Преди броени дни правителството реши да отпусне допълнителни средства за

...
Преди броени дни правителството реши да отпусне допълнителни средства за
Коментари Харесай

Медицинските сестри продължават с протестите

Преди броени дни държавното управление реши да отпусне спомагателни средства за увеличение на заплатите на експертите по здравни грижи .

След серия митинги на медицинските сестри ще бъдат отпуснати 50 милиона лв. з а повишение на заплатите им. Това ще стане от 1 юни, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Начална заплата от 950 лв. ще получават и останалите експерти по здравни грижи - лаборанти, рехабилитатори, фелдшери.

Решението на държавното управление дойде два дни, откакто протестиращите медицински сестри насрочиха нов народен митинг за средата на май.

Според един от уредниците на митингите в Стара Загора Анета Димова, нарастването на заплащане от 950 лв. стартова заплата не е задоволително. “ Не сме удовлетворени от нарастването на заплатите.

Не е задоволително, поискахме двойно на минималната заплата. ”  Според Димова и нейни сътрудници няма по какъв начин парите да бъдат отмерено разпределени сред работещите в държавни и частни лечебни заведения .-->

Ще протестираме още веднъж за осъществяване на всички условия, които поискахме ”, съобщи Димова.

На митингите медицинските служащи настояха за:

1. Без търговски сдружения в опазването на здравето.
2. Еднаква съществена заплата за всички експерти по здравни грижи без значение от местоработата или собствеността на болничното заведение – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните хонорари и техните размери да са с регламентирани правила (в взаимозависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, в допълнение възнаграждение за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.6. КТД на национално равнище наложителен за всички структури в опазването на здравето.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична процедура.
8. Промяна в категорията труд
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР