Преди да подпише заповедта за разрушаването на стария затвор в

...
Преди да подпише заповедта за разрушаването на стария затвор в
Коментари Харесай

Екскметът Иванов хвалил културната стойност на затвора

Преди да подпише заповедта за разрушаването на остарелия затвор в град Хасково, някогашният кмет на общината Георги Иванов разказвал пред представители на медиите, че постройката е монумент на културата с огромна стойност и няма друго решение за нея, с изключение на да се реставрира. Това акцентираха обвинителите от Апелативна прокуратура-Пловдив на вчерашното съвещание по делото, което мина на идната инстанция по тъжба на подсъдимия.

На 16 ноември м.г. Иванов бе наказан на 2 години условно и санкция от 3000 лв., както и отнемане от право да заема държавна или социална служба, обвързвана с управление, надзор или стопанисване на обществено имущество за период от три години. Той бе приет за отговорен в това, че в качеството си на длъжностно лице - кмет на Община Хасково, незаконно е издал Заповед № 514 от 14.05.2015 година, с която е наредил да бъде отстранена постройката на Хасковския затвор, издигната през 1892 година. Постройката е оповестена за монумент на културата.

Според прокуратурата, той е бил наясно със статута на пандиза, само че все пак е подписал заповедта. Историческото и културно значение на постройката даже било изтъкнато в туристически уебсайт, който бил стопанисван от Общинското дружество „ Туристически информативен център “ в града. Обвинителите акцентираха още, че не е стартирана процедура за отпадането на статута на пандиза, а откакто подписал документа, Иванов не е направил инспекция дали са налице всички предпоставки за събарянето.

Това изказване беше контрирано от отбраната на Иванов, която акцентира, че осъществяването на инспекция не е част от обвиняването, а единствено за разписването на документите, които били готови от общински чиновници. Според тезата на юристите, кметът вярвал „ на сляпо “ и единствено разписал документите. Освен това имало и протокол, че постройката се саморазрушава.

„ 36 години строя, в никакъв случай нищо не съм разрушавал “, бяха последните думи на Иванов пред магистратите. Той изиска да бъде приет за невиновен или делото да бъде върнато за преразглеждане в Окръжен съд – Хасково.

Решението на Апелативния съд ще бъде квалифицирано в законовия период.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР