Преди Бийн на Луната стъпиха Нийл Армстронг и Баз Олдрин

...
Преди Бийн на Луната стъпиха Нийл Армстронг и Баз Олдрин
Коментари Харесай

Отиде Си Астронавтът Алън Бийн, Четвъртият Човек, Стъпил На Луната

Преди Бийн на Луната стъпиха Нийл Армстронг и Баз Олдрин с задачата " Аполо 11 " през юли 1969 година, както и още един участник в експедицията " Аполо 12 " - Чарлз Конрад. От четиримата първопроходци по лунната повърхнина жив е единствено 88-годишният Олдрин.

Астронавтът Майк Масимино назова Бийн " най-удивителния човек ", който в миналото е срещал.

" У него по неповторим метод се съчетаваха техническите достижения на астронавта и креативните на художника ", показа Масимо, който е измежду участниците в двата първи полета със совалка.

" Спомняме си за астронавта от " Аполо 12 " Алън Бийн, който стъпи на Луната през 1969 година, управляваше екипажа на " Скайлаб " през 1973 година След работата си като астронавт стартира да рисува удивителни светове, които единствено той би могъл да види по този метод. " - се споделя в известие на НАСА.

Алън Бийн попада в отряда на астронавтите през 1963 година, като преди този момент е бил боен авиатор. На Луната той стъпва през месец ноември 1969 година като член на екипажа на задачата " Аполо-12 ".

След задачата той споделя какъв брой рискована се е оказала тя:

" Възприемахме това като научна фантастика в доста по-голяма степен, в сравнение с другите хора. Знаехме какъв брой е комплицирано. Знаехме какъв брой доста неща би трябвало да създадем вярно. То е все едно да предприемеш странствуване през Сахара, да излезеш и да спреш за два дни. А след това да се надяваш, че моторът ще възпламени, другояче всичко свършва. "

Алън Бийн е взел участие в събирането на мостри от лунната повърхнина и за отправянето й на Земята. Астронавтът открива на Луната първия генератор с нуклеарно гориво.

През 1973 година Бийн реализира галактически полет в границите на програмата " Скайлаб ". Той е бил пълководец на екипажа на една от експедициите на орбиталната станция. Общо той е изкарал в космоса 69 денонощия, 15 часа и 45 минути. В тях са включени и неговите 31 часа и 31 минути, през които е обитавал на лунната повърхнина.

Бийн напуща НАСА през 1981 година и се отдава на живописта. Много от картините, нарисувани от астронавта, са на галактическа тема.

" Той освен показваше тези изумителни моменти от историята, моменти, които не биха могли да бъдат предадени от камера. Това можеха да създадат единствено картините, които той, нагледно казано, посипа с лунен прахуляк. Тези картини увековечиха освен него, само че и цялата стратегия " Аполо " - показа пред Би Би Си историкът Робърт Пърлман.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР