Преди 79 години на 26 март на 47-годишна възраст в

...
Преди 79 години на 26 март на 47-годишна възраст в
Коментари Харесай

Балканският лъв - Дан Колов

Преди 79 години на 26 март на 47-годишна възраст в родното му село Сенник (Севлиевско) умира великият българин Дан Колов. Един от най-емблематичните родни спортисти за всички времена.
Дончо Колев Денев има над 1500 срещи като професионален герой. Спори се за точния брой на загубите му, само че едно е ясно – те са умопомрачаващо малко. През целия си живот резервира българско поданство!

Негови са думите: „ Чувствам се мощен, тъй като съм българин. “



„ В този край, където за първи път видях небето, в този край ще се простя с него “, е друга от известните му реплики, които ни карат да настръхнем.

Не единствено това, той се бори с неправдата по нашите земи. Дарява купища пари за развиването на родната си България, която по този начин обича. Навярно всеки от нас знае най-малко една история – по какъв начин Дан Колов е давал парите на хората , а не на кметовете, които постоянно ги взимали за себе си.

Помага на небогати и заболели, на студенти за образованието им, подарява 500 000 за закупуването на аероплан за българските пощи.



В Америка го назовават „ Българският лъв “, „ Балканският лъв “, „ Кинг Конг “, „ Кралят на кеча “.

Всички са впечатлени от атлетическите му качества, само че легендата напълно не разчита единствено на мускули. Той е един от най-интелигентните борци за времето си. Посрещнат е царски при завръщането си у нас. Когато му оферират да го откарат с файтон до селото му, Дан Колов дава отговор: „ Пеш съм излязъл, пеш ще се върна! “.

Ярък образец за вдъхновяващо комбиниране на огромен състезател и експерт, човек с голямо и положително сърце и същински родолюбец.


boec.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР