Преди броени дни българската прокуратура публикува записи, които според нея

...
Преди броени дни българската прокуратура публикува записи, които според нея
Коментари Харесай

Германски експерт за действията на Гешев: Непрофесионални, незаконни, скандални

Преди броени дни българската прокуратура разгласява записи, които съгласно нея приказват за това, че протестиращите в България са направлявани от укриващия се в Дубай предприемач Васил Божков. Това може да се трансформира в един от най-големите кавги с подслушвания в България.

Кога и по какъв начин може да се подслушва в България?

В България използването на " специфични разследващи средства " (СРС), т.е. следене, подслушване, инсталиране на устройства, надзор на кореспонденията и на електронните връзки и прочие, е уредено от Закона за специфичните разследващи средства. Според закона, службите за сигурност и прокуратурата могат да изискат от съда позволение за потребление на СРС, при което тъкмо е разказана формалната рамка, в това число хипотетичното действие и продължителността на потреблението. И тъй като това е съществено посягане върху главните права на българските жители, за задачата е належащо освен правосъдно позволение, само че и непрекъснат надзор от страна на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства и от профилираната непрекъсната комисия на Народното събрание. За показаните СРС-та до момента не е направил изказване нито един от тези органи и институции, в това число и шефът на ДАНС.

В какво се състои абсурдът?

Безпрецедентните дейности на основния прокурор Иван Гешев са напряко скандални. И това не се отнася единствено до въпроса дали подслушването на Васил Божков е било законосъобразно. Прокуратурата към този момент от известно време насам води следствие против хазартния милионер, така че е допустимо да има правосъдно позволение за подслушването му (но това не значи непосредствено, че Божков в действителност е направил приписваните му деяния).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР