Преди 80 години Вселената подарява на света гений, чийто път

...
Преди 80 години Вселената подарява на света гений, чийто път
Коментари Харесай

Свободен дух в оковите на тяло

Преди 80 години Вселената подарява на света талант, чийто път стартира и свършва в звездите. Житейската му орис наподобява като че ли е била изтъкана от тънки влакна, подготвени неколкократно да се скъсат.

И в случай че някой счита всичко това за прекомерно извисено, почтено единствено за приказките или за фантастичните истории за космоса, то подозрителните съвпадения в живота на този несъпоставим академик биха били задоволителни да породят любознание у всеки и да преобърнат мислите му на 180 градуса.

На 8 януари 1942 година, тъкмо 300 години след гибелта на Галилео Галилей, в Оксфорд, Англия, се ражда Стивън Уилям Хокинг - влюбеният във Вселената, звездите, науката и... в дамите астрофизик, който продължава делото на своя предходник и отворя вратата на света към теориите за основаването на човечеството, за черните дупки и към философията, че " Бог е в действителност неприкрит комарджия, а Вселената е огромно казино, където се хвърлят зарове и колелата на рулетка се завъртат по всевъзможен мотив ".

Макар да е безбожник, думите " Господ " и " Бог " са много постоянно срещани в неговите известни изречения. За Хокинг е основно разбиране и " времето ". То е това, което дефинира неговото научно пространство, което трансформира астрофизиката в забавна игра, а в действителност и това, което му печели интернационално самопризнание. " Кратка история на времето ", издадена през 1988 година, се трансформира в бестселър. Тя прави комплицираната научна материя налична и за елементарния човек, като че ли разказана през очите на любопитно дете.

И въпреки да излиза години по-късно, името ѝ препраща към също толкоз късата история, която му вещаят лекарите, диагностицирали го с тежката диагноза амиотрофична латерална склероза, когато е на 21-а.

Прогнозата е трагична, съгласно експертите видният академик няма да доживее до 30-годишна възраст - даже повече - те настояват, че му остават единствено към 2 години. Така от палавото дете, упражнявало конна езда, гребане и основало със свои другари компютър от часовникови и телефонни механизми, Стивън Хокинг почнал да употребява бастун като помощно средство за вървене. Заболяването обаче прогресирало прекомерно бързо и се наложило ученият да се придвижва със специфична инвалидна количка.

Но, както гласи една от известните изречения на астрофизика: " Забелязал съм, че даже хората, които настояват, че всичко е предопределено и ние нищо не можем да създадем, с цел да го променим, даже и те се оглеждат, преди да пресекат улицата ". И колкото по-неконтролируемо и по едно и също време неподвижно става неговото тяло, толкоз мозъкът и духът му намират граници единствено в свободата.

Години по-късно тежко затруднение постанова осъществяването на животоспасяваща интервенция, която му лишава говора. Може би това връща лентата обратно до моментите, когато дружно със интелектуалното си семейство вечеря в цялостна тишина и четене на книги.

След интервенцията обаче неразделно с него е компютърът му, който приказва и написа вместо учения и се управлява с единствения му преносим мускул - на бузата под клепача.

Макар неизлечимо болен, Хокинг изживява пълноценно годините до края на живота си, които лекарите дефинират и като един от най-дългите животи, познати на медицината, с амиотрофична латерална склероза.

Не просто женен, а за две

Макар на тип пораждащ страдание и състрадание, Стивън надалеч не възприема своето битие по този начин. Малко преди да бъде диагностициран, когато приключва " Кеймбридж ", той се среща на студентско празненство с другарка на сестра си, а може би и с най-голямата си обич.

Връзката им продължава и откакто положението на учения се утежнява - Стивън се дами за Джейн Уайлд през 1965 година, когато той е на 23. Разказвайки персонални истории пред медиите, астрофизикът споделя, че в действителност годежът и женитбата му за Джейн са дали нов смисъл на неговия живот и причина той да се бори.

Любимата жена му ражда 3 деца - Робърт, Луси и Тимотей.

Семейство Хокинг е крепко и щастливо, когато един ден Джейн, пеейки в църковен хор, се среща с музиканта Джонатан. Той се трансформира в непосредствен фамилен другар, само че с течение на двамата със брачната половинка на учения развиват усеща един към различен. От почитание към Стивън обаче връзките им остават единствено платонични.

С течение на времето медийният интерес към Хокинг се ускорява, по едно и също време с това грижите за него стават от ден на ден. Ученият пък от своя страна се привързва към една от медицинските сестри, които се занимават със здравословното му положение. Всички тези предпоставки водят и до края на дългогодишния брак - Джейн и астрофизикът се развеждат през 1995 година и той се дами за Илейн Мейсън.

Постепенно Хокинг се отдалечава от децата си и това буди съмнения у тях, че той е подлаган на физическо принуждение. Самият академик не споделя нищо за подозренията, само че през 2006 година вторият му бракоразвод също става факт.

Малко по-късно той възстановява връзките си с Джейн, както и с децата и внуците си.

Автор на детски романи, артист, буен водач на инвалидна количка и... съвсем полетял в космоса

Макар като чуем името му, да се сещаме за теории за гравитацията, за проучването на Вселената, Относителната доктрина и така нататък, в Хокинг в действителност живее едно свободно и любопитно дете.

Това го потвърждават детските романа, написани дружно с щерка му Луси - още веднъж комбинация сред завършения и обич към науката. В книгите са разказани прекарванията на Джордж - млад космонавт, изследващ Марс.

Освен детски създател, Стивън Хокинг се оказва и артист. Той е поканен да изиграе себе си в един от филмите на " Стар Трек ". Също по този начин взе участие в едни от най-известните сериали като " Теория за огромния гърмеж ".

Герой по негово сходство е основан и за сериал на " Дисни " - гениално момче, което се придвижва и приказва благодарение на мултифункционална инвалидна количка, само че и извънредно обичано от съучениците си.

Носят се клюки, че без да желае е премазал крайници на Принц Чарлз - ето какъв брой буен водач на инвалидна количка може да бъде един талантлив академик с амиотрофична латерална склероза.

А фантазията за Вселената, звездите и космоса е съвсем сбъдната - в Кенеди Спейс Център на симулиран галактически полет Стивън Хокинг има опцията да усети нулевата гравитация и да се освободи от оковите на своето неподвижно тяло. Той даже съумява да се превърти, до момента в който се рее в безтегловност.

Последното съвпадане

След голям брой научни самопризнания, огромни награди, издадени редица книги и публикации и след живот в затвор, изживян допустимо най-свободно астрофизикът Стивън Хогинг умира на 76 години, като датата още веднъж е извънредно любопитно съвпадане.

На 14 март 2018 година, когато е 139-ата годишнина от кончината на великия академик Айнщайн и следващо отбелязване на Деня на цифрата " Пи ", Хокинг почива безшумно в дома си в Кеймбридж - същото момче, което в миналото приятелите в учебно заведение наричали Айнщайн, и същият академик, траял да работи по Теорията на относителността на Алберт Айнщайн.

Тези съвпадения, честото му говорене за Бог, въпреки да твърди, че е безбожник, както и убедеността му, че извънземни съществуват, дават мотив на някои конспиратори да настояват, че в съществуването му се крие някаква по-голяма мистерия. До момента обаче Стивън Хокинг остава несъпоставим академик, оборил медицината и посочил по какъв начин се живее животът.

" Най-големият зложелател за знанието не е незнанието, а илюзията за познание. Помнете, че би трябвало да гледате нагоре към звездите, а не в краката си. Опитвайте се да намерите смисъл в това, което виждате, и се интересувайте от аргументите, заради което Вселената съществува "

Стивън Хокинг

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР