Преди броени дни Агенция Пътна инфраструктура“ бе оглавена от нов

...
Преди броени дни Агенция Пътна инфраструктура“ бе оглавена от нов
Коментари Харесай

Инж. Светослав Глосов, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред „Труд“: Пускаме търга за магистралата през Кресненското дефиле

Преди броени дни Агенция „ Пътна инфраструктура “ бе управлявана от нов ръководител на УС – инж. Светослав Глосов. Той е прочут в строителния отрасъл и има дълготраен опит в бранша. Затова и не му дадохме месец време, с цел да влезе в детайлите на поста, защото познава чудесно работата от вътрешната страна. Какви са целите на пътната организация, какви автомагистрали ще се строят у нас и ще има ли тапи към морето, дава отговор инж. Глосов за в. „ Труд “.

– Инж. Глосов, ще има ли тапи към морето в разгара на летния сезон?
– Такива няма да има по най-натоварените артерии. По автомагистралите „ Тракия “ и „ Струма “, които водят към българското и гръцкото море, не се правят поправки, които да затрудняват трафика. Преди началото на дейния туристически сезон – на 15 юни, завършихме ремонта на 22-километровия сектор от автомагистрала „ Тракия “ сред Пловдив и Стара Загора. Екипите работиха непрекъснато и успяхме да приключим ремонта в периода, които си бяхме сложили. В средата на юни приключихме и разширението на пътя Слънчев бряг-Бургас сред Поморие и Ахелой, както и обхода на Ахелой. Трафикът към този момент е изведен отвън обитаемоте места и огромните тапи, които се образуваха там непрекъснато, към този момент ги няма. С осъществяването на тези планове покачваме сигурността на придвижване по главната черноморска пътна артерия, интензивният директен трафик се извежда отвън обитаемоте места и големите тапи, които ставаха там непрекъснато, към този момент ги няма. През цялото лято ще продължат ремонтите по оборудванията на автомагистрала „ Хемус “ – на виадукт „ Коренишки дол “ при 36-и километър, който започнахме през април, както и на оборудването преди тунел „ Витиня “ в посока София. В момента придвижването по моста в посока София се реализира в двете посоки в платното за Варна. Работи се по долното строене на оборудването, защото се ремонтират стълбовете, които не са обновявани от десетилетия. За да се лимитират вибрациите от преминаващите транспортни средства не се правят ремонтни работи в платното за придвижване. По този метод се обезпечава опция за безвредна работа на строителите, работещи под оборудването. Предвиждаме да приключим ремонта през декември. Дотогава трафикът ще се реализира в двете посоки в платното за Варна.

– Кога ще започва последният стадий от построяването на автомагистрала „ Струма “ през Крененското дефиле?
– Съвсем скоро ще стартираме най-голямата социална поръчка, по която Агенция „ Пътна инфраструктура “ в миналото е работила в 135-годишната си история. Тя ще е за избор на реализатори на последния и най-сложен сектор от автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Става дума за новото платно в посока Кулата – София, което ще минава източно от дефилето по ново трасе. Цялата близо 24-километрова права ще бъде разграничена на два сектора. Единият е с дължина към 13 км – сред 375-и и 389-и км. Тази права включва построяването на две пътни връзки сред двете платна на автомагистралата при селата Полето и Брежани и при Стара Кресна – Ощава. Вторият сектор е с дължина от близо 10,5 км – сред 389-и км и 399-и км, като в него е включено построяването също на две пътни връзки Кресна – Влахи и Стара Кресна – Ощава, както и обходният път на Кресна.
Общата индикативна стойност на поръчката за построяването на лявото платно на лот 3.2 от автомагистрала „ Струма “ е над 830 млн. лева без Данък добавена стойност. Това е най-голямата социална поръчка, която организацията в миналото е стартирала като индикативна стойност за един обект.

– Имат ли късмет български компании да се включат в този план?
– Българските компании към този момент има опит и потенциал, с цел да се включат в подобен комплициран план. Предполагам, че за строителството ще има и непознати претенденти, както и такива, които ще се сдружат в консорциуми с български компании. За нас е значимо строителството да е качествено и в период. Ние ще удължим оптимално периода за правене и подаване на техническите предложения за построяването до 60-70 дни. Защото планът е доста комплициран, на огромна стойност и трасето е с доста уреди.

– Ще се измести ли трасето на автомагистрала „ Струма “ поради откритото антично населено място на трасето, което се допуска, че е град Скаптопара?
– На сектора Благоевград-Крупник не престават археологическите изследвания край село Покровник. По контракт те би трябвало да завършат до 20 юли. След привършване на работата на археологическия екип по контракта експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите дейности по отношение на археологическия обект. Знаете, че на 5 май бе спряно осъществяването на всички типове строително-монтажни работи в права с дължина към 1,9 км, в това число и в сектора с археологическите изследвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените досега на прекъсване строителни работи, с цел да не се повредят от атмосферните условия. Решението дали би трябвало да се измести трасето на автомагистрала „ Струма “ край Покровник ще бъде взето от междуведомствена експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе откакто завършат археологическите изследвания. Не е от компетенциите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да взима сходно решение и това би трябвало да е ясно на всички. Според мнението на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, разкритите досега гробница и черква може да бъдат преместени от трасето на автомагистралата, по този начин както е правено и с други находки, открити при построяването на разнообразни инфраструктурни обекти. Подобна е и международната процедура. Археологически обекти се изместват, с цел да бъдат освен непокътнати и реставрирани, само че и да продължи построяването на новото.

– По построяването на кои други магистрални прави работи пътната организация?
– Напредва работата в правата сред Кресна и Сандански. Очаквам 24-километровата права да е подготвена през октомври-ноември тази година, което е близо 6 месеца предварително. Работи се по оборудванията – по жп надлеза, по една от пътните връзка на пътния възел „ Сандански “ и други Над 70% е осъществяването на обекта. В график се движат и строителните работи на 10-километровия сектор от автомагистрала „ Хемус “ сред Ябланица и Боаза. От стартирането на работата в края на март до момента са изпълнени над 20% от строителните работи. Очакванията ни са обектът да бъде приключен с към 5-6 месеца по-рано от плануваното по контракт и до края на идната година да бъде подготвен. В идващите месеци ще стартираме и построяването на правата сред „ Белокопитово “ и село Буховци. Техническият план е създаден и показан за разглеждане. След одобряването на плана и издаване на разрешението за градеж ще стартираме действителното строителство. С работата от двете направления на автомагистралата и от посока София, и от Варна тази година ще се работи по построяването на общо 26 км от трасето на „ Хемус “. Предстои да обявим и тръжните процедури за избор на реализатори на над 50 км от Автомагистрала „ Хемус “ от Боаза до разклона на пътя Плевен-Ловеч. Подготвят се и останалите сектори. Ще открием процедурите и за правата от Плевен – Ловеч до връзката с пътя Русе – Велико Търново. Целта ни е до 2024 година цялата автомагистрала „ Хемус “ да бъде построена.

– Какви нови тръжни процедури започва ведомството?
– Ще стартираме тръжните процедури за сектора от автомагистрала „ Хемус “ от Боаза до разклона на пътя Плевен – Ловеч. Отсечката ще бъде разграничена на три елементи. Първата ще е от Боаза до пътен възел „ Дерманци “ с дължина 14,1 км, втората ще е от пътен възел „ Дерманци “ до пътен възел „ Каленик “ – 18 км, а третата от пътен възел „ Каленик “ до пътен възел „ Плевен “ – 17,8 км. Другият предпочитан план е направлението Видин – Ботевград. В идващите месеци ще стартираме тръжните процедури за пътя Видин – Ружинци. Участъкът от към 52 км ще бъде разграничен на 3 елементи Видин – Димово, обход на Димово и Димово – Ружинци, като задачата е да се заобиколят огромните обитаеми места. На 22 март т. година обявихме публичната поръчка за избор на реализатори на правата Мездра – Ботевград, която е 33 км. Участъкът е разграничен на два лота, с цел да може построяването им да стане колкото се може по-бързо. В края на май и при започване на юни бе срокът за подаване на офертите от претендентите, само че десетина дни преди този момент – на 18 май в Комисия за защита на конкуренцията постъпиха тъжби от „ Хермес-87 “ ЕООД, които краткотрайно блокираха тръжната процедура. Целта ни е строителството на пътя Видин – Ботевград, което е с дължина 167 км, да стартира от най-сложните сектори Мездра – Ботевград и Видин – Ружинци или общо 85 км от цялото трасе.

– През идващите 5 години организацията ще влага 15 млн. лева в слагане на табели и знаци. Как това ще увеличи пътната сигурност?
– Освен за доставката на пътни знаци за идващите 5 години, сега организираме и социална поръчка за мантинели, които са доста значим детайл за пътната сигурност. Освен това те са съществено перо в бюджета на организацията. Индикативната стойност на поръчката е за 40,2 млн. лева Средствата за знаци, мантинели и пътна маркировка не са единствено разход за бюджета, а сериозна инвестиция в сигурността ни като водачи на пътя. Пътната сигурност е извънредно значима и неслучайно в АПИ сътворяваме дирекция „ Пътна сигурност “. Тя ще се занимава с одит на пътищата, обмисляне на мероприятия, свързани с пътната сигурност и ремонтни действия. Проведен е конкурс и шефът на дирекцията Иван Табаков встъпи от 10 юли на работа. За страдание всекидневно стават от ден на ден пътни произшествия, които са поради шофиране с несъобразена скорост и неспазване на разпоредбите за придвижване. Това несъмнено е в пълномощията на други институции, само че и ние като стопани на пътя не може да сме безучастни, тъй като тежките пътни произшествия през последните седмици стават на пътни участници, които са напълно скоро ремонтирани и са в положително положение. Като общество би трябвало да променим съзнанието си, манталитета си и всички водачи да съблюдават разпоредбите за придвижване. Убеден съм, че в случай че всички консолидираме напъните си – институции, медии, гражданско общество, войната по пътищата и черната статистика ще намалее. Виждате във Франция, с цел да се лимитират тежките произшествия се пристъпи към непопулярна мярка, която в началото не се одобри добре от водачите, само че все пак от началото на юли скоростта по второстепенните пътища е понижена от 90 на 80 км/ч. Това е скоростта за огромна част от двупосочните пътища, с по едно платно във всяка посока, без централен разделител – мантинела или насип, и на това изложение дават отговор 40% от пътищата във Франция. Готови ли сме и ние на сходна крачка?

– Кои от дребните, районни пътища следва да ремонтирате през тази година?
– Със средства от европейските фондове рехабилитираме близо 370 км републикански пътища. Стартирахме ремонта на 50 км от пътя Чирпан – Симеоновград и 32 км от пътя Момчилград – Крумовград – сектори, които не са ремонтирани към 30-40 години. Тази година ще приключи ремонтът на основни пътни артерии в Североизточна и Северозападна България, който започнахме през предходната година. Сред тях са 42 км от прохода „ Петрохан “ на територията на Софийска област, 30 км от второкласния път Търговище – Разград и Кубрат – Тутракан, 30 км от Варна – Добрич – Кардам, 29 км от Старо Оряхово – Гроздьово – Провадия, 30 км от пътя Стара Загора – Раднево и други, както и реконструкцията на 10-километровия сектор от пътя Пловдив – Асеновград, който става с магистрален габарит.

– Очаквате ли след въвеждане на тол системата да можете да ремонтирате повече пътища и защо ще се разходват събраните средства?
– Световната банка е съветник по плана за въвеждане на тол системата и те имат уговорката да изготвят тарифирането за прекосяване. Те би трябвало да приготвят три разновидността с цени, а през септември дружно с консултанта да защитим една от тях пред Европейската комисия. Парите от тол системата ще покрият преди всичко разноските по издръжката й. 50% от средствата, които остават, сме планували да отиват за възобновяване на съществуващата инфраструктура, за поправки. И 50 на 100 ще се отделят за създаване на нови пътни обекти. Приоритет измежду тях е довършването на планове в Северна България като автомагистрала „ Хемус “, правите сред Видин и Ботевград, както и Велико Търново-Русе. За последните две има и интерес от страна на китайски вложители, тъй че това също ще бъде съобразено. При всички случаи автомагистрала „ Хемус “ е приоритет на държавното управление и би трябвало да бъде приключена до 2024 година

Нашият посетител
Светослав Глосов е назначен за ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ на 26 юни 2018 година От юни 2017 година е член на Управителния съвет на ведомството. Той е квалифициран инженер от Висшия институт по архитектура и строителство, компетентност „ Промишлено и гражданско строителство “. Има специализации в региона на строителството и мениджмънта на строителния бизнес. Един от учредителите на Камарата на строителите в България (КСБ). От 2010 година до 2016 година е ръководител на Управителния съвет на браншовата организация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР