Преди близо десетилетие Лен Блаватник прави голям залог в музикалния

...
Преди близо десетилетие Лен Блаватник прави голям залог в музикалния
Коментари Харесай

Как любовта към музиката направи този бизнесмен със $7,5 милиарда по-богат само за ден?

Преди близо десетилетие Лен Блаватник прави огромен залог в музикалния бизнес и през днешния ден с помощта на него той се оказа с няколко милиарда $ по-богат. Бизнесменът купува звукозаписния колос Warner Music Group през 2011 година против 3,3 милиарда $.

В средата на тази седмица групата направи своя дебют на фондовия пазар с единична цена на акциите от 25 $. По време на първичното обществено предложение (IPO) книжата нарастнаха с 20% до 30,12 $, което изкачи пазарната капитализация на Warner Music до 15,6 милиарда $ единствено за ден.

Иначе казано групата съумя да доближи пазарна оценка се усили над четири пъти спрямо цената, за която Лен Блаватник я купува.

Според информацията, подадена до американските регулатори, сдруженията, ръководени от него, които са акционери в групата, са продали към 77 милиона акции. Независимо от това той остава мажоритарен притежател на компанията.

А по време на първия ден на търговията чистото благосъстояние на Блаватник е скочило с цели 7,5 милиарда $ до 31,2 милиарда $, демонстрират данните на Bloomberg Billionaires Index. Така роденият в Украйна бизнесмен се изкачва до 28-мо място измежду топ 500 на най-заможните хора в света от 41-во единствено ден по-рано.

Леонид Блаватник или по-известен като Лен прави първите си стъпки в корпоративни свят със закупуването на петролни залежи и фабрики след разпадането на Съветския съюз. Сделката за Warner Music обаче е най-голямата в кариерата му до момента и точно тя го трансформира в един от най-заможните хора в света.

За компанията през днешния ден работят едни от огромните имена в музикалния бизнес, като Бруно Марс, Ед Шийран и Карди Би. Warner Music през днешния ден генерира над 60% от приходите си от цифрови продажби. През 2011 година, когато Блаваник купува колоса, продажбите в цялата промишленост възлизат на 15 милиарда $, като минимална част от тях идват от стрийминг услуги и платформи. Към 2019 година приходите са 20,2 милиарда $, а делът на стрийминга е с над 900% нагоре.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР