Преди близо година правителството в Пекин уведоми Световната търговска организация

...
Преди близо година правителството в Пекин уведоми Световната търговска организация
Коментари Харесай

Американският боклук вони до небесата

Преди близо година държавното управление в Пекин уведоми Световната комерсиална организация (СТО), че от 2018 година Китай мощно ще ограничи вноса на пластмасови и хартиени боклуци за преработване. През март и април тази година Пекин още повече ускори рестриктивните мерки - в бъдеще страната няма да внася пластмасови боклуци, следва да се откаже и от скрапа. Ще продължи да приема единствено отпадъчна хартия, изключително в случай че идва чиста, в бали незамърсен на пластмаси и други изкуствени материали.

За американската рециклираща промишленост новината бе удар в сърцето - предходната година Китай е изкупил две трети от отпадъчната хартия или над 10 милиона тона, повече от половината пластмасови боклуци и половината от алуминиевия скрап на Съединени американски щати.

Решението на Пекин раздруса търговски връзки и индустриални вериги, развивали се в продължение на три десетилетия.
Досега веригата за основаване на стойност следваше следната икономическа логичност. Частни и държавни компании събират от семействата и предприятията отпадъците и ги продават на рециклиращи компании. Те сортират материалите още един път, разделяйки обособените типове хартия, пластмаса и метали.

Различните типове хартия и пластмаса се балират и по-голямата част от тях се продава на Китай, където преработката продължава.

Това бе плодотворно съдействие и измежду аргументите то да работи толкоз добре бе, че китайците в никакъв случай не връщаха назад бали, даже когато в тях имаше примеси на непреработваем отпадък, показва Дънкан Уотсън, управител за ръководство на отпадъците на град Кийн, щата Ню Хемпшър.

Китай не се майтапи

През 2016 година обаче по китайската телевизия бе излъчен документалният филм "Пластмасовият Китай " (Plastik China), в който се споделя за семейство, живеещо край цех за преработване, който сортира "чуждестранен пластмасов отпадък ". Филмът провокира възторг и даже напън върху високопоставени политици, оповестиха китайски медии. Това докара до съответните последствия - още през 2017 година започнаха съществени инспекции на материалите, одобрявани за преработване. Хиляди контейнери бяха върнати назад или арестувани за дълго. Вносители и заводи за хартия изгубиха лицензите си.

Едва тази година обаче Китай се зае съществено с въпроса. Американска организация на фирмите от сектора допуска, че протекционизмът може да се ускори още повече поради комерсиалната война, разпалена от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Като съображение за новата си политика китайците показват отбраната на околната среда. Според китайските управляващи материалите за преработване от Америка са били примесени със нечист или даже токсичен отпадък, който вреди на околната среда и здравето на китайските жители.

Какъвто и да е претекстът за тази радикална смяна в политиката обаче, в този момент американската индустрия би трябвало да позволи един главен проблем: какво да прави с отпадъците?
Международните търговски потоци към този момент се трансформират и в този момент боклукът би трябвало да бъде извозван към Филипините, Индия, Виетнам, Тайланд или Индонезия. Тези страни обаче нямат задоволително потенциал да одобряват напълно материалите за преработване и отхвърлят да получават повече.
Учени от университета в Джорджия са пресметнали, че без Китай до 2030 година няма да може да се откри кой да одобри 111 милиона тона пластмасови боклуци. В доста общини ситуацията постепенно се нажежава. Специализирано издание на сметосъбиращите компании оповестява, че 34 от 50-те американски щата към този момент усещат последствията от китайската възбрана.
Дори щати, които в исторически проект са мощно чувствителни към отбраната на околната среда като Върмонт, в този момент разрешават предстоящ на преработване отпадък най-малко краткотрайно да се съхранява на сметища. Екозащитниците възприемат това като изменничество по отношение на концепцията за кръговата стопанска система, а и какво да се изясни на жителите, които съзнателно разделят хартията и пластмасата от елементарния отпадък? Истината, може би. А тя е, че съгласно сектора от икономическа позиция преработването не си коства.

По-добри технологии или отбягване на боклука

Сметосъбиращите компании за двойно ужилени, отбелязва Дънкан Уотсън, който ръководи най-големият рециклиращ цех в щата Ню Хемпшър. Дори без спомагателните количества боклуци за преработване сметищата са на прага на потенциала си, а екоорганизации поставят всички старания се опитат да попречат на основаването на нови депа.

"Какво да вършим? " се питат освен мениджърите по ръководство на отпадъците, до момента в който пластмасовите отпадъци се издигат на камари в бунищата.

Някои организации се насочват непосредствено към бизнеса. Групата "As you sow " (от британски "каквото посееш " - бел. прев.) е основала Инвестиционен алианс за решения за пластмасата (Plastic Solutions Investors Alliance), в който вземат участие 25 институционални вложители. Те оказват напън върху огромни концерни за хранителни артикули като Nestle, Unilever и PepsiCo да се откажат от опаковките, които не могат да бъдат рециклирани.

"Другият вероятен отговор са технологиите ", уверен е най-малко Дънкан Уотсън. Най-модерните оптически и електрически процеси за подбиране, комбинирани между тях, към този момент разрешават отпадъците да се разделят по-добре и да се създават "чисти по вид " материали за преработване. Така пресованите бали може би още веднъж ще станат мечтана суровина.

Изграждането на сходни уреди обаче изисква огромни вложения. В момента фирмите се въздържат, защото се притесняват най-много, че Китай може да реши още веднъж да приема боклуци и по този метод да обезсмисли капиталовите планове.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР