Преди 75 години тази снимка обикаля света: британският премиер Уинстън

...
Преди 75 години тази снимка обикаля света: британският премиер Уинстън
Коментари Харесай

4 февруари 1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт

Преди 75 години тази фотография обикаля света: английският министър председател Уинстън Чърчил, американският президент Франклин Д. Рузвелт и руският деспот Йосиф Сталин седят един до друг, загърнати в балтоните си, и съществено гледат към фотообектива. Сцената е трябвало да показва единството сред Великите сили и да вдъхне вярата, че е вероятен дълготраен мир след края на Втората международна война.

Снимката е направена по време на конференцията в Ялта, проведена по покана на руската страна. На 4 февруари 1945-та в двореца " Ливадия " на полуостров Крим " Голямата тройка " разисква заключителната фаза на Втората международна война. Хитлеровият " хилядолетен райх " е пред окончателния си срив.

Как да бъде разграничена Германия

Американските и английски войски напредват в  Западна и Южна Европа, без значение от продължаващата яростна опозиция на Вермахта. По време на зимната си атака руските войски, напиращи от изток, са се доближили на 100 км от немската столица. На 30 април Хитлер се самоубива в бункера си в Берлин, на 8 май Германия  капитулира. В тази кървава война умират над 60 милиона души.

В Ялта, където едно време са прекарвали летния си отдих съветските царе и аристократи, следва да се дефинират контурите на новия международен ред, както и да се договорят разделянето и денацификацията на Германия. „ Голямата тройка " е трябвало също да разпредели бъдещите сфери на въздействие в следвоенна Европа. Западните сили са упорствали и за основаването на най-важната бъдеща световна организация - Обединените народи.

Победителите се надяват на трайно съдействие

Конференцията е имала деликатната задача да съчетае прекомерно другите ползи на спечелилите. Това, което е обединявало комуниста Сталин и капиталистите Рузвелт и Чърчил, е бил общият зложелател: Германия.
През 1945 към момента не си проличава, че напълно скоро съдружниците от антихитлеристката коалиция ще се трансфорат във врагове.
" Чърчил и Рузвелт са си кореспондирали по време на цялата война, организирали са и срещи между тях. До този миг те са се виждали със Сталин единствено един път - в Техеран в края на 1943-та - и допускат, че съдействие ще продължи още дълги години, в случай че не и десетилетия след войната. Поради тази причина Чърчил и Рузвелт са били подготвени на взаимни отстъпки ", изяснява кьолнският историк Йост Дюлфер.

Както Чърчил, по този начин и Рузвелт не са били по никакъв начин удовлетворени от избора на мястото за конференцията. За да стигне до Ялта, тежко болният американски президент е трябвало да пропътува общо 11 000 километра с транспортен съд и аероплан. А английският министър председател даже бил споделил, че е " надали е можело да се откри по-лошо място от Ялта, даже и да е било умишлено търсено ". За Сталин обаче е било извънредно значимо срещата да се организира на руска земя, с цел да употребява това стратегическо преимущество в своя изгода. Съветският деспот дава разпоредби да бъдат конфигурирани телеграфи и високочестотни телефони. А с цел да подслушва задграничните делегации, провежда разполагането на ориентирани микрофони в храстите към двореца " Ливадия ". За всеки случай е квалифициран и специфичен бункер-бомбоубежище. Подбрани келнери от първокласните московски хотели са командировани в Ялта, с цел да сервират на гостите изискани блюда, до момента в който в цялата страна царува същински апетит.

Сталин съумява да се наложи за редица значими неща

" От друга страна Рузвелт и Чърчил към този момент са знаели с кого си имат работа. А и това, че извънредно бруталната руска тирания се стреми да разшири въздействието си в Европа. Те не са имали никакви илюзии по отношение на този факт ", изяснява историкът и специалист по проблемите на Източна Европа Вилфрид Лот.

 Преговори по време на конференцията в Ялта

Преговори по време на конференцията в Ялта

Сталин въпреки всичко съумява да реализира своите цели. " Атмосферата като цяло е била добра. От време на време някой от участниците в срещата е скачал от стола си сърдит, тъй като не е можел да одобри избрани неща, само че като цяло конференцията е минала под знака на съдействието ", показва Йост Дюлфер.

До 11 февруари тримата държавници водят пазарлъци за бъдещето на Европа. Резултатите са следните: Чърчил налага Франция като спомагателна окупационна мощ в победената Германия; Рузвелт получава обещанието на Сталин, че Съюз на съветските социалистически републики ще се причисли към бъдещите Обединени народи и ще се включи във войната против Япония. А Сталин реализира това, че областите, в които напредват неговите войски, са оповестени за руска сфера на въздействие.

Освен това шефът на Кремъл съумява да се наложи и за друго: към Съюз на съветските социалистически републики са придадени територии в Далечния изток, които са отнети от Япония и Китай. Съветският водач си урежда и право на несъгласие в бъдещия Съвет за сигурност. Определянето на съответните граници на Полша е оставено за времето след капитулацията на Третия райх. Сталин обаче съумява да контракти като източна граница демаркационната линия, до която доближават войските му по време на експанзията против Полша през 1939 година. По това време Съветският съюз към момента е съдружник на Германия.

Компромиси и открити въпроси

Всеки участник в конференцията реализира по нещо, разяснява историкът Дюлфер: " По териториалните въпроси съумява да се наложи най-вече Сталин. А западните сили постановат възгледите си по отношение на рамката на бъдещия кротичък ред ". Историкът Вилфрид Лот прибавя: " И тримата са били в действителност удовлетворени от постигнатото на конференцията. Те са считали, че контрактуваното съставлява добра база за бъдещо съдействие ". В резултат на договарянията обаче са били реализирани редица прекомерно мъгляви взаимни отстъпки, които остават неуточнени по съответни точки.

Участниците в конференцията очевидно са изхождали от това, че същинските решения за Европа ще бъдат взети след края на войната. В този смисъл Ялта е нещо като преходна конференция, която дава единствено насоката за бъдещето. " Реално видяно, трайният мир никога не е бил контрактуван на конференцията в Ялта ", споделя историкът Лот. И идната конференция на " Голямата тройка ", извършена в Потсдам на 17 юли 1945-та, не съумява да даде отговор на всички открити въпроси, нито да заглади всички разлики. Така на процедура е готова почвата за очертаващата се към този момент Студена война.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР