Преди да навлезе в застраховането, Тихомир Каменов основа бизнеси във

...
Преди да навлезе в застраховането, Тихомир Каменов основа бизнеси във
Коментари Харесай

"ДаллБогг" застрахователен проблем

Преди да навлезе в застраховането, Тихомир Каменов основа бизнеси във фармацията и медицината

© Валентина Петрова

- Два застрахователя - " ДаллБогг: Живот и здраве " и " Лев инс ", имат отговорности по зелена карта за над 60 млн. евро за вреди в Европа.

- В публично писмо от интернационалната застрахователна организация плашат с мониторинг и даже изключване на България от системата.

- Срокът за реакция е до януари, а влизането в процедурата ще значи разноски за всички застрахователи, а оттова и за клиентите. Документ
Отговорът на " ДаллБогг: Живот и здраве " (.pdf)
Документ
Отговор на " Лев инс " (.doc)

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Какви опасности може да крие по-евтината застраховка

Въвеждането на системата " Бонус-малус ", която възнаграждава изрядните водачи зависи доста от определената методика
17 ное 2017
КФН и EIOPA не откриха проблеми в небанковия бранш

Само 13 застрахователя не са покрили финансовите условия, само че над половината към този момент са взели ограничения
3 фев 2017
Проверката на КФН: 13 застрахователя не са имали задоволително капитал
3 фев 2017
Карай деликатно или...

Системата бонус-малус, възнаграждаваща положителните водачи при сключването на наложителната лавица " Гражданска отговорност ", може да започва от 2018 година, само че в случай че не бъде калибрирана вярно, носи опасности за застрахователите
20 яну 2017
Дружество на EY ще прави системата бонус-малус за водачите в България

Новата система ще прави застраховката " Гражданска отговорност " по-евтина за водачите без катастрофи
30 дек 2016 Застраховката " Гражданска отговорност " е наложителна по-една елементарна причина - другояче никой не би я сключвал. За обособения водач тя не носи изгоди, а пази възможните жертви на провокирани от него произшествия. Затова и при нея на неразвития български пазар си има вродени недостатъци - потребителите разумно са водени в избора си съвсем единствено от най-ниската цена, а фирмите в състезание за пазарен дял са склонни да я смъкват. Те обичайно продават полиците под себестойност и са на загуба от тях с концепцията да я покрият с облагата по други доходоносни застраховки като " Каско ".

Тези проблеми се мултиплицират, когато се премине границата на България, и закономерно основават изкушения за измами от всички по веригата. Потребители от други страни, където застраховката е в пъти по-скъпа, са склонни в нарушаване на разпоредбите (и нормално с невалидни или подправени документи) да прибегнат до осигурителен туризъм - подписват застраховка в България за 200 лева и карат в страната си с така наречен зелена карта, която урежда вредите в чужбина. А като има търсене, се ражда и предложение, като се появяват компании, които импровизирано специализират в този рисков сегмент и скоростно порастват. Същевременно там и предявяваните, и присъжданите (особено при телесни повреди и смърт) компенсации са в пъти по-големи и доближават и милиони. Така се поражда и идващото прелъщение - с всевъзможни похвати да се минимизират, отсрочват или изцяло откажат заплащания на компенсации и по този начин да се предотвратят загуби.

Според Съвета на бюрата " Зелена карта " има подозрения, че тази тревожна процедура се ползва от два български застрахователя - " ДаллБогг: Живот и здраве " и " Лев инс ", които сумарно държат към 1/3 от пазара. Неспособността на българските институции да се оправят с казуса може да докара до мониторинг на българското бюро и даже в краен случай до изключване на страната от системата, което би означавало повече разноски за локалните застрахователи и по-скъпи полици за всички. А самите наранени обяснят дейностите си с битка с измами и виждат в острата реакция против себе си злонамерена акция от съперници и скрит план за дискредитиране на България преди европредседателството.

Краят на търпението

За набъбването на рецесията се знае от години, а за ескалирането й към нападателния растеж на " ДаллБогг " до 10% дял при гражданска - от месеци. Още през септември компанията е сложена под мониторинг от българското бюро, а казусът е подложен и без заобикалки преди дни - на 10 ноември, с внезапно писмо от президента на Съвета на бюрата " Зелена карта ", адресирано освен до директно виновните български и европейски институции, само че и до Европейската комисия и премиера Бойко Борисов. В него практиките на двете български компании по няколко параграфа неколкократно са окачествени като " неприемливи " и водещи до опасности за действието на системата " Зелена карта " в България. Конкретният мотив е, че с указания от август 2017 година " ДаллБогг " оказва напън върху представители и репортери по какъв начин да изплащат компенсации от негово име и да поправят сумите за потърпевши. В резултат доста от тях са прекратили взаимоотношенията си със застрахователя, като той няма представители в 25 членки на системата, което е главно условие. А може би най-сериозното обвиняване е, че в офертите си за попълване на тези дупки " ДаллБогг " предлага бонуси при погашение на по-ниски обезщетения на потърпевши. Освен това застрахователят е оповестил за невалидни 800 полици, по някои от които към този момент има настъпили и заведени вреди, като отхвърля да признае покритие и бави заплащания към репортери с ненужни спомагателни условия.

Другата поименно упомената компания в писмото е водачът в автомобилното обезпечаване в България " Лев инс " с 23.5% пазарен дял. При него казусът е по-стар и броят на изчезнали репортери - по-малък, едвам 5. Но сумите са сензитивно по-големи. Според данни на Съвета на бюрата единствено от 7 страни отговорностите на " Лев инс " към репортери и национални бюра са 51 млн. евро, а за " ДаллБогг " събраните от 36 страни данни демонстрират 13.4 млн. евро отговорности.

Колко тъкмо е огромен казусът е невероятно да се реши. Засега даже и критиците на " ДаллБогг " не отхвърлят, че застрахователят е дал отговор на поисканото от него повдигане на гаранционния депозит до 1.2 млн. евро, като когато бюрото изплати компенсации от него, той се попълня навреме. Компанията има и презастрахователен контракт, тъй че неразбираемо каква част от разноските й за вреди са покрити. Обикновено покритието е за компенсации над избрана сума, тъй че тук огромната неизясненост е дали цитираните от съвета суми са за доста на брой дребни вреди или за няколко огромни присъдени суми.

Така или другояче " ДаллБогг " отхвърля всички изказвания, като на собствен ред в писмо до същите институции от 16 ноември упреква Съвета на бюрата и управлението на българското бюро в отбрана на корпоративни ползи, лобиране и плаши със съд създателите на писмото. " Българското бюро не признава съответно извършени погасителни начини от " ДаллБогг " и нелегално и безпричинно насочва претенции за гаранция за " ДаллБогг " да заплаща два пъти. Нещо повече, в правова страна, каквато е България, управлението на бюрото не зачита резултата и последствията от влезнали в действие правосъдни решения ", споделят от компанията в отговорите си на въпросите на " Капитал ", като виждат в слагането си под мониторинг " възмездие за нашите старания да се борим против застрахователните измами ".

Когато казусът става общ

Макар българският пазар на Гражданско отделение да е оскъдна част от европейския, казусът за Съвета на бюрата е по-скоро кардинален. Допускането на сходни практики за тях подкопава базови устои в системата и основава заплаха те да се разпространят и по тази причина институцията предизвестява, че в случай че не се откри решение, може да сложи българското бюро под мониторинг. Това ще изисква банкова гаранция в интерес на другите национални бюра, а също и прецизни условия за презастраховане на целия пазар. Или в превод, това значи повече разноски за всички български застрахователи, което ще се придвижи в по-скъпи полици за всички български жители.

Но управлението на интернационалната организация към този момент е получило карт бланш да наложи мониторингова процедура на България във всеки един миг. През януари следва общо заседание на Съвета на бюрата " Зелена карта ", на което има възможност да бъде взето точно такова неподходящо решение.

Случи ли се това, българското бюро ще би трябвало премине от самостоятелен метод в работата си към взаимен. Това значи, че както сега всеки осигурител държи избрана сума на депозит, с която подсигурява заплащания по вреди с негови коли в чужбина, при мониторинг тази гаранция ще е обща и ще се поема от общ депозит. В него всички застрахователи, предлагащи " Гражданска отговорност ", ще би трябвало да внасят и поддържат избраните им от Съвета на бюрата суми, които ще са разнообразни според от пазарния им дял. На този стадий може единствено да се гадае за размера на наложения общ депозит, само че прогнозите на експертите варират от 5 до 50 млн. евро, а и нагоре. Което значи, че в случай че се върви към най-лошия сюжет, може да има застрахователи, които да не могат да обезпечат средства за присъединяване в системата и да би трябвало да се откажат да оферират Гражданско отделение или изцяло да излязат от пазара.

" Не изключваме опцията за по-сериозни наказания в бъдеще... като прекратяване на участието на българското бюро в системата " Зелена карта ", споделят още от съвета. Последното е фрапантна мярка и значи завършек на свободното напредване на български коли в чужбина, която съгласно специалистите, до които " Капитал " се допита, на този стадий не стои като действителна опасност.

Пазарът не харесва това

Пред угрозата да заплащат непознати сметки застрахователите в България и локалното бюро " Зелена карта " са търсили разновидности за преодоляване на казуса, само че дейностите им не дават резултат. Показателно за неналичието на разговор е, че преди седмица на общо заседание на браншовата асоциация кандидатурата на " ДаллБогг " за член бе отхвърлена с 28 на нула гласа срещу, с което бизнесът ясно показва отрицателно отношение. Самата реакция на компанията също прави мъчно да се смекчи тонът и да се търси градивно решение. В нейния анотиран отговор, в който с друг цвят и шрифт вмъква своите тълкувания на изказванията на Съвета на бюрата, тя внася редица контраобвинения в нападателен жанр.

" ДаллБогг " е едно от най-младите на пазара сдружения, появило се около прелицензирането на здравните фондове в застрахователи. Компанията е под контрола на Тихомир Каменов, чийто главен бизнес е във фармацията и дистрибуцията на медикаменти: " Чайкафарма: висококачествените медикаменти ", " Търговска лига: народен аптечен център ", клиники по кардиохирургия. Първоначалният му интерес е в здравното обезпечаване, само че стъпвайки на застрахователния пазар, бързо се ориентира към най-динамичния му сегмент - автомобилните застраховки. За последните три години растежът му там е повече от свръхестествен (виж графиката). Това сигурно разсънва професионална злоба, само че надали е главната причина за мразовитото отношение към компанията, както настояват оттова.

По-вероятна причина са опитите на компанията да избегне заплащания, при което вредите излизат на сметката на солидарните фондовете. Пример за това е практиката по отменяне на полици, защото застраховките били подписани с подадени погрешни данни за притежателя. Това е остаряла скица, при която с подправен или остарял (на предходния собственик) ваучър се застраховат на ниска цена коли, карани в чужбина. Практиката е толкоз честа, че в сектора жаргонно назовават тези полици " румънки ", въпреки да се ползва и от водачи в Италия, Гърция и други страни. Правният спор в тази ситуация е дали застрахователят може да се възползва от по-общи разпореждания в Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), с което да избяга от безспорните си отговорности по Кодекса за застраховането. За задачата " ДаллБогг " води каузи в разнообразни локални съдилища с изменчив триумф. Но на база на тях компанията твърди, че не дължи обезщетение, защото договорите му за тези коли са развалени през съда. Така препраща уговорката към Гаранционния фонд, който пък може да се изправи пред нуждата от в допълнение капитализиране, с цел да посрещне тези немалки заплащания. В бранша са уверени, че с изключение на клиенти, опитващи измами, има и застрахователи, целеустремено профилирани в продажба на " румънки ".

Къде е регулаторът

Засега дейностите на КФН по отношение на " ДаллБогг " са по-скоро меки и изчаквателни. Компанията мина относително безпроблемно прегледа на балансите предходната година. По информация на " Капитал " повторните инспекции в бранша също не доближават до някакви изводи за подценяване на запасите и финансов дефицит или ликвидни компликации, което вероятно би могло да изясни опитите за отбягване на заплащания по вреди. През тази година компанията подвигна няколко пъти капитала си, което също основава усещане, че акционерите й са способни да обезпечат финансова поддръжка. Споровете с бюро " Зелена карта " биха могли да доведат до по-задълбочена тематична инспекция на регулатора, която обаче би лишила време.

По друга линия може да се работи и по-бързо - неналичието на представителства или репортери в страни от системата " Зелена карта ", въпреки двете компании да настояват, че прекратяването на договорите е по тяхна самодейност, тъй като не са удовлетворени от работата им. Регулаторът е определил период до 12 декември " ДаллБогг " и " Лев инс " да запълнят дупките, тъй че в случай че не съумеят, това би могло да се трансформира в съображение за отчасти или цялостно лишаване на лицензи. За да се стигне до такава последна мярка обаче, е нужна политическа воля, която на този стадий не се вижда.

Междувременно остава вярата, че около желанието на ръководещите да няма шумни провали точно на европредседателството ще се откри метод за отбягване на мониторинговата процедура за България. В комплекта причини може да се включи задействаната онлайн връзка сред застрахователите и Министерство на вътрешните работи, която работи неотдавна и потвърдено отстрани опцията за подписване на " Гражданска отговорност " за коли с подправен ваучър. Само в първите дни системата е отхвърлила стотици поръчки. Освен това идното пускане на системата " бонус-малус " ще е още един тласък българи да не стават подставени притежатели на коли, карани в чужбина - при катастрофи това ще се отразява на цената на полиците по колите, които действително карат. Но това, което би помогнало най-вече и освен в този проблем, е българските институции да покажат, че могат да работят съответно и навременно и най-много преди проблемите да им бъдат посочени извън.
" ДаллБогг: Живот и здраве ":

" Отхвърляме фабрикуваните обвинявания като неоснователни и недоказани "

Съветът на бюрата, подстрекаван от клика в България, инсценира този сигнал до Европейската комисия за да стресира България преди председателството на Европейски Съюз и да очерни безпричинно и безпочвено " ДаллБогг ". Няма неплатени компенсации, има естествена връзка с репортери и национални бюра. " ДаллБогг " смени част от своите представители и репортери заради недостатъци в тяхната работа – това е позволено и е естествена процедура. Няма нищо сензационно в това. Ще посочим новите си представители срочно.

Ръководството на бюрото и Гаранционният фонд заобикалят отговорности, предоставени им със закон, европейска инструкция и вътрешните правила. Поставянето на " ДаллБогг " под мониторинг е резултат от несъблюдение на отговорностите на Националното бюро да откаже двойните заплащания и като " възмездие " за нашите старания да се борим против застрахователните измами.

Причина за растежа ни са високият професионализъм, изключително постоянното финансово положение и постигнатата блестяща известност на съвременен осигурител. Клиентите ни обичат. Ние поставяме непрекъсната старания да работим с грижа и професионално, по тази причина задоволството на застрахованите в " ДаллБогг " пораства и по тази причина е тази акция в този момент. Интригата и опитите за насъскване на бранша против " ДаллБогг ", който просто съблюдава законите и пази правата си, е акция, провеждана от Орлин Пенев и клика. Ако България пострада, то ще бъде поради бездействието на българското бюро против застрахователните измами и неприятното ръководство на бюрото като цяло. " Лев инс ":

" Своевременното обезщетяване на потърпевшите лица е главен приоритет в работата ни "

През годините сме имали и отрицателен опит с репортери, в работата на които е липсвало качество и потенциал за обработка на размера вреди. По тази причина " Лев инс " е прекратявала навреме партньорството си с тях. В поддръжка на казаното представяме статистически данни за съпоставяне сред предходния и сегашния сътрудник на територията на Италия. Съотношението е почти 3 към 1.

Бихме желали да засегнем и казуса за потреблението на български застраховки " Гражданска отговорност " за задгранични коли, чието непрекъснато местожителство е в страни, разнообразни от България. Това събитие съставлява изнасянето на застрахователния риск на териториите на страни, за които българската застрахователна награда по никакъв метод не кореспондира с размерите на компенсациите там. Поради тази причина при подписване на нови полици " Лев инс " е въвела ограничения за инспекция на действителния притежател и ползвател на автомобила, както и система за инспекция на предишна щетимост по прилика на интернационално одобрения стандарт " бонус-малус ". Орлин Пенев, Национално бюро на българските автомобилни застрахователи:

" Бюрото е платило напълно предявените гаранционни претенции "

" ДаллБогг: Живот и здраве " и " Лев инс " са членове на НББАЗ, които според устава на НББАЗ са сложени в така наречен процедура по мониторинг заради отправени гаранционни претенции от национални бюра от системата " Зелена карта ". Процедурата по мониторинг е вътрешна за членовете на НББАЗ и тя не е оригиналност за пазара. В предишни години е давала резултат, на което се надяваме към днешна дата. Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи

" Рискът е за всички застрахователи и клиенти "

Рискът от мониторинг и изключване е голям. Финансовите последствия също биха били доста съществени. Карина Караиванова, ръководител на Комисията за финансов контрол:

" Не е редно КФН да разяснява връзки сред застрахователите и бюрото "

От позиция на нашите отговорности като регулатор изискуем да ви уверим, че са подхванати всички ограничения във връзка с платежоспособността и финансовото положение на упоменатите две компании. Всички тъжби против тях се преглеждат с нужната съвестност и се постановяват решения съгласно закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР