Преди 8 години хечбекът Audi A3 беше първият модел, изграден

...
Преди 8 години хечбекът Audi A3 беше първият модел, изграден
Коментари Харесай

Новият Audi A3 попълни четворката

Преди 8 години хечбекът Audi A3 беше първият модел, построен на модулната платформа на MQB на Volkswagen Group. След това тя стана основа на голям брой коли – от дребното Audi A1 до минивана Volkswagen Viloran. Сега A3 сменя поколенията си, като го прави след Volkswagen Golf, Skoda Octavia и Seat Leon, които към този момент излязоха на бял свят и напълно скоро би трябвало да се появят по европейските пътища.

На практика компактният модел на Audi механически повтаря към този момент упоменатите Volkswagen Golf, Skoda Octavia и Seat Leon,  като резервира стила на предшественика си. Четвъртото потомство на хечбека (очаква се по-късно тази година да излезе и седан) може да бъде различено по новите фарове, с присъщи отверстия в долната част, и по увеличената на ширина решетка на радиатора. На очи откъм гърба се набиват пластмасови детайли по бронята, които имитират въздуховоди.

Профилът на модела с 5 порти е елементарно различим освен за почитателите на марката. Все отново линията на покрива е станала малко по-полегата, а задните стойки са по-малки. Впрочем, Audi А3 няма да се предлага с 3 порти (същото се отнася за VW Golf и Seat Leon), а след промяната на поколенията версията Sportback (хечбекът) е с 30 мм по-дълга и по-широка, като доближава надлежно 4340 и 1820 мм. Височината и дистанцията сред двете оси (2637 мм) си остават същите. Обемът на багажника е повишен от 340 до 380 литра, а при свалени задни седалки притежателят на автомобила има разполагаем 1200 литра (с 20 повече от предходното поколение).

Интериорът на A3 е изцяло нов. Прибиращият се екран на мултимедийната система при предшественика беше много комфортен, само че към този момент го няма. Мястото му заема екран с диагонал 10.1 инча, вграден в предния панел и леко извърнат към лидера. Той е в общоприетото съоръжение. Традиционният приборен панел с аналогови индикатори също отива в историята, сменен от виртуален приборен панел. Той е по-голям от този на новите Golf, Octavia и Leon, с диагоналът 12.3 инча. Като алтернатива се предлага и прожекционен екран.

Новата мултимедия е 10 пъти по-мощна от предходната, както настояват от Audi. Тя работи с огромен брой онлайн сервизи, може да си поддържа връзка с пътната инфраструктура и схваща " по-добре "  гласовите команди. В близко бъдеще A3 ще получи безкабелно свързване с Apple CarPlay и Android Auto. Едновременно с това е уголемен описът с асистентите на лидера, които включват даже автопилот от второ равнище, който може да управлява автомобила на автомагистрала при скорост до 210 км/ч.

Що се касае до гамата мотори, първоначално тя ще се състои от бензинов турбомотор 1.5 TFSI (мощност 150 к.с.), както и от турбодизел 2.0 TDI в два разновидността (116 или 150 к.с.). Скоростните кутии са 6-степенна механична или 7-степенна " роботизирана "  с два съединителя S tronic. Бензиновата версия ще бъде оборудвана с спомагателен стартер-генератор, който се зарежда от обособена електропреносна мрежа. Той прибавя 12 к.с. и въртящ миг 50 Nm при тръгване, само че основата му задача ще бъде друга – да разрешава придвижване в продължение на 40 секунди с изключен мотор. Благодарение на това бензиновото A3 ще икономисва до 0,4 л/100 км.

На по-късен стадий се плануват и най-малко два плъг-ин (зареждащи се) хибриди, които ще развиват 218 и 240 к.с. Ще има и спортна версия – S3, при която 2.0-литров бензинов турбомотор ще развива 310 к.с. Последен ще се появи разновидността RS3, който обаче резервира 5-цилиндровия си мотор с към 400 к.с.

Новото A3 ще бъде налично с два разновидността на адаптивни амортисьори – удобен и състезателен, като при първия пътният луфт ще се понижава с 10 мм, а при втория – с 15 мм, което значи по-голяма неотстъпчивост. Спортният вид ще се слага за версиия S Line, само че единствено по избор на клиента.

Европейските дилъри на марката към този момент одобряват поръчки, като продажбите ще стартират първо в Германия през май. В началото Audi ще предлага единствено версия Edition One, която ще е със особено съоръжение, включващо огромен брой варианти. Този вид ще е с допълнителни сиви детайли по каросерията, 18-цолови джанти и затъмнени светодиодни фарове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР