаване, че в центъра на ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА би трябвало да застане способността на пловдивската общественост да твори и основава в продължение на епохи. А какво вършат ръководещите? Те непрекъснато приказват за ЕВРОПЕЙСКАТА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА през прочита на голямата сцена. Това е симптом минимум на цялостна безсъдържателност, тъй като пловдивската просвета в никакъв случай не се е вълнувала от мащаба на което и да е било произведение на изкуството.

Когато не усещаш духа на културата в Пловдив, когато не знаеш, че размерът на сътвореното с ръцете на Георги Божилов-Слона няма никакво значение, тогава поставяш 200 тона желязо върху подлез, с цел да представиш пловдивската история и просвета.

Когато не познаваш делото на Атанас Кръстев (Начо Културата), прочут също като „ Кмета на Стария град “, който макар тогавашната система съумява да възвърне най-значимите монументи на културата от национално и локално значение в Стария Пловдив, тогава провеждаш церемониал на себелюбието, с цел да представиш пловдивската просвета.

Когато не се интересуваш от Йоан Левиев и Димитър Киров, оставили трайна диря в средите на пловдивската културна история, тогава провеждаш елементарен церемониал на помпозността, с цел да представиш пловдивската просвета.

Когато финесът и изяществото в къщите „ Клианти “, Ламартиновата и тази на „ Златю Бояджиев “ за теб са невидими, тогава стоварваш 200 тона желязо за неколкостотин хиляди лв. на централен бул., с цел да представиш пловдивската просвета с архитектура по твой усет.

Когато стоиш еднакъв пред хубостта на множеството архитектурни шедьоври в центъра на Пловдив, тогава ти просто имаш кофти усет.

Когато искрено не познаваш и уважаваш хората на Пловдив, които пазят, развиват и основават култура; хората на Пловдив, които работиха старателно за плана ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА, тогава сцената, даже и цялостна с подправения ни политически хайлайф, ще бъде изпразнена от културно наличие.

Дами и господа,
Добрата вест е, че те няма да ни ръководят още дълго!
Успех на плана!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР