Преди близо един век археолози от Великобритания откриха гробницата на

...
Преди близо един век археолози от Великобритания откриха гробницата на
Коментари Харесай

Проклятието на Тутанкамон: Разбраха защо изследователите на гробницата умират

Преди близо един век археолози от Англия откриха гробницата на фараона Тутанкамон, като вярванията от тези дни повеляват, че с отварянето на мястото за безконечен покой на фараона е отключено и неговото мистериозно „ проклинание “.

Сега обаче учените съумяха да обяснят на какво се дължат тези мистериозни смъртни случаи на откриватели и археолози, посмелили да влязат в гроба на Тутанкамон, оповестяват международните издания.

Загадъчната история се случва през 1922 година, когато Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон след доста години търсене. Няколко души, свързани с откритието, умряли в границите на няколко години по-късно.

Според откривателите повода за гибелта е „ пещерна болест “, породена от гъбички Aspergillus, които са открити са в гробницата.

Лекарите означават, че при такива условия гъбичките живеят дълго време, а в тази ситуация хиляди години. Не единствено това, само че и те могат да усилят своята вирулентност. Вероятно, означават учените, лорд Карнарвон и неговите сътрудници и помощници са станали жертва на Aspergillus.

Тази доктрина е доказана от резултатите от аутопсията на гроба на различен обект - литовския княз Казимир Ягелончик, при която всички участници в ексхумацията са умряли от белодробна зараза.

Това изобретение най-сетне поставя завършек на мита за проклятието на Тутанкамон. Въпреки че смъртните случаи не могат да бъдат свързани с проклинание, участващите в отварянето на гробницата въпреки всичко са се срещнали с съдбовни последствия.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР