Преди броени дни, на 25 октомври, съд в Тел Авив

...
Преди броени дни, на 25 октомври, съд в Тел Авив
Коментари Харесай

Дете на 6 г. може да скара Италия и Израел

Преди броени дни, на 25 октомври, съд в Тел Авив постанови връщането в Италия на 6-годишния Ейтан Биран - единствения оживял от тежкия случай с италиански въжен превоз през май, който няколко месеца по-късно се озова в епицентъра на яростна фамилна борба, провокирала необятен отзив както измежду италианската, по този начин и измежду израелската общност, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 23 май в една чудесна за разходки слънчева събота фамилията на Ейтан ,

което от години живее в италианската област Ломбардия, се качва на лифта от курорта Стреза до връх Мотароне в италианската област Пиемонте, откъдето се открива невероятна панорама към езерото Маджоре. Пътуването всекидневно продължава 20 минути. Но в този съдбовен ден по средата на пътя кабинката на лифта, в която е Ейтан, пада от огромна височина и умират 14 души. Сред тях са родителите на малчугана, 30-годишният Амит Биран и 27-годишната Тал Пелег, 2-годишното му братче Том Биран, както и 81-годишният Ицхак и 71-годишната Барбара Коен, прадядото и прабабата на детето по бащина линия, които са били от няколко дни на посетители в Италия.

Ейтан оцелява по знамение, прекарва 18 дни в кома и в постепенно възобновяване

в болница в Торино, а цяла Италия се моли за него. След като е задоволително нормализиран, той е поверен от италианските управляващи на грижите на лекарката Ая Биран, сестра на татко му, която отдавна живее със брачна половинка си и двете си дъщери в региона на град Павия. Роднините на момчето по майчина линия, които живеят в Израел, получават правото на постоянни визити при детето.

В Италия стартира следствие на случая

и последователно се избистря версията, че човешка немарливост или неточност може да е изиграла роля в него. Ейтан постепенно се съвзема от случилото се. В края на лятото животът му наподобява влиза в релсите на една привидна нормалност, в случай че нормалност може въобще да има след сходен житейски удар. И тъкмо тогава следва непредвиден поврат. Детето е изведено от страната от дядо му по майчина линия, 58-годишния Шмуел Пелег, без знанието на вуйна му, на която управляващите са го поверили. Вместо да го води в магазин за играчки по време на една от постоянните визити, Пелег - някогашен израелски боен, за който израелски медии даже загатват, че има връзки с Мосад и с политически фигури и който в предишното е бил упрекнат в домашно принуждение - води детето с кола до Лугано в Швейцария. Оттам с частен аероплан Ейтан е откаран в Тел Авив. Пътуването коства хиляди евро и се случва в разгара на строги правила за влизане в Израел поради коронавирусната пандемия. Не е ясно по какъв начин Шмуел Пелег е съумял да ги преодолее безпроблемно, придружаван от малко дете. Медии допускат, че става дума за добре проведен проект, в който може да са били забъркани секрети служби и даже политически управляващи.

Оттук към този момент историята на Ейтан се трансформира в една от водещите тематики

за италианските и израелските издания. В Италия околните на Ейтан подават сигнал в полицията за нелегално извеждане от страната и се базират на Хагската спогодба за трансграничното похищение на деца, с цел да си върнат момчето. В Израел също стартира следствие, дядото е разпитан, само че отхвърля, че става дума за похищение, подложен е за малко под домакински арест, а въпросът стига до съда в Тел Авив.

Италиански и израелски издания в това време разкриват ,

че още след нещастието с лифта ориста на Ейтан в действителност става обект на яростен спор сред околните му по бащина линия в Италия и тези по майчина линия в Израел. Двете фамилии спорят къде да живее дребният Ейтан. Дали да остане в Италия, където са се били устроили родителите му, където татко му е бил напът да приключи медицина и където Ейтан е бил записан макар еврейските си корени в учебно заведение, ръководено от католическа конгрегация, или да се върне в Израел, където би живял в среда, която ще запази неговата еврейска еднаквост. Лелята на момчета по майчина линия Гали Пелег декларира, че желае да осинови детето, а баба му по майчина линия Ети Пелег твърди, че в Италия детето не получава нужната лекарска и психическа помощ, че живее като пленник, че еврейското му съзнание ще бъде заличено, нещо което фамилията на детето по бащина линия изрично отхвърля и напомня, че момчето има с изключение на израелско и италианско поданство поради отдалечен италиански прароднина. И двете фамилии настояват, че знаят какво би желало детето и че един ден то ще им бъде признателно, че са изпълнили желанието му, което съгласно околните му по бащина линия е да остане в Италия, а съгласно околните му по майчина линия е да живее в Израел.

Следват изявленията на представители на двете фамилии пред разнообразни медии ,

които нажежават разногласието даже до конфликт на политически възгледи - твърди се, че семейство Пелег има крайнодесни възгледи, а семейство Биран е на противоположния политически полюс. Според в. " Джерусалем пост " корените на казуса даже би трябвало да се търсят още по-надълбоко, в разделянето на сефаради, каквото е семейство Пелег, и ашкенази, каквото е семейство Биран. В допълнение някои медии намекнаха, че отвличането на детето е вследствие на набожен фундаментализъм. Други медии обаче допуснаха, че повода за разногласието може да е много по-прозаична - пари. Смята се, че Ейтан в качеството си на единствен оживял в нещастието с лифта в последна сметка може да получи обезщетения за понесени вреди в размер на милиони евро. Семействата Пелег и Биран отхвърлят изрично да са поблазнени от тази вероятност и твърдят, че работят единствено и само за положителното на детето.

До този миг външните министерства и на Израел и на Италия единствено наблюдават случая ,

само че не се намесват в него, тъй като става дума за частен проблем. Съдебното решение от 25 октомври на пръв взор е някакъв излаз от него, само че оставя отворена вратата за обжалване. Според това решение като се изключи че Ейтан би трябвало да бъде върнат в Италия, дядо му Шмуел Пелег би трябвало да заплати и правосъдни и адвокатски разходи в размер на 70 000 шекела (19 000 евро). А когато в даден миг стартира процедурата по осиновяването на Ейтан, полемиката рискува да се проточи. А всяка проточила се дискусия, разгаряща се в две страни, даже и първоначално да касае частен проблем без политическо измерение, би могла в даден миг до докара до отзвук и срив в двустранните връзки, нещо, което надали биха желали двете страни.

Израел и Италия имат тесни връзки .

Заради географската непосредственост те са търговски сътрудници. Стокообменът сред тях е главно на високотехнологична, химическа и хранително-вкусова продукция. В интервала 2014-2018 година Израел е и един от най-значимите клиенти на италианския оръжеен експорт. Още през 1955 година е учредена Израело-италианска комерсиална камара. А на 22 септември 2020 година държавните управления на Израел и Италия дружно с тези на Кипър, Египет, Гърция, Йордания и палестинската самостоятелна власт учредиха Източносредиземноморския газов конгрес - междуправителствена организация, която, както подсказва името ѝ, ще посвещава вниманието си на енергийното съдействие. И Израел, и Италия са членове и на Средиземноморския съюз - организация, сплотяваща страните от Европейски Съюз и 15 страни от Северна Африка, Западна Азия и Южна Европа и работеща за стабилността и просперитета на Средиземноморския район.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР