Преди броени дни „РОМА“ получи десет номинации за наградите на

...
Преди броени дни „РОМА“ получи десет номинации за наградите на
Коментари Харесай

Претендентът за Оскар Рома на Куарон с прожекции у нас

Преди броени дни „ РОМА “ получи 10 номинации за премиите на Американската киноакадемия, като измежду тях са за най-хубав чуждоезичен филм, за най-хубави актриси – в основна и във второстепенна роля, както и за постановка и – несъмнено – най-престижната, за най-хубав филм! „ РОМА “ към този момент завоюва наградите на Холивудската задгранична преса „ Златен Глобус “ за най-хубав чуждоезичен филм и за най-хубав режисьор, а в актива си има и 7 номинации за премиите БАФТА.
Творбата на Алфонсо Куарон е следващо доказателство за неговия разказвачески гений и за майсторството му да подрежда образни шедьоври. Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на своя филм, въодушевен от мемоари и облици от времето на неговото детство.
Филмът ще може да бъде гледан на 23-тия София Филм Фест, който ще бъде открит на пролет.
„ Рома “ е най-хубавият филм на Куарон досега: вълнуваща, завладяваща и трогателна творба с богата персонална история, красиво и динамично снимана в чистотата на черно-бялата стилистика. Това е историята на Клео (в ролята е Ялица Апарисио), млада жена от малцинство, която работи като прислужница за семейство в Рома, квартал от междинната класа в Мексико сити, при започване на 70-те години на XX век… В самото сърце на творбата е чудесното преобразяване на Апарисио, която основава своя облик с деликатност, тактичност, издръжливост и безкористност. Тя е перлата на този незабравим филм! “
Питър Брадшоу, „ The Guardian “
Алфонсо Куарон беше споделил преди време „ Липсва ми Мексико. Много от дълго време не съм бил в Мексико – обвързван съм с всичко вкъщи, нужно ми е да усетя още веднъж, че съм жив…” Вероятно този блян води до по този начин мечтаното „ презареждане” с креативна сила – и резултатът е филм, основан с обич и майсторство, който буди всеобщо възхищение; филм-картина на предишното, пречупена през персоналния спомен и душата на кинематографиста.
„ Рома “ може да не е мемоарната творба, който може да се чака от авантюристичния и дръзновен режисьор, създател на научно-фантастични шедьоври, само че е безусловно пресен, страховит, неочакван и удивителен филм. “
Тод МакКарти, „ The Hollywood Reporter”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР