Преди четири години излезе филм за живота муСтивън Хокинг –

...
Преди четири години излезе филм за живота муСтивън Хокинг –
Коментари Харесай

Вселената осиротя без Стивън Хокинг

Преди четири години излезе филм за живота му


 18-2 Стивън Хокинг – най-прославеният академик на нашето време – умря на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж, заяви фамилията му, представено от английските медии. Легендарният астрофизик и създател оставя трайна след в научния и културен пезайж на Запада (и отвъд) със своите теории за организацията на Вселената, естеството на времето и загадката на черните дупки.

“Ние сме надълбоко опечалени и натъжени, че нашият любим татко умря през днешния ден. Той беше популярен академик и извънреден човек, чиято работа и завещание ще живеят в продължение на доста години. Неговата храброст и непримиримост, неговият комизъм въодушевяваха хората по целия свят ”, се споделя в изказване на околните му.

Хокинг бе считан от някои за най-влиятелния академик след Айнщайн и най-ярката звезда в актуалната астрофизика. Той реализира международни триумфи в региона на астрофизиката до момента в който е съвсем изцяло неподвижен от подла болест на моторните неврони. Въпреки тежката си орис, тоя покори върха на науката и плени света със своето превъзходно писане и възприятие за комизъм. Преди четири години се появи и кино лентата за живота на гения, озаглавен “Теорията на всичко ”, който беше самобитно любовно писмо към неговото дело и приноса му към напредъка на човечеството.

 18_100 Хокинг е измежду учените, повлияли най-вече на актуалното схващане за Вселената с работата си върху черните дупки и с научнопопулярни творби като “Кратка история на времето ”, продадена в над 10 милиона копия. Книгата разказва на понятен език структурата, произхода и развиването на Вселената, преглежда феномени като Големия гърмеж и основите на квантовата механика. В изявленията и изявления той е заявявал, че уврежденията му не са били важен проблем в работата му в теоретичната физика, а даже в прочут смисъл са му “помогнали ”.Още на 17 година, Хокинг получава място в Оксфорд. Близо 11 година по-късно идва и огромният пробив в проучването на черните дупки в проучванията му дружно с Роджър Пенроуз, когато двамата ползват математиката на черните дупки към цялата Вселена. Те основават и теоремата на Хокинг-Пенроуз за ранното развиване на Вселената след Големия гърмеж и експоненциалното й разширение след положение на доста по-висока температура и компактност.

Четири години по-късно предлагането му, че черните дупки излъчват топлота, преди да изчезнат, докара до голям брой диспути в актуалната просвета за Космоса. С годините той създаде и други теории за тях, в това число в последните години – че те може да водят към други вселени.

През 1965 година се дами за младежката си обич Джейн Уайлд, макар че диагнозата към този момент му е сложена. Бракът им продължава 26 години. През 1995 година подписва втория си брак – с Илейн Мейсън, сестрата, която тогава се грижи за него – и двамата остават дружно в продължение на 11 години.

Той бе прочут със своите цитати, измежду които: “Моите упования бяха сведени до нула, когато бях на 21 година Всичко оттогава до момента е бонус ”, “Едно от главните правила на Вселената е, че нищо не е съвършено. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме ”, “Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете за какво съществува Вселената. Бъдете любопитни. ”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР