Преди четири години Хари Кейн беше едно обикновено момче, което

...
Преди четири години Хари Кейн беше едно обикновено момче, което
Коментари Харесай

Хари Кейн - футболистът, готов да качи "Тотнъм" на следващото стъпало

Преди четири години Хари Кейн беше едно нормално момче, което стоеше на аварийна пейка на втородивизионния " Лестър ", а през днешния ден е футболист, счупил един от най-старите върхове във Висшата лига. Нападателят на " Тотнъм " изпревари Алън Шиърър по броя на головете за една календарна година и записа името си в историята.

Но по какъв начин момчето от Уолтъмстоу (предградие на Лондон) извървя пътя до това да бъде определян за най-хубавия централен нападател в света сега. Кейн беше никому незнаен до началото на сезон 2013-14, когато всичко за него се промени. С идването на Маурисио Почетино на " Уайт Харт лейн ", нападателят стана от непрекъснато пращан чартърен, закрепостен титуляр за " шпорите ".

Неслучайно при Почетино, Кейн има впечатляващите 93 гола в 121 турнирни мача.

" За мен той е най-хубавият в света и се веселя, че работим всеки ден. Хари е преди всичко прелестен човек, който прави тима доста по-силен, а в частност и мен по-добър ", сподели мениджърът на " шпорите " след историческия дуел със " Саутхемптън ".

2017-а – годината на върховете

За 12 месеца Хари Кейн се разписа 39 пъти, с три гола повече от именития Алън Шиърър през към този момент далечната 1995 година Нападателят на " шпорите " счупи 22-годишния връх на голмайстор №1 в историята на Висшата лига, освен това със жанр – означи хеттрик в последния дуел на отбора си за годината. Звездата на " Тотнъм " го стори и за по-малко мачове – 36 против 42 за Шиърър.

Постижението на Кейн е още по-впечатляващо, откакто във всички шампионати (на клубно и национално равнище – бел. ред.) той има 56 гола. Това е с два повече от Лионел Меси, три от Кристиано Роналдо, Роберт Левандовски и Единсон Кавани. Освен това за първи път от осем години се откри състезател, който да вкара повече от Меси и Роналдо.

" Сравненията с тях могат единствено да ме карат да се усещам горделив. Те са двамата най-велики в историята, преобладават толкоз години във футбола ", сподели Кейн след дуела със " Саутхемптън ".

What a year for Harry Kane ⚽️ pic.twitter.com/PaMatpljlh
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) December 26, 2017

За нападателя това беше шести хеттрик през годината, което още веднъж е рекордно достижение. Кейн изпревари Шиърър, който направи пет хеттрика през 1995 година, по пътя към рекордните си 36 гола.

В кариерата си Кейн към този момент има осем хеттрика, като е наедно с Майкъл Оуен и Тиери Анри по този индикатор. В историята на Висшата лига повече имат само Роби Фаулър (9) и Шиърър (11). Нападателят на " Тотнъм " обаче вкарва по три гола на всеки 17-и мач. При Фаулър и Шиърър това се случва на всеки 42-и и 40-и, надлежно.

Споменатият хеттрик против " светците " точно на " боксинг дей " (вторият ден на Коледа, когато в Англия се отварят подаръците – бел. ред.), също подреди Кейн в историята. Нападателят стана едвам шестият състезател, който вкарва три гола на 26 декември в иисторията на Висшата лига. Преди него това сториха Анри (2000-01 против " Лестър " ), Фаулър (2000-01 против " Болтън " ), Димитър Бербатов (през 2011 година против " Уигън " ) и последно Гарет Бейл преди пет години против " Астън вила ".

Преди да запише впечатляващите си върхове Хари Кейн сподели, че е скъп освен в " Тотнъм ". Надателят попадна измежду 10-те най-хубави за " Златната топка " за миналата година, а също така получи и капитанската лента в националния тим на Англия, където от дълго време демонстрира лидерски качества.

Малко прочут факт е обаче, че през повратната 2014 година Кейн отхвърля предложение от националния тим на Ирландия. Той има право да играе за страната, защото татко му Патрик е роден в Голуей.

Докъде може да стигне

И тъй като не може всичко да се реализира в границите на една година, Кейн си е оставил още върхове за възстановяване. Той може да стартира 2018 година по най-хубавия метод, откакто е на едвам три гола от това да стане изпълнител №1 в историята на " Тотнъм " във Висшата лига.

В момента той има 96 гола и е единствено на един зад Теди Шерингам във безконечната класация.

По отношение на попаденията във всички шампионати Кейн е 10-и със 123, още веднъж на един зад Шерингам. А в случай че продължава по същия метод то без проблем ще успее да изпревари №1 в историята на " шпорите " Джими Грийвс, който има 266 гола.

 Кейн е огромният любим на почитателите на
© Reuters

Кейн е огромният любим на почитателите на " Тотнъм ".

" Годината беше прелестна за мен. Винаги съм считал, че би трябвало да покажеш освен това от миналата, да се развиваш и да обогатяваш качествата си. Точно това мисля да продължа да върша, ще ставам още по-добър ", сподели Кейн след хеттрика си на " боксинг дей ".

Той получи заслужени поздравления от някои от най-големите имена в британския футбол. Кейн, чийто качества до неотдавна бяха поставяни под съществено подозрение, в този момент не се разясняват от никого. Просто, тъй като нападателят затвори устата на критиците си с представянето си на терена.

Според някои Кейн е демодиран британски централен нападател, който събира в себе си интелекта на Шерингам и силата на Шиърър, а съгласно други е футболист от новото време. Самият Кейн не се съпоставя с останалите, а счита, че фактът, че при започване на кариерата си играе в средата на терена му оказва помощ.

" Ако той е здрав и остане в " Тотнъм " мисля, че без проблем ще усъвършенства всички върхове. Да, това което направи Алън (Шиърър) е необикновено, само че към този момент виждаме футболист, който има същите голмайсторски умения, а освен това Хари е толкоз млад ", сподели Тиери Анри, създател на 175 попадения във Висшата лига и №5 в историята.

Сравненията сред Кейн и Шиърър са неизбежни, поради невероятните темпове, с които нападателят на " Тотнъм " усъвършенства върховете. На годините на Кейн (24), роденият в Нюкасъл рекордьор към този момент имаше 112 гола във Висшата лига, както и една купа. Според всички експерти идната огромна цел на звездата на " шпорите " е точно да бъде №1 по този индикатор.

You’ve had a magnificent 2017 @HKane. You deserve to hold the record of most @premierleague goals in a calendar year. Well done and keep up the good work.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР