Преди броени дни Слави Трифонов обяви, че шоуто му ще

...
Преди броени дни Слави Трифонов обяви, че шоуто му ще
Коментари Харесай

Готви ли се Мая Манолова за кмет на София?

Преди броени дни Слави Трифонов разгласи, че шоуто му ще слезе от ефира на Би Ти Ви. А първата му работа по-късно била тази: " да предложи поддръжката си на Мая Манолова, с цел да стане кмет на София ". Тази новина потегли от онлайн медии, които не са известни с обвързаност към обстоятелствата. Освен това самата Манолова към този момент отхвърля, че ще се кандидатира, тъй като предпочитала актуалната си позиция. Но все пак - вестта звучи безапелационно.

Въпросът обаче не е в изказванията, а в държанието. А то издава зле (и не винаги) прикривано прелъщение от бъдеща политическа кариера. Всъщност, за Мая Манолова това би било връщане към нещо остаряло. Нещо, към което може да се върне с помощта на сегашната си роля - на народен омбудсман. Роля, която е отдалечена по етичния си статут от политиката, в която обаче могат да се натрупат и политически дивиденти.

" Лъвът се готви за скок "

Конфликтът на ползи при омбудсмана обаче може да бъде много бездънен. Той би трябвало да пази правата на жителите, без значение от политическите им убеждения, което няма по какъв начин да стане, в случай че той самият не е политически самостоятелен. И това не е въпрос на риторическа нерешителност - да не издаваш политическите си пристрастия. То е въпрос на вид мислене, което следва логичност и морал оттатък политиката. Такова, каквото е присъщо на неправителствените правозащитни организации - неслучайно те са измежду най-люто атакуваните от политиците, както и от медиите, обслужващи политиците.

Мая Манолова е известна като политическа биткаджийка, така нареченото " политическо острие ". В общественото пространство тя се държеше " на война като на война ". И не беше подготвена да се спре пред нищо в името на партията. Трудно може да се не помни, да кажем, присъединяване ѝ в Костинбродската спекулация. Влизането ѝ в ролята на омбудсман изглеждаше като антракт в борбите, провокиран от партийни междуособици и персонални претекстове. Но той надалеч не я разтовари от политическия ѝ хъс, което се вижда с просто око при сравнението с общественото държание на предшественика ѝ Константин Пенчев. Сега Мая Манолова нормално приказва безадресно - за борбата ѝ със системата, зад което обаче не е мъчно да се разпознаят съответни политически цели. Въобще " лъвът се готви за скок " още веднъж в политиката, което след откровения флирт с политическия план на Слави Трифонов и взаимната им работа по общ законопроект не остави подозрение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР