Преди 82 години, на 22 юни 1941 г. Хитлер дава

...
Преди 82 години, на 22 юни 1941 г. Хитлер дава
Коментари Харесай

На този ден започва операция „Барбароса“

Преди 82 години, на 22 юни 1941 година Хитлер дава началото на интервенция „ Барбароса ” и немският Вермахт нахлува в Съветския съюз.

Тя се оказва от основно значение за съществуването на Третия райх и неуспехът й на процедура довежда след това до разгрома на Германия. Подготовката й стартира още през 1940 година макар нежеланието на немските военни да водят война на два фронта. Бързите победи над Полша, Норвегия, Франция и на Балканите обаче дават убеденост на Хитлер, че и Съюз на съветските социалистически републики ще бъде прегазен по същия метод. Съгласно генералния проект “Ост ” Русия би трябвало да се “изтласка от Европа ”. Завладяната територия би трябвало да бъде колонизирана от германците, а ресурсите да бъдат сложени в работа на Райха. Преди офанзивата, към руската граница са трансферирани 3.2 млн. бойци, а над руска територия са осъществени стотици разследващи полети. Нападението не е предстоящо от висшето руско управление, въпреки и то да е предупреждавано неведнъж, че Хитлер готви офанзива.

Рано сутринта на 22 юни 1941 година немските войски нахлуват в рамките на Съюз на съветските социалистически републики по цялото продължение на западната граница от Балтийско море до Карпатите. Започва война, невиждана по-рано в човешката история, неведнъж превъзхождаща Първата международна /1914-1918 г./ по своята унищожителна мощ, по броя на задействаната техника: оръдия, танкове, самолети; по броя на жертвите: убити, ранени, осакатени освен измежду сражаващите се на фронта, само че и измежду гражданското население.

За интервенцията немските войски са разграничени на три армии. Група “Север ” би трябвало да завладее Балтика и Ленинград, група “Център ” – Беларус, а след това през Смоленск да поеме към Москва, група “Юг ” – Украйна, Киев и Сталинград. Нападението стартира в 4.45 ч. на 22 юни. В него вземат участие към 4 млн. души, което го прави най-голямата сухопътна интервенция, провеждана в миналото. Срещу силите на Оста са изправени 4.5 млн. руски бойци, 2.3 млн. от които на западната граница, напомня Tvn.bg.

Макар и изненадваща и в началото извънредно сполучлива, интервенцията не реализира задачата си. Германските войски затъват в съветската тиня и доближават до Москва едвам през декември, в разгара на тежката съветска зима, Ленинград също не е превзет. По подигравка на ориста интервенцията е наречена на императора на Свещената римска империя Фридрих Барбароса, удавил се безславно в река в Анадола по време на Третия кръстоносен поход.

От 1996 година в Русия 22 юни се празнува като Ден на паметта и скръбта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР