Преди броени часове в галерия „Арт 36” в София бе

...
Преди броени часове в галерия „Арт 36” в София бе
Коментари Харесай

Студенти на проф. Андрей Даниел с дебютна изложба „Малък формат”

Преди броени часове в изложба „ Арт 36” в София бе открита изложбата „ Малък формат”. В нея вземат участие студенти по живопис от "Ателие 51 " в Националната художествена академия (НХА), известно като "Ателието на възпитаниците на проф. Андрей Даниел ". Изложбата е с дебютен темперамент, само че... не напълно. Още с влизането, в очите на посетителите се "набива " една стена с 22 автопортрета - нарисувани са от младите живописци като общ подарък по случай рождения ден на учителя им (28 март). От цялата галерия, единствено този цветен "паноптикум " (виж дясната половинка на водещата илюстрация) не се продава - нито като една комбинация, нито като обособени произведения.

Идеята е публиката да се запознае с присъщия почерк и стилистиката на бъдещите майстори на четката. А ето и имената им: Албена Петрова, Александър Тошев, Анна Користашевская, Артемий Овчинков, Биляна Токмакчиева, Валентина Ничева, Ванеса Петрова, Даниела Панайотова, Драгана Павловска, Думисани Карамански, Иво Рангелов, Илияна Христова, Костадин Радичев, Кристина Пападопулу, Лилиана Игнатова, Лиляна Александрова, Лора Тонева, Павлинка Димова, Пламена Димитрова, Светослав Христов, Северина Енева, Ханко Седевчев.

Някои от тях са първи курс в бакалавърската степен по живопис, а други - втори курс в магистърската степен на същата компетентност. Онова, което ги сплотява, е, че всички са избрали техен учител да бъде проф. Андрей Даниел. Или казано на профилиран диалект, "рисунъкът е друг, всеки е в търсене на своя почерк и на зареждащата страст, пречупена през неговата характерна характерност ".

Преди откриването на изложбата, особено за „ БАНКЕРЪ” основен помощник доктор Константин Костов разяснява, че за непрофесионалната аудитория рисунката дребен формат (30 x 40 см) може да не се счита за изключително креативно предизвикателство. Но в общия звук на история на изкуството, едни от най-големите майстори на дребния формат са... „ Малките холандци " Герард Терборх, Филип Вуверман, Герит Доу, Габриел Метсю, Ян Стен и Адриан ван Остаде, чиито произведения към този момент четири епохи изумяват с изяществото и ювелирната си направа.

От изложените картини на младите художници, доктор Костов обърна внимание на натюрморт с ананас на Албена Петрова. И на „ Зима” - на Биляна Токмакчиева: натюрморт със сушени чушки, които художничката асоциира с Бъдни вечер.



За сантиментално настроените има цветя и пеперуди, както и сини кактуси – работа на Костадин Радичев. Присъстват и фигурални композиции – на влюбени, танцуващи, целуващи се.

Двойката младежи в работата на Анна Користашевская, да вземем за пример, е по този начин въздействаща, че човек несъзнателно затваря очи като замаян и се телепортира на тяхното празненство. Даже и от дълго време към този момент да не сте студенти, Користашевская е намерила правилния ключ към спомените ви.

„ Малкият формат е по джоба на всеки, който желае да чества с изкуство”, акцентира помощник Костов. Той напомни, че „ Малките холандци”, появили се през XVII век, са рисували дребен формат, тъй като новата социална класа – буржоазията – е търсела подобен вид творби на изкуството. В оня интервал то е престанало да бъде поръчвано единствено от Църквата или кралския двор.

Ръкавицата е хвърлена – в този момент е ваш ред да откривате скритите послания в картините на студентите. Освен това предстоят и други изложения - на други ателиета от Националната художествена академия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР