Преди близо двадесет и пет години Германия бе наречена болният

...
Преди близо двадесет и пет години Германия бе наречена болният
Коментари Харесай

The Economist: Отново ли Германия е болният на Европа?

Преди близо двадесет и пет години Германия бе наречена " болният на еврото ". Комбинацията от обединяването, неефективният пазар на труда и забавящото се експортно търсене изтезаваха стопанската система, карайки безработицата да доближи двуцифрени стойности. След това поредност от промени при започване на 2000-те години сложи началото на златен век. Германия се трансформира в обект на злоба от страна на своите съседи. Не единствено че влаковете се движеха в точния момент, само че и с помощта на международното си инженерство страната се трансформира в експортна мощ. Въпреки това, до момента в който Германия процъфтяваше, светът продължаваше да се върти. В резултат на това Германия още веднъж стартира да изостава.

Най-голямата стопанска система в Европа се трансформира от водач във връзка с растежа в изоставаща. Между 2006 и 2017 година тя изпреварваше огромните си съседи и не изоставаше от Америка. Въпреки това през днешния ден тя претърпява третото си тримесечие на стесняване или застоялост и може да се окаже единствената огромна стопанска система, която ще се свие през 2023 година Проблемите са освен тук и в този момент. Според МВФ Германия ще пораства по-бавно от Съединени американски щати, Англия, Франция и Испания и през идващите пет години.

Със сигурност нещата не са толкоз тревожни, колкото през 1999 година Безработицата през днешния ден е към 3%, страната е по-богата и по-отворена. Но германците все по-често се оплакват, че страната им не работи толкоз добре, колкото би трябвало. Четирима от всеки петима интервюирани споделят, че Германия не е положително място за живеене. Влаковете към този момент се движат с толкоз огромно забавяне, че Швейцария забрани на закъснелите композиции да се движат по нейната мрежа. След като за повторно това лято остана в чужбина, тъй като остарелият ѝ длъжностен аероплан се повреди, външният министър Аналена Бербок приключи пътуването си до Австралия.

В продължение на години по-добрите резултати на Германия в старите браншове прикриваха неналичието на вложения в нови. Самодоволството и манията за фискална нерешителност доведоха до прекомерно малко обществени вложения, и то освен в Deutsche Bahn и Бундесвера. Като цяло вложенията на страната в осведомителни технологии като дял от Брутният вътрешен продукт са по-малко от половината от тези в Америка и Франция. Бюрократичният консерватизъм също пречи. Получаването на лиценз за осъществяване на стопанска активност лишава 120 дни - два пъти повече от междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Към това се прибавят утежняването на геополитиката, компликациите при премахването на въглеродните излъчвания и компликациите на застаряващото население.

Геополитиката значи, че производството към този момент може да не е онази дойна крава, която беше преди. От всички огромни западни стопански системи Германия е най-изложена на въздействието на Китай. Миналата година търговията сред двете страни възлиза на 314 милиарда $. Някога тези връзки се ръководеха от претекста за облага, а в този момент нещата са по-сложни. В Китай немските производители на коли губят борбата за пазарен дял против локалните си съперници. А в по-чувствителни области, защото Западът " понижава рисковете " от връзките си с Китай, някои от тях могат да бъдат изцяло прекратени. Междувременно битката за съвременно произвеждане и постоянни вериги за доставки отприщва поток от дотации за поощряване на локалната промишленост, които или ще застрашат немските компании, или ще изискват дотации в границите на Европейския съюз.

Друга компликация е обвързвана с прехода в енергетиката. Промишленият бранш на Германия употребява съвсем два пъти повече сила от идващия по величина в Европа, а потребителите й имат доста по-голям въглероден отпечатък от тези във Франция или Италия. Евтиният съветски газ към този момент не е алтернатива, а страната се отхвърли от нуклеарната енергетика. Липсата на вложения в мрежите и бавната система за издаване на разрешителни спъват прехода към евтина сила от възобновими източници и заплашват да понижат конкурентоспособността на производителите.

Все по-често Германия не разполага с нужните й гении. Бейбибумът след Втората международна война значи, че през идващите пет години ще се пенсионират чисто 2 млн. служащи. Въпреки че страната е привлякла съвсем 1,1 млн. украински бежанци, доста от тях са деца и неработещи дами, които скоро могат да се върнат вкъщи. Две пети от работодателите към този момент настояват, че изпитват усложнения при намирането на квалифицирани служащи. Това не е единствено мрънкане: Берлин не може да запълни даже половината от свободните си места за учители с дипломиран личен състав.

За да може Германия да просперира в един по-фрагментиран, по-зелен и застаряващ свят, нейният стопански модел ще би трябвало да се приспособява. И въпреки всичко, до момента в който през 90-те години на предишния век високата безработица принуди обединението на Герхард Шрьодер да предприеме дейности, този път е по-лесно да се подценен алармените камбани. Малцина в днешното държавно управление, формирано от социалдемократите, демократичните свободни демократи и Зелените, признават мащаба на задачата. Дори и да го създадат, обединението е толкоз раздробена, че партиите мъчно биха се споразумели за решение. Освен това Алтернатива за Германия, крайнодясната популистка партия, набира 20% от гласовете в страната и може да завоюва някои от изборите в провинциите през идната година. Малцина в държавното управление ще предложат радикална смяна от боязън да не се окажат в нейна изгода.

Затова изкушението може да е придържане към старите способи на работа. Но това няма да върне разцвета на Германия. Нито пък ще потуши напора от провокации към статуквото. Китай ще продължи да се развива и да се конкурира, а намаляването на риска, декарбонизацията и демографията не могат просто да бъдат отминати.

Вместо да се опасяват, политиците би трябвало да гледат напред, като предизвикват нови компании, инфраструктура и гении. Възприемането на технологиите ще бъде подарък за новите компании и браншове. Дигитализираната администрация би направила чудеса за по-малките компании, които нямат опция да попълнят купища документи. По-нататъшната промяна на разрешителните ще помогне да се подсигурява, че инфраструктурата се построява бързо и в границите на бюджета. Парите също са от голяма важност. Твърде постоянно инфраструктурата е страдала, когато държавното управление е трансформирало разпоредбите си за уравновесен бюджет във култ. Въпреки че Германия не може да харчи толкоз свободно, колкото би могла да харчи през 2010 година, когато лихвените проценти бяха ниски, отводът от вложения като метод за ограничение на несъразмерните разноски е подправена стопанска система.

Също толкоз значимо ще бъде привличането на нови гении. Германия либерализира разпоредбите си за имиграция, само че процесът на издаване на визи към момента е ледников и Германия е по-добра в приемането на бежанци, в сравнение с експерти. Привличането на по-квалифицирани имигранти би могло даже да насърчи локалните гении, в случай че помогне за справяне с хроничния дефицит на учители. В страната на съдружните държавни управления и внимателните бюрократи нищо от това няма да е елементарно. И въпреки всичко преди две десетилетия Германия реализира забележителна промяна с извънреден резултат. Време е за ново посещаване в здравния център.

Източник Dir.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР