Преди 700 милиона години Земята е била в хватката на

...
Преди 700 милиона години Земята е била в хватката на
Коментари Харесай

Първите животни са се появили в леден свят преди около 650 млн години

Преди 700 милиона години Земята е била в хватката на зимата - даже на екватора на ледът е бил тук-там пълен километър. Малко по-късно се появяват първите многоклетъчни.

Едно проучване, оповестено в Nature, дава най-силното доказателство, че тези събития са свързани.

Изследователите проучват антични австралийски скали и откриват, че потокът от хранителни субстанции, който е бил освободен при размразяването на земята и смилането на скалите от оттеглящите се ледници е довело до голям подем на водораслите.

А водораслите са обезпечили храната, нужна за развиването на живота на животните преди 650 милиона години.

Дълго времето учените не разбираха за какво в продължение на доста дълго време, към два милиарда години, на Земята съществуват единствено едноклетъчни организми и какво се е трансформирало, давайки подтик на еволюцията на растения, животни и в последна сметка - на нас, хората.

Сега учените откриха доказателства, че първите водорасли са се появили съвсем по едно и също време с първите многоклетъчни същества посредством проучване на седиментните скали, формирани преди към 660 милиона години на дъното на първичния океанна мястото, където в бъдеще ще възникне централна част на Австралия.

В тези скали откривателите откриха задоволително огромно количество молекули стероиди, които се съдържат в огромни количества в клетките на животните и растенията, само че отсъстват в клетъчните стени на прокариотите - примитивни организми с клетни без ядро, включващи фотосинтезиращите цианобактерии и археите.

Седиментите, проучвани от откривателите, са формирани по времето, когато Земята е почнала последователно да се размразява преди към 850 милиона години. Учените считат, че повода за това е била появяването на първите фотосинтезиращи организми, които са изчистили атмосферата на планетата от парникови газове.

Когато Земята почнала да се размразява, в океаните попада голямо количество фосфор и други хранителни субстанции от скалите, смляни от оттеглящите се ледници. Този фосфор, съгласно учените, е оказал помощ на планктонните водорасли да надделеят над фотосинтезиращите бактерии и да задейства самоподдържаща се реакция, поради която равнището на СО2 в атмосферата на планетата е съвсем неизменен през последните 550 милиона години.

Всички това довежда до разцвета на многоклетъчния живот на планетата, с помощта на което са се появили и актуалните животни и хора.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР