Преди 7 години висаджия – близък приятел на Георги Илиев,

...
Преди 7 години висаджия – близък приятел на Георги Илиев,
Коментари Харесай

Лъчо Терориста се гръмна в главата заради депресия

Преди 7 години висаджия – непосредствен другар на Георги Илиев, се самоуби
Дърво стопира баровския му джип да не падне в пропастта

Не се гордее с предишното си

Това е един от дребното случаи, когато е разкрито кой е гръмнал висаджия. Бил е доближен на Мето Илиенски, дружал е и с братя Галеви. Той е един от създателите на ВИС, непосредствен другар на Георги Илиев през 90-те години. Лъчезар Иванов не умира от ръката на убиец. Доказано е, че самичък пуска патрон в главата си, притиснат от тежка меланхолия. Мъжът, който има прякор Лъчо Терориста, поради младежката нелепост да отвлече аероплан, не се гордеел със своето минало. Създава печеливш бизнес, само че нещо от вътрешната страна го кара на съдбовния ден да избере гибелта.

10 юли 2015 година е елементарен летен ден. София е полупразна, хиляди поданици са на отмора и по родните си места. Иконом от баровска къща на ул. „ Беловодски път “ в Бояна върви към работното си място в 9 ч. сутринта, когато вижда джип, забил се в дърво. Моторът на автомобила работи и минувачът решил, че на водача му е прилошало. Надникнал в джипа и видял, че зад кормилото седи мъж в локва кръв. Незабавно звъннал на тел. 112, а мястото след броени минути се изпълнило с полиция. Дошлите на място криминалисти откриват – това е 52-годишният Лъчезар Иванов, с прякор Лъчо Терориста. До него лежи законно притежавания револвер „ Смит и Уесън “.

По-късно проверяващите ще възстановят цялата картина на нещастието. Лъчо опрял дулото до дясното си слепоочие и дръпнал спусъка, до момента в който стоял на включен мотор в баровския си джип „ Ауди Q7 “. Куршумът пробил лявото странично стъкло на возилото и паднал в тревата. В хода на следствието се оказало, че щом се гръмнал, Лъчо Терориста леко натиснал педала на газта и аудито се бутнало в дървото пред него. „ Ако го е нямало, джипът е щял да полети в бездната “, настояват криминалисти.

Първоначално ченгетата решили, че става въпрос за ликвидиране. Щом пробвали да отворят вратата обаче разбрали, че автомобилът е заключен. На таблото над кормилото пък била оставена дребна записка с телефонния номер и името на брачната половинка на Терориста – Светослава и текст: „ Не желая да съм в тежест на никого “.

Според служители на реда мъжът се гръмнал 15 минути преди да отиде на работа, както всяка заран. В джипа ченгетата се натъкнали и на още един револвер, който обаче бил без патрони. Иванов носел в себе си телефон, документи и 1000 лева

Полицията стартира работа по три версии за нещастието. Според една от тях един от създателите на ВИС 2 се е гръмнал поради финансови проблеми. Според друга версия имал здравословни проблеми и не желал да продължава да се мъчи. Според трета пък страдал от меланхолия и даже посещавал психолог. Последната надвива, откакто него другар споделя, че нещо тревожело предприемача.

„ Беше извънреден мъжага! Споделяше за проблемите си в доста стеснен кръг. Не се оплакваше, само че си личеше, че нещо доста го изтезава “ твърдял той. Бизнесменът не се гордеел с предишното си и избягвал да приказва за него.

Лъчезар Иванов е един от най-близките другари на Георги Илиев и един от създателите на ВИС-2, само че в никакъв случай не парадирал с това. Той се срещнал с Главния по времето, в което двамата лежали в пандиза. Главния бил наказан за обезчестяване, а Лъчезар - за похищение на аероплан по времето на Тодор Живков. Приятелите му го обичали, тъй като е мъжага и постоянно помагал.

Иванов стартира бизнеса си през 1998 година дружно с небезизвестния в подземния свят Мико Цанов-Цайса, който също е доближен до групировката ВИС и персонален другар на Димитър Димитров-Маймуняка. Срещу съдружника на Лъчо Терориста имаше два несполучливи атентата. Третият бе сполучлив – Цайса бе убит през 1999 година

Същата година Лъчо Терориста основава сдружението „ Бетон 1 “ с индустриална база в кв. „ Люлин “. По това време той е концесионер на централния плаж в Св. Влас. От 2003 година Иванов стремително навлиза в бизнеса с рандеман на инертни материали за строителство. Собственик е и на 10 вятърни генератора в Сливен. През 2012 година едно от сдруженията на Лъчо Терориста получава позволение да изследва рандеман на метали край Невестино. Фирмите му печелят концесии, създават зелена сила и имат подписани контракти за изкупуване на ток.

Едно от сдруженията има кариера в софийското село Горна Малина. Срещу добива на инертни материали там се надигна неодобрение преди 2 година, подкрепено от актьори, артисти и общественици. При всички държавни управления компаниите, свързани с Лъчо Терориста, са получавали разрешителни за рандеман на материали. Бизнесът му е сполучлив, има прелестно семейство, приятелите му го обичат. Но нещо изтезава Лъчо и го кара да направи съдбовната стъпка в юлското утро на 2015 година Само той си знае каква загадка движи ръката му, когато подвига револвера към главата си.

Разследващите работеха и по версията за ликвидиране, маскирано като самоубийство, само че тя не се удостовери. Куршумът е пробил страничното стъкло на заключеното от вътрешната страна ауди, по ръцете на Иванов има барутни следи. Самоубийството е премислено, това не е импровизиран акт, настояват служители на реда. Какви са аргументите, знае единствено Лъчо Терориста, който ги отнесе в гроба.

По времето на Тодор Живков
Отвлича аероплан, с цел да избяга във Виена
Лъчезар Иванов е един от четиримата българи, които на 7 март 1983 година вършат опит за похищение на аероплан Ан-24 на БГА „ Балкан “, извършващ полет от София до Варна. Така бъдещият създател на ВИС се снабдява с прякора си Терориста. Тогава Лъчо е единствено на 20 години. Заедно с приятелите си Красен Гечев, Ивайло Владимиров и Валентин Иванов, вземат решение да избягат от социализма и да заминат за Австрия. Легално тогава това е невероятно. Те хващат стюардесата като пленник и афишират, че на борда има бомба, която ще бъде взривена, в случай че самолетът на кацне във Виена. Властите тогава реагираха мълниеносно, правейки режисура, с цел да заблудят похитителите. Те гасят цялото осветяване във Варна и афишират, че летището в морската столица в действителност е това във Виена. Отначало терористите се хващат, само че виждат българските обувки на една от стюардесите, която ги посреща и схващат, че е режисура. Правят опит още веднъж да заплашат всички, само че самолетът е нападнат от барета от Отряда за битка с тероризма. При интервенцията е погубен един от похитителите, останалите са изправени пред съда. Председател на съда, който гледа делото им, е Димитър Попов, по-късно министър-председател на България. Адвокат на един от подсъдимите пък е бъдещият министър на правораздаването Петър Корнажев. Лъчо Терориста получава 10-годишна присъда, за което приживе не обича да си спомня.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР