Преди 80 години беше подписан т. нар. пакт Молотов-Рибентроп (или

...
Преди 80 години беше подписан т. нар. пакт Молотов-Рибентроп (или
Коментари Харесай

Как Хитлер и Сталин разширяваха жизненото пространство

Преди 80 години беше подписан така наречен пакт Молотов-Рибентроп (или Хитлер – Сталин) – контракт сред нацистка Германия и Съветския съюз. Седмица по-късно Хитлер, получил картбланш, стартира Втората международна война. А в късната вечер на 23 август 1939 година, след подписването в Кремъл на пакта за ненападение сред нацистка Германия и Съветския съюз, Рибентроп не може да скрие щастието си. Тайният анекс към пакта, в който двете страни дефинират сферите си на въздействие в Източна Европа, дава на Хитлер опцията необезпокоявано да нападне Полша и по този начин да разшири " виталното пространство " на Германия.

Съветският сътрудник на Рибентроп - външният министър Молотов, прочут с мрачния си и тежък темперамент, също сияе от наслада. Като конспиратор с болшевишка закваска, той до самия края на живота си по този начин и не признава, че е съществувал конфиденциален протокол към Пакта, подписан и от самия него.

Също толкоз благополучен наподобява и Сталин по време на вечерния банкет - с чаша шампанско в ръка той даже подвига тост за " фюрера ". А след това води Рибентроп настрани и му дава обещание, че почтено ще извършва договореностите.

Благодарение на този контракт Сталин също получава опция да разшири своето " витално пространство ", а и да отсрочи войната с Германия. Но до момента в който задачите на Хитлер са повече или по-малко явни, по-далечните проекти на Сталин, който доста скоро получава опция да завладее обилни елементи от Полша, балтийските страни, Финландия, Бесарабия и Северна Буковина, и до ден-днешен провокират разногласия измежду историците.

Престъпният сговор сред Хитлер и Сталин
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР