Преди близо две десетилетия 700 000 поляци са изтеглили жилищни

...
Преди близо две десетилетия 700 000 поляци са изтеглили жилищни
Коментари Харесай

Как от ипотеките в швейцарски франкове банките в Полша могат да загубят $15 милиарда?

Преди близо две десетилетия 700 000 поляци са изтеглили жилищни заеми, деноминирани в швейцарски франкове, с цел да се възползват от доста по-ниските лихви спрямо тези в злоти към този миг.

Днес след забележителното повишаване на франка за някои от тях е мъчно да покриват отговорностите си към банките. Но едно правосъдно решение може да " развърже " ръцете на клиентите да завоюват от каузи, заведени против банките, които са им отпуснали заемите.

Европейският съд би трябвало да излезе с решение дали финансовите институции в Полша са нарушили законодателството, предлагайки ипотечни заеми в швейцарски франкове, написа Reuters. От решението на институцията зависи дали против тях ще бъдат подхванати нови правосъдни дейности, които могат да им костват милиарди.

Към сегашния миг общо жилищните заемите в задгранична валута възлизат на 124 милиарда злоти или 31 милиарда $. Те съставляват една трета от всички ипотечни заеми, теглени в страната.

Традиционно банките отпускат заеми в локална валута или в задгранична валута, към която локалната е закрепена. Така е в България като у нас се оферират такива в лв. и в евро.
 Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в Европейски Съюз. Сега се пробва да обърне наклонността
Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в Европейски Съюз. Сега се пробва да обърне наклонността

Опитите ѝ да притегли младежите обаче може да не са задоволителни

В случая с Полша локалната валута - злотата, е плаваща и не е закрепена към еврото. На кредитополучателите там са отпускани заеми в локална валута, само че деноминирани в швейцарски франкове, като отговорностите по тях са изплащани в злоти. Така при внезапното повишаване на франка се постанова те да заплащат доста по-големи суми, с цел да покриват вноските по отговорностите си, или другояче казано да покриват така наречен валутни разлики. Самите кредитори получават спомагателни доходи от тези валутни разлики, само че с решението на Европейския съд тази процедура може да бъде оповестена за нелегитимна поради нарушение на правата на потребителите.

Ситуацията в Полша е позната и на други страни от района, като Унгария, Румъния и Хърватия, както и у нас. А повода за този признак във всички тях е идентична.

Преди финансовата рецесия за хората от тези страни заемите във франкове оферират доста по-ниски лихви. От колапса на Lehman Brothers през 2008 година обаче швейцарската валута е поскъпнала с 85% или от 2,18 до 4,04 злоти в тази ситуация с Полша. И това прави тези отговорности доста по-скъпи за обслужване.

Най-тежка се оказва 2015 година, когато курсът на франка скача фрапантно след освобождението му, довело до шоково повишаване на валутата.
 Никой в Полша не желае еврото. Поне до момента в който стопанската система не стигне тази на Германия
Никой в Полша не желае еврото. Поне до момента в който стопанската система не стигне тази на Германия

Централноевропейската страна може да се изравни със съседката си по напредък след 110 години, сочат калкулации

От тогава насам кредитополучателите в страната са стартирали хиляди каузи против опериращите на локалния пазар банки, а рецесията с ипотечните заеми се трансформира в най-сериозната за Варшава от рухването на комунистическия режим насам.

Сега сагата може да премине през нов поврат, като на 3 октомври се чака Европейският съд да излезе с решение дали е било легално Raiffeisen Bank в Полша да дава ипотеки, деноминирани в задгранична валута.

Междувременно натискът върху всички банки в страната за компенсиране на кредитополучателите получава да пораства. От началото на 2019 година делата по този проблем са се нараснали с 39% до общо 2021, демонстрират данните на полското министерство на правораздаването.

Според изчисленията, в случай че съдът постанови, че дейностите на финансовите институции са били в нарушаване на законодателството, отрицателният резултат за локалните банки може да е пагубен. При най-лошия сюжет това може да коства общо 60 милиарда злоти или 15 милиарда $ на финансовите институции или четири пъти над общата чиста облага на бранша за 2018 година.
 Вътрешното ползване
Вътрешното ползване " избавя " растежа в Източна Европа от резултата на слабия експорт

Въпросът е дали този модел ще продължи да работи в дълготраен план
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР