Преди 8 години, още преди китайската компания Xiaomi да продаде

...
Преди 8 години, още преди китайската компания Xiaomi да продаде
Коментари Харесай

Xiaomi превръща десетки свои служители в милионери

Преди 8 години, още преди китайската компания Xiaomi да продаде даже един смарт телефон, 56 от първите й чиновници събират 11 млн. $, с цел да влагат в тогавашния стартъп. Обикновени служащи влагат в концепцията своите спестявания и взетите от родителите си заеми. Една рецепционистка даже влага зестрата си.

Днес, те са щастливите 56-има. Xiaomi към този момент е един от най-успешните производители на смарт телефони в света и приготвя първокласно обществено предложение. Техният дял в компанията може скоро да коства сред 1 и 3 милиарда $, според от продажбата на акции. Това значи по 36 млн. $ за всеки от тях.

Неочакваното решение стартира с служащи като Ли Уайксин, някогашен инженер от Microsoft, който е чиновник №12. През 2010 година чиновниците работят 7 дни седмично в спартански офис в Пекин, с цел да трансфорат непознатия производител на мобилни телефони в работещ и възходящ.

Когато потегля мълвата, че Лей Джун и останалите съоснователи на компанията заделят от личните си пари, с цел да обезпечат кръг от финансиране на рисков капитал, Ли и други вземат решение да се причислят към тях.

Ли, който оказва помощ за основаването на мобилната операционна система на Xiaomi, има спестени към 500 000 юана (79 000 долара). " Не бяха задоволително, с цел да си купи къща, по тази причина той попита дали може да влага в Xiaomi. Решихме, че не можем да оставим единствено Уайксин да влага и дадохме тази опция на всички ", споделя изпълнителният шеф на компанията Лей Джун в изявление за Bloomberg.

Някои от ранните чиновници на Xiaomi към този момент бяха богати, в това число самият Лей Джун, спечелвайки благосъстояние, ръководейки разработчика на програмен продукт Kingsoft Corp. и инвестирайки в китайски започващи компании. Но доста от чиновниците в тези дни трябваше да събират спестяванията си, с цел да вземат участие.

Ли и сътрудниците му избират да влагат в нещо, което познават, вместо в несигурния фондов пазар. Сега Ли ще завоюва сред 10 и 20 млн. $, според от цената на първичното предложение на Xiaomi.

Служител №14 е рецепционистката, която сега работи в отдела за човешки запаси. Тя взема решение да вложи зестрата си от към 100 000-200 000 юана (16 000-31 000 долара). Нейният дял сега може да коства сред 1 и 8 млн. $.

Предвид възходящия интерес Лей Джун взема решение да сложи таван на вложенията на служащите към 300 000 юана, с цел да ограничи риска и да спре чиновниците да теглят заеми за вложение.

" Интересът беше голям, само че ние сложихме таван, тъй като се притеснихме, че в случай че всички вложат прекалено много пари, би било доста неприятно, в случай че компанията се провали ", спомня си съоснователят Ли Уанкиан.

Работниците ще завоюват общо 3 милиарда $, в случай че Xiaomi пусне на борсата в Хонконг 15% от капитала си при пазарна оценка от 100 милиарда $, съгласно калкулации, учредени на проспекта на компанията. По-консервативната оценка би осигурила 1.4 милиарда $ на 56-те чиновници, в случай че Xiaomi пусне 25% от компанията на стойност 50 милиарда $.

Така чиновниците ще завоюват към 200 пъти повече от вложеното. По-голям брой служащи на Xiaomi ще забогатеят посредством варианти върху акции, които не изискват прелиминарен капитал.

Лей Джун и останалите съоснователи естествено ще завоюват най-вече. Петима от тях ще станат милиардери, а делът на самия Лей, насъбран през няколко капиталови кръга, може да коства 27 милиарда $. Рискови вложители като Qiming Venture Partners и Morningside Group също се чака да осъществят големи облаги, когато Xiaomi стане обществена в най-голямото IPO след дебюта на Alibaba Group Holding през 2014 година

Нищо не бе несъмнено през 2010 година Тогава Xiaomi е единствено една концепция в главата на Лей Джун, спомня си Ханс Тунг, един от първите му спонсори. Лей е локална софтуерна звезда с 1 млн. почитатели в Weibo (китайската съответка на Twitter), само че надалеч не е ясно дали може да се конкурира с колосите Apple, Samsung и Huawei.

Той провежда срещи, изпълнени с алкохол и цигари, в хотели в Пекин, показвайки чанти с клетъчни телефони и други съоръжения, които приятелите му могат да пробват.

Но откакто притегля 7-те съоснователи, отмъквайки ги от великодушни работодатели като Microsoft и Гугъл в границите на няколко месеца, рисковите вложители Qiming и Morningside вземат решение да заложат на него.

Те водят кръговете за набиране на средства в края на 2010 година и началото на 2011 година, които правят оценка компанията на към 250 млн. $. Точно тогава чиновниците влагат своите 11 млн. $. Днес Xiaomi е четвъртият максимален производител на смарт телефони в света и евентуално ще бъде оценен на повече от 200 пъти над тази сума.

" Лей Джун е създателят, той може да си разреши да резервира целия капитал. Но за какво го е споделил с всички? Той има визия и той може да построи тази мощна религия и хората са подготвени да поемат големите опасности ", счита съоснователят на Morningside Ричард Лиу.

Силициевата котловина е известна с тайните си милионери, които са ранни вложители в компании като Фейсбук. Сред най-известните образци са масажистката Бони Браун, която се договаря за варианти върху акции, в допълнение към 450-те $ на седмица, които изкарва, работейки на ненапълно работно време в Гугъл. Тя отдръпва като милионер след 5 години в компанията.

В Китай сходни благосъстояния са на процедура незнайни. " Тези чиновници към този момент са поели задоволително огромен риск да работят за дребен, неизследван стартъп и демонстрираха подобен страховит възторг. Оказа се, че са прави ", твърди Тунг./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР