Преди близо 50 години коженият интериор в автомобилите се смяташе

...
Преди близо 50 години коженият интериор в автомобилите се смяташе
Коментари Харесай

Седалките на следващите коли ще са от соя и евкалипт

Преди близо 50 години коженият интериор в колите се смяташе за екстра разкош. Сега обаче в най-модерните хотели и домове няма и диря от кожа. Промяната цели да реализира резистентен дизайн в автомобилната промишленост.

На интернационалното ревю в Ню Йорк английската компания Land Rover показа своята нова линя, направена напълно от веган материали без да потреблението на кожа. Моделите от тази сбирка включваха Range Rover Evoque, Range Rover Velar и Jaguar I-Pace, написа Bloomberg.

" Все повее хора са загрижени за произхода на текстила и материала в транспортното си средство, Новите интериори са предопределени да привлекат потребителите, ценящи висшия разкош, който се характеризира с техните екологични убеждения ", споделя Масимо Франсела, изобретателният шеф на Range Rover.

За текстилните изработки марката е употребила евкалиптови нишки, за които се употребява доста по-малко вода от обичайните материали като пластмаса и Алкантара. Британският производител употребява и вълнена примес от текстилната компания Kvadrat. Освен това Range Rover се стопира на пожароустойчива и извънредно издръжлива микрофибра, имитираща велур, създадена от рециклирани пластмасови бутилки - приблизително 53 на транспортно средство. Всичко това основава напълно друг автомобил, предопределен за добросъвестните богаташи.

Range Rover не е единствената марка, стремяща се към природосъобразно произвеждане. Volvo съобщи, че минимум 25 % от пластмасата в колите ѝ ще бъде от устойчиви материали, а не от нефт.

Toyota пък употребява за възглавниците на седалките си гликол от възобновима захарна тръстика вместо гликол от петрол. Ford e създал пенопласт от соя, а Faraday Future е оползотворила памука от изхвърлени облекла.

Прогнозите на експерти са че синтетичната кожа ще направи промишлеността на стоъност $45 милиона, като се чака колите да бъдат второто по величина приложение за възобновими текстилни артикули след домовете.

Audi създаде устойчиви и даже въглеродно неутрални материали за своите електрически транспортни средства. Седалките на Q4 e-tron SUV са направени от рециклирана пластмаса, а e-tron GT предлага интериорна алтернатива от синтетична кожа и рециклирани микрофибърни нишки.

В концепцията си Aicon, Audi показа покривала за седалки, направени от Climatex, двуслойна тъкан с полиестерен връх и дъно от чиста вълна. Тя е създадена по подобен метод, че двата пласта могат да бъдат разграничени по вид и рециклирани в края на живота на автомобила. Въпреки че не влизат още в производството, тези решения демонстрират метода, по който Audi планува бъдещето на интериора.

Това екологично състезание сред марките води до спомагателна награда за тях от рядко употребяваните артикули и задоволство за потребителите, които мислят за Земята.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР