Преди броени дни , че нашумялата в серия скандали около

...
Преди броени дни , че нашумялата в серия скандали около
Коментари Харесай

Христанов: Решението на ВАС да върне Евролаб 2011 на границата е спорно, искаме тълкуване

Преди броени дни, че нашумялата в серия кавги към Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " компания " Евролаб 2011 " би трябвало да поеме разтоварването на камионите с плодове и зеленчуци, с цел да се вземат проби от тях, само че министерство на земеделието отвърна, че правосъдното решение е на практика неизпълнимо. Юристите на ведомството считат, че то опонира на еврорегламенти и на настоящи наредби, които не позволяват разтоварни действия на границата да се правят от частни компании поради националната сигурност на страната.

Именно по тази причина агроведомството упорства за тълкувателно правосъдно решение и до тогава няма да допусне компанията да разтоварва камиони. А разтоварването единствено по себе си се оказва много доходоносно, като услугата за камион стига до 1500 лева

В прорез и с българските, и с европейските правила

" В европейския правилник () няма условие компанията, представляваща товарите на превозвачите (каквато сега се явява " Евролаб 2011 " ), да прави и разтоварна активност на камионите. Отделно от това по настояща разпоредба не е позволено товарно-разтоварната активност на границата да се прави от частни лица. Именно по тази причина ще желаяме от съда пояснение на личното му решение и до тогава активността по разтоварване ще продължи да се прави от Българската организация по безапосност на храните ", уточни пред Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов ( " Продължаваме промяната " ), правейки ангажимента, че показва позицията на адвокати от агроведомството.

Юристите на ведомството са подготвени да слагат въпроса и пред европейски съд, в случай че още веднъж последва неприложимо решение.

В елементи, засяга се член 34 от. Тя споделя, че в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт се прави банкова активност, застрахователна активност и възобновяване на Данък добавена стойност. " Други действия в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт могат да се правят с позволение на шефа на Агенция " Митници " след координиране с шефа на Главна дирекция " Гранична полиция ", написа в наредбата.

За какво става въпрос?

Изнендващо се оказва, че единствено от месец май до момента на " Капитан Андреево " към този момент работят 8 компании дружно с " Евролаб 2011 ", които извършват активността - лице, отговорно за товарите. Това на процедура значи, че тези частни компании съставляват превозвачите пред държавния фитосанитарен надзор. Т.е. откакто даден камион дойде, такава компания би трябвало да го упъти, да му спомага с документите, в случай че бъде повредена стоката около разтоварването – с други думи - да застане един тип на страната на транспортната компания. Тези компании обаче нямат право да взе участие в разтоварването .

Любопитен подробност е, че преди намесата на страната, през май на пункта имаше единствено една компания, виновна за товарите - " Евролаб 2011 " .

Новото е, че с решението на Върховен административен съд отпреди два дни " Евролаб 2011 " получи правото не просто да съставлява превозвачите, само че и да разтоварва практките им. Такава активност по разтоварване не прави нито една от другите 8 компании на пункта, които се явяват представители на превозвачи.

Интересна детайлност е, че решението в интерес на " Евролаб 2011 " бе взето от правосъден състав под управлението на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Христанов счита, че правосъдното решение би породило съществени логистични усложнения, които го вършат неприложимо, тъй като на процедура то би означавало всичките тези 8 компании да си докарат лични екипи. И всеки от тях да разтоварва самичък камионите, които съставлява.

" Представете си на една рампа по какъв начин се сменят камионите и за всеки камион, за който дава отговор друга фирма-представител, тича нов екпи, който товари и разтоварва. Да не приказваме, че Агенция " Митници " и Гранична полиция доста мъчно биха овладяли този развой ", сподели зам.-министърът.

" Това значи на границата да бъдат позволени сред 150 и 250 лица, служащи на тези 8 компании. Тогава за каква национална сигурност ще приказваме? От друга страна, не можем да приемем, че решението на съда може да обхване единствено една компания. То би трябвало да е или за всички или за никой ", аргументира се Христанов пред Mediapool.

Той посочи, че няма по какъв начин да се подпише и самостоятелен контракт с " Евролаб 2011 ", тъй като е налице " обилие от оперативна информация " за нейната активност.



Зам.-министърът подчертава, че приказва за два типа национална сигурност. Очаквано, едната е обвързвана със самия граничен надзор на пункта, още повече, че " Капитан Андреево " е и външна граница за Европейски Съюз. Наред с това обаче конрола върху храните самичък по себе си детайл на държавната сигурност. Христанов влезе в елементи и уточни, че Министерски съвет има решение, взето още преди 16 години, което дефинира контрола на сигурността на храните също като детайл на националната сигурност.

От месец май фитосанитарният надзор на границата се прави от Българската организация по храните (БАБХ). Преди това монополът върху този печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт за наем на частната компания “Интерпред Еврологистик”, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". А през тази година въпросната компания бе сменена от нова - " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров, само че инспекция на уеб страницата откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ. Споменатият Васил Димитров преди този момент е работил за компанията на Чакърян.

" Евролаб 2011 " получава отново доходоносна активност

Оказва се, че решението на Върховен административен съд отваря порти на " Евролаб 2011 " за много рентабилен бизнес. Разтоварната активност напълно не е евтина услуга. Ако се прави разтоварване и за фитосанитарна проба, и за тест за пестициди, таксата за един камион варира от 800 до 1500 лева Тази такса е даже най-малко двойно по-висока от лабораторния разбор, който до май извършваше " Евролаб 2011 " и той струваше към 400 лв. на камион. Данните за таксите заяви Иван Христанов в предаването " Денят с Веселин Дремджиев ".

Преди страната да се намеси, компанията извършваше на пункта и лабораторна активност, и посланичество и товарно-разтоварна активност. Някои депутати от " Продължаваме промяната " пресметнаха, че компанията е изкарвала по 5000 лв. на час от активността си на пункта.

Фирмата продължава да си желае и лабораторната активност

Върховен административен съд във вторник взе и решение да върне за ново разглеждане от различен състав на Административен съд – София-град жалбата на " Евролаб 2011 " за това, че към този момент не може да прави лабораторна активност на граничния пункт. Причината е, че от 20 май това се случва в държавна лаборатория в столицата.

" По този метод на процедура държавната лаборатория се дефинира за единствена и изключителна лаборатория и се лишава правото на лабораторията на жалбоподателя, която е съответно записана и не е заличена по планувания в закона, да прави тази активност. Подобно предписание липсва обаче в Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 година Въпреки че писмото съставлява вътрешнослужебен акт, според решение на Конституционния съд, когато той визира законни права и ползи на избран кръг лица, те имат право на правосъдна отбрана, какъвто е актуалният случай ", аргументира се Върховен административен съд.

Иван Христанов разяснява, че лабораторната активност не е позволена за осъществяване на границата и още веднъж се базира на Наредбата за граничния надзор. Той уточни, че това е известно на редица институции в страната, тъй като още от 2004 година е основан Междуведомствен съвет по въпросите на граничния надзор , в който влизат представители на редица министерства, в това число и на Министерство на земеделието. Негов ръководител е министърът на вътрешните работи.

Преди дни пред Mediapool някогашният аграрни министър Мирослав Найденов съобщи, че допускането на лабораторията на границата на “Евролаб 2011” като част от формалния надзор на страната е осъществен от. На въпрос дали това не опонира на наредбата за граничния надзор, той сподели, че не е осведомен с нея и най-вероятно е законодателство на друго министерство.



Междувременно в четвъртък Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд paзпpocтpaни инфopмaция дo мeдиитe зa От нея стана ясно, че пpeдceдaтeлат на съда Гeopги Чoлaĸoв yчacтвa нapaвнo c вcичĸи cъдии в дeжypни cъcтaви пpeз eднa ĸaлeндapнa гoдинa, cъглacнo пpaвилaтa зa oпpeдeлянe нa eжeгoднитe дeжypни cъcтaви.

Πpeз ĸaлeндapнa гoдинa пpeд Πлeнyмa нa BAC ce тeгли eлeĸтpoнeн жpeбии, в ĸoйтo ce вĸлючвaт вcичĸи въpxoвни cъдии. Cъглacнo зaпoвeд нa пpeдceдaтeля oт 2018 година, oпpeдeлянeтo нa дeжypни cъcтaви ce извъpшвa зa пepиoд oт двe гoдини чpeз жpeбии пpeд Πлeнyмa нa cъдиитe oт BAC.

Ha cлyчaeн пpинцип чpeз cиcтeмaтa ce oпpeдeлят имeнaтa нa 50% oт вcичĸи въpxoвни cъдии, ĸoитo щe yчacтвaт в дeжypcтвaтa пpeз cъoтвeтнaтa гoдинa. Cлeд oпpeдeлянe нa cъдиитe, пpeдceдaтeлят нa BAC изгoтвя пoимeнeн cпиcъĸ нa дeжypнитe cъcтaви и така нататък

Скандалът с " Капитан Андреево " набра скорост откакто излезе запис за евентуално, закани към, а в изявление за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов уточни, че точно на Кирил Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР