Преди да отлети за Москва патриарх Кирил каза, че е

...
Преди да отлети за Москва патриарх Кирил каза, че е
Коментари Харесай

Патриарх Кирил огорчен, че ролята на Русия в Освобождението се размива

Преди да отлети за Москва патриарх Кирил сподели, че е наскърбен от формалната изразителност на представителите на българската страна, които слагат наедно с Русия и други страни в приноса им за Освобождението на България. Патриарх Кирил изрази вяра този " отрицателен политически подтекст " да отмине, а да останат полезностите на общата ни история.

По-рано съветският патриарх отслужи тържествена съборна литургия с българският патриарх Неофит в катедралния храм " Св. Александър Невски ". Той се срещна с президента Румен Радев и посети Руската черква.

На летище София и минути преди да отлети за Москва, съветският патриарх сподели, че е наскърбен от формалната изразителност на представителите на страната ни, които слагат наедно с Русия Полша, Литва и Финландия.
Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Когато желаех да открия от кое място идва тази странна история разбрах - тъй като финландски полк е взел присъединяване във Освободителната войната. Това е бил полк на съветската армия, разквартирован във Финландия, имало е такива и в Полша. Но в историята на Финландия и Полша я няма страницата с Освобождението на България.То е записано с кървави букви в историята на Русия. С никаква политическа уместност не може да се оправдае лъжливата историческа интерпретация.
Патриарх Кирил сподели, че това е основното му обръщение към народа и управниците на България, само че се надява този отрицателен политически подтекст да отмине, а да останат полезностите на общата ни история.Той акцентира, че най-светлата страница от визитата му е Шипка, където са се вели единствено български и съветски флагове, а не полски, финландски и румънски. По-рано през днешния ден той отслужи съборна света литургия с българският патриарх Неофит. На нея участваха митрополити, епископи и свещеници от двете православни църкви.
Неофит, патриарх Български: Вашето и на всички наши посетители от братска Русия наличие измежду нас през днешния ден е още едно удостоверение за здравите и непрекъсваеми духовни връзки сред православните ни нации и църкви.
" Светът, в който живеем през днешния ден е от ден на ден отчаян, сподели още патрирах Неофит, това изправя нашите църкви пред нови рискови провокации. В единството е залогът за нашата мощ, би трябвало да го пазим и да не разрешаваме подривни сили да го разрушават. " Руският патриарх пък приказва за успеха в Освободителната руско-турска война.
Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Войната заплашваше да легне като тежко задължение над Русия, да се изострят връзките с Европа, само че страданието на единоверния български народ потресоха тогава нашия народ и Русия потегли да отбрани България, презирайки лично си благоденствие и политическата полза от ненамеса в спора.
Патриарх Неофит подари на своя другар кръст и енголпие, а патриарх Кирил - икона на Св. Богородица Смоленска. По-късно съветският патриарх се срещна с българския президент Румен Радев. Президентът е споделил, че България е признателна за всеки войник, сражавал се в съветската войска и умрял за България, без значение от неговата народност.

А патриарх Кирил е оценил високо ролята на президента за недопускане на изопачение на истината за Освободителната война и е помолил да се съхранява паметта на починалите руси и българи без значение от политическата обстановка. В края на визитата си патриарх Кирил се поклони пред гроба на свети Серафим Соболев, който беше канонизиран преди две години от двете църкви - съветската и българската.
 Румен Радев: Българският и съветският народ са свързани от дълбоки духовни връзки Румен Радев: Българският и съветският народ са свързани от дълбоки духовни връзки
Българският и съветският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и огромен принос за това имат Българската православна черква и Руската прав...
 Патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил отслужиха Съборна Света литургия Патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил отслужиха Съборна Света литургия
Съборна тържествена литургия отслужиха в храм-паметника "Св. Александър Невски " двамата патриарси - българският Неофит и съветският Кирил. Посещението на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР