Преди близо 20 години в българското законодателството беше дадена възможност

...
Преди близо 20 години в българското законодателството беше дадена възможност
Коментари Харесай

Печалба и дивидент - колко доходност носят фондовете за имоти на борсата

Преди близо 20 години в българското законодателството беше дадена опция за основаване на сдруженията със специфична капиталова цел за секюритизация на парцели (АДСИЦ), по този начин известните в Съединени американски щати Reits. Една от задачите им беше по елементарен метод дребни вложители да имат експозиция на пазара на парцели, което да им носи обезпечен дял от облагата, която е освободена и от налог. През идващите години - след 2004 година, последва взрив в учредяването им, който вървеше редом с развиването на фондовата борса и имотния бранш, както и с цялостния стопански напредък на България.

Днес нещата са малко по-различни - едвам няколко АДСИЦ за парцели действат интензивно. Други към този момент са премахнати или преобразувани в елементарни АД. А някои станаха обект на разногласия и противников придобивания. Все отново, въпреки и да са малко, на борсата има няколко сдружения, които дават опция да се печели от вложения в парцели и с по-малки суми.

Доходността от АДСИЦ в парцели идва по две линии - дял и финансова облага. Първата зависи от това дали сдружението е на облага, а втората идва от повишаване на цената на една акция. И за двата източника на рентабилност няма гаранция. По закон обаче АДСИЦ би трябвало да разпределят най-малко 90% от облагата си от съществена активност, т.е. след преоценки, а едно от най-големите им преимущества е, че тези сдружения са освободени от налог облага. Облага се само дивидентът за физически лица с 5%.
Реклама
Всичко това постоянно е ставало причина да се основават фондове за парцели с чисто данъчна цел, изключително по време на имотния взрив след 2004 година до началото на рецесията от 2008-2009. По правилник тези сдружения могат да се основават и за избран период, след което се унищожават, а активите им, или каквото е останало от тях, да се разпределят сред акционерите. Ликвидацията не е наложителна, защото срокът може и да се удължава.

Към момента няколко огромни сдружения от този вид към този момент са премахнати. Такъв е образецът с " Еларг фонд за земеделска земя " и първите два фонда на " И Ар Джи капитал ", които бяха учредени от Българо-американския капиталов фонд. Един от огромните фондове за земя - " Агрофинанс ", се преобразува в акционерно сдружение.

Повече сдружения със специфична капиталова цел са основани или към този момент са свързани с познати имена от имотния бранш, финансовото ходатайство и бизнеса.

Инвестициите в акции имат няколко особености, които би трябвало да се имат поради, преди да се подходи към тях. А за хората без професионална капиталова подготовка е добър вид да употребяват услугите на лицензиран капиталов медиатор.
Реклама
Ликвидност - това е способността елементарно да купиш и продадеш акции на цената, на която искаш, или допустимо най-близката до нея в даден миг. Колкото по-нисколиквидни са фирмите, толкоз по-трудно става това. А ликвидността се дефинира от броя на свободно търгуемите акции. При някои АДСИЦ той е нула, което значи, че в тях действително не може да се влезе, макар че става въпрос за борсово търгувано сдружение.

Доходност - тя не е обезпечена. Заради задължението да разпределят най-малко 90% от облагата си акциите на АДСИЦ са считани за типичен дивидентни, т.е. вложителят в тях може да чака рентабилност повече от дял, в сравнение с от повишаване на цената на акцията. Разбира се, за последното има и изключения - няколко сдружения, чиито акции за последните 12 месеца са се повишили доста. Дивидентът обаче зависи от представянето на компанията, плановете и корпоративното ръководство. Ако няма облага, няма и дял, а от там може да се чака и невисок растеж на акцията. Като цяло вложението в този вид акции се приема за дълготрайно и е мъчно да се приказва за спекулативна цел. Все отново за реализирането на имотните планове се изисква време, а резултатите от това идват по-късно.

Данните в таблицата демонстрират, че средногодишната рентабилност за последните 5 години е сред 4 и 5% за ликвидните компании. За по-слабо търгуваните тя доближава и трицифрено число. Точно тук обаче е и уловката - в някои от тези компании мъчно може да се влага поради практическата липса на свободно търгуем размер или пък тъй като той е доста дребен.

Борсата поддържа и показателя BG REIT, който включва седем сдружения с най-голям свободно търгуем размер акции в пазарната капитализация. За последните 12 месеца към 31 март той се е повишил с 20%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Туризъм 3 Компании 1 Предприемач 2 Строителство и парцели 3 Свят Реклама Дивиденти от земеделска земя
Има няколко сдружения, на които има повече смисъл да се обръща внимание - предвид на ликвидността им и постигането на постоянни положителни финансови резултати, които носят и непрекъснат дял. Три са фирмите, които през всяка от последните три години са разпределили дял.

Фондът " Адванс терафонд " сега, като се изключи че е един от най-големите притежатели на земеделска земя в страната, е и измежду най-големите обществени сдружения с капитализация за 280 млн. лева Това е и АДСЦИ-ът, който има най-редовна дивидентна политика - за последните 12 години не е пропущал.

Дивидент ще разпредели и през тази година, и то на рекордни равнища. В края на март фондът за парцели разгласява годишния си доклад - общата чиста облага е над 52 млн. лева, като от нея за систематизиране са 44.98 млн. лева Колко тъкмо ще се разпредели ще стане ясно на общото заседание на акционерите. Ако се одобри, че ще бъдат разпределени най-малко 90% от облагата, това прави най-малко по 47.57 стотинки на акция, което е доста над утвърдените и разпределени дивиденти за последните три години.

След като облагата за систематизиране беше оповестена, акциите нарастнаха до рекордните 3.31 лева за брой. От листването му на борсата през 2008 година до момента " Адванс терафонд " е разпределил близо 2.2 лева дивиденти на акция, или общо цената една акция коства 5.51 лева, което е рентабилност 190% за този интервал. За по-нагледно - 10 000 лева, вложени тогава, са станали 29 000 лева С дивидента през тази година доходността ще се усили още.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Компанията е основана от финансовата група " Карол ", като тя има над 32% от капитала, а останалите са разпределени в близо 1900 акционери - физически и юридически лица. Фондът има над 200 хиляди дка земеделска земя, огромна част от които отдава под аренда, а друга продава. През предходната са продадени над 39 хиляди дка за над 60 млн. лева, които са формирали и рекордната облага.

Редовен в разпределянето на дивиденти е и " Фонд за недвижими парцели България ". Компанията е един от познатите играчи на имотния пазар - притежател е на два от магазините, които се отдават чартърен на веригата Mr. Bricolage в София и Варна, като последният към този момент е обект на договорка за продажба на различен притежател. Компанията има офис постройка " Камбаните " и бизнес постройка в " София тех парк ".

В групата на постоянните е и " Софарма парцели ", която влага в парцели и ги преотдава чартърен на аптеки. Компанията е основана от Огнян Донев и Венцислав Стоев и лица и компании, близки до едноименната фармацевтична компания.
Бариера за влизане
Има няколко компании за парцели на борсата, в които обаче е съвсем невероятно да се влезе като акционер поради ниската и лимитирана ликвидност. С варненското сдружение " Ейч Би Джи фонд за парцели " да вземем за пример последно е имало договорка през 2016 година, със " Зенит парцели " - през август 2019 година, а с " Куантум дивелопмънтс " - в края на 2017 година Последното има дивидентна рентабилност съвсем 270% през 2019 година, само че в него на практика не може да се влезе, защото няма никакъв свободно търгуем размер, а капиталът се държи напълно от три физически лица. Сред тях е някогашният ръководител на Комисията за финансов контрол Апостол Апостолов с 10%, с 45% е Илия Василев, който пък наследи през 2003 година Апостолов като началник на Агенцията за приватизация. Третият акционер с 45% е Пейо Николов, който до 2017 година беше главен акционер във веригата CarpetMax.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР