Преди да се отдадете на празниците, имате да изпълните една

...
Преди да се отдадете на празниците, имате да изпълните една
Коментари Харесай

Най-важната задача преди празниците

Преди да се отдадете на празниците, имате да извършите една извънредно значима задача. Не, не става въпрос нито за годишния отчет за представянето на екипа, нито за прогнозата за облаги за идната година. Не приказвам и за организацията на коледното празненство в офиса. Говоря за изразяването на признателност за всичко, което вие и вашия екип сте постигнали през годината. Говоря за това по какъв начин да кажете „ благодаря “ на вашите чиновници за напъните и времето, които са вложили в работата, и за жертвите, които им се е наложило да създадат в името на общия триумф.

Ето по какъв начин да покажете на членовете на вашия екип, че не приемате упоритата им работа за даденост и че цените всичко, което те са създали за вас и компанията.

Оставете преносимия компютър и вземете в ръка химикал

Мислите да напишете един признателен имейл и да го разпратите до всички членове на екипа? Забавете темпото. Това не е моментът за сходен дистанциран метод. Дори и да не сте изключително сантиментални и чувствителни, пробвайте да вложите малко повече страсти и възприятие във вашата признателност, поучава Маргарет Пейдж, специалист по бизнес етикет от Ванкувър.

Ако желаете да желаете да извършите нещо в действителност впечатляващо, извадете коледните картички, грабнете чаша кафе или вино, и започнете да пишете – да, на ръка. Няма значение дали пишете красиво, стига думите да могат да бъдат разчетени, ръчно написаното писмо има доста по-силен резултат от това, което е набрано на компютър.

Предпочитате да изразите благодарността си непосредствено? Тогава би трябвало да потиснете импулса си просто да минете покрай  офиса на ваш сътрудник и да се измъкнете единствено с едно „ благодаря “. Вместо това насрочете среща на четири очи с всеки член на вашия екип. Изберете време, в което чиновниците ви няма да се разсеяни с нещо друго, с цел да получите цялостното им внимание, споделя Илейн Суан, начин на живот специалист.

Говорете за неповторимите им качества и приноса им към компанията

След като сте взели избрали метода, по който да изразите благодарността си, то е време да решите какво тъкмо да кажете. Клишираните изрази от рода на „ Добра работа! “ няма да накарат чиновниците ви да се почувства изключително оценени. По-добре е да се фокусирате върху съответни събития и триумфи, както и върху характерните качества на всеки член от екипа.

Споменете защо тъкмо благодарите на всеки от вашите сътрудници и кажете няколко думи за тяхната работа през годините и това по какъв начин тя е съдействала за триумфа на вашия екип и на компанията като цяло.

„ Когато обръщате особено внимание на съответни случки и достижения, вие рисувате картина на нещата, които одобрявате и от които бихте желали да виждате повече “,  споделя Пейдж.

Например, вместо да кажете „ Справяте се ужасно с работата! “, пробвайте нещо от рода на „ Начинът, по който възнамерява и извърши маркетинговият бюджет за този план бе от основно значение за неговия триумф. Клиентите ни са извънредно удовлетворени от метода, по който подходи към тази задача “.

Важно е и да се придържате към фирмената просвета. „ Ако връзката в компанията ви е по-традиционна и публична, придържайте се към този жанр “, споделя Суан. „ Ако връзките са по-приятелски и неофициални, то прекомерно формалното „ благодаря “ няма да прозвучи достоверно “, прибавя тя.

Поддържайте този метод целогодишно

Макар че празниците са добър мотив да изразите вашата признателност, постарайте се да показвате на чиновниците си какъв брой високо цените техните старания през цялата година. Това целогодишно самопризнание ще помогне за поддържането на висока мотивация и работливост в екипа.

Освен че ще накара чиновниците ви да се усещат като спечелили и че ще ги въодушеви да дават най-хубавото от себе си, това ще ви завоюва тяхното почитание и доверие, както и репутацията на добър началник.

...................

Каролине Зайер Кауфма н за Monster.com

Редактор: Георги Георгиев 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР