Преди 7 години на пункта Капитан Андреево службите ни задържат

...
Преди 7 години на пункта Капитан Андреево службите ни задържат
Коментари Харесай

Руски агенти разпитват чеченски терорист в Хасково

Преди 7 години на пункта Капитан Андреево службите ни задържат 31-годишния Ахмед Чатаев по прякор Едноръкия. Ахмед е търсен от Русия за тероризъм. На първа инстанция Хасковският областен съд постанови да бъде екстрадиран. Впоследствие апелативните магистрати в Пловдив анулираха това решение, тъй като Чатаев се употребил със статут на емигрант, публикуван му от Австрия.

Мощни детонации раздрусват летище " Ататюрк " в Истанбул през юни 2016 година

Трите гърмежа са на входа, на изхода и на паркинга. Загиват над 45 души, ранените са повече от 230. " Събраните улики сочат присъединяване на " Ислямска страна ", афишират турските управляващи.

Полицията заподозря в съучастничество към атентатите осем души. Един от тях бе арестуван, четирима се издирваха. За уредник на касапницата е посочен 36-годишният тогава чеченец Ахмед Чатаев, който по-рано бил доближен на водача на незаконната организация " Имарат Кавказ ” Доку Умаров, а след гибелта му се включил към ИД. Тримата терористи, взривили се на летище „ Ататюрк ”, произлизат от съветския Дагестан, Киргизстан и Узбекистан.

В края на май 2017-а Ахмед Чатаев бе задържан на граничния пункт Капитан Андреево, откакто при инспекцията на документите му станало ясно, че Русия го търси за тероризъм. Чатаев бе доведен в Хасково и оставен в окръжния следствен арест, откакто управляващите в Москва желаеха публично да екстрадираме там чеченеца.

Руската прокуратура го обвиняваше тогава, че е финансирал с близо $12 000 терористични формирования в Турция. Преди разглеждането на мярката му за неотклонение в Хасковския областен съд Ахмед Чатаев бе разпитван в ареста от офицери на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ).

През 2010 година Чатаев, прочут и като Едноръкия Ахмед, бил задържан и в Украйна, само че Европейският съд по правата на индивида в Страсбург трансформирал 39-и правилник и не разрешил на държавното управление да го екстрадира. Година по-късно Хасковският областен съд постанови той да бъде предаден на Руската федерация. При обжалването след това Апелативният съд в Пловдив постанови, че чеченецът няма да бъде екстрадиран поради статута на емигрант, даден му от Австрия.

Докато течаха делата, съидейници на Ахмед направиха протест в негова отбрана във Виена. Отделно от австрийските управляващи изпратиха и три вербални ноти до външното ни министерство през юни 2011-а. Пред двете правосъдни инстанции бяха показани писма от разнообразни правозащитни организации, които от години наблюдават ориста на Чатаев, в това число и от " Амнести интернешънъл ". Още преди да завърши делото по изгонването тогава, Европейският съд по правата на индивида изпрати писмо до нашата страна. Искането гласеше материалите по процеса да бъдат изпратени незабавно в Страсбург, с цел да се предотврати възможното му предаване на руснаците, спомниха си през днешния ден адвокати.

Чатаев е неработоспособен 2-ра група. Според правозащитници той е лежал в съветски концлагер, откакто го ранили в борба в Чечня. Там му отрязали ръката и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници.

Ахмед съумял да избяга през Азербайджан във Виена, където получил политическо леговище. Там живеят двете му съпруги и четирите им деца. На 6 юли десетки чеченци се събраха пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки " Свобода за политическия емигрант Ахмед Чатаев! " и " България да не става съизвършител в закононарушение! ".

Преди задържането му у нас Едноръкия Амед бил задържан поредно в Швеция, Украйна и Грузия за разнообразни прегрешения, само че всякога е освобождаван под натиска на правозащитници, вместо да бъде екстрадиран в Русия.

След края на процеса Чатаев траял да снове сред Австрия, Турция и Кавказ. Според осведомени чеченецът със статут на емигрант в Австрия е специалист по експлозивите. Няколко години след излизането му от следствения арест в Хасково Ахмед Чатаев изгубил и крайници си при подривна акция в Русия, настояват осведомени с делата му. После Ахмед е лекуван първо в Грузия, а след това и в Турция.

В началото на м.г. бе оповестено, че Ахмед Чатаев бил премахнат при спецакция в Грузия. Операцията против командира от Ислямска страна е осъществена от спецслужбите в Грузия, заяви тогава представител на грузинската държавна сигурност. В интервенцията починали трима, като било доказано, че един от тях е чеченецът Ахмед Чатаев. Той бил разпознат с ДНК разбор и сравняване на пръстови отпечатъци благодарение на ФБР.

Операцията в жилищна постройка в предградие на столицата Тбилиси е траяла 20 часа. В нея с изключение на тримата обвинени терористи е бил погубен един грузински служител на реда и ранени трима негови сътрудници. Арестуван бил един от въоръжената терористична група.

" Чатаев, прочут с прозвището Едноръкия Ахмед, е вербувал бойци за джихадистката формация. През октомври 2016-а чеченецът беше включен в листата на глобените за тероризъм лица, изготвян от министерството на финансите на Съединени американски щати. В черния лист на Организация на обединените нации написа, че Чатаев е бил на висока позиция в " Ислямска страна " и е обучавал рускоезични джихадисти ", разясниха източници на " Марица ". Според тях чеченецът бил обвързван и с групировката, виновна за отвличането и обезглавяването на двамата български водачи Ивайло Кепов и Георги Лазов в Ирак през 2004 година

В Черния лист за битка с тероризма на Съединени американски щати Чатаев попадал от октомври 2015 година " От 2003-а обаче той е със статут на емигрант и се употребява от леговище в Австрия, а Женевската спогодба за бежанците от 1951 година не разрешава изгонването на попадналите под нейна протекция ", обясниха адвокати./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР