Преди 60 години - на 8 юни 1959 в комплекс

...
Преди 60 години - на 8 юни 1959 в комплекс
Коментари Харесай

Спомени от соца: Как изглеждаше Слънчев бряг преди 60 години

Преди 60 години - на 8 юни 1959 в комплекс Слънчев бряг е регистриран първият задграничен екскурзиант - Вашек Силвестър от чехословашкия град Острава.

Летовникът отседнал в хотел "Калина ", а името му останало вечно записано в летописната книга на курорта. Това се случва малко преди 16.00 ч., минути след спешното овакантяване на стаята в хотел "Калина " от служащи, извършващи довършителни работи до последния миг. За първите туристи било планувано публично посрещане, само че те минали по различен път и пристигнали напряко в хотела. Затова и се стигнало до непредвидената обстановка за работнците, които въпреки всичко съумели да изоставен неусетно обекта.

 С камили, юни 1959 година
ОТКРИВАНЕТО НА ЛЯТО 1959 В СЛЪНЧЕВ БРЯГ НЕ МИНАВА БЕЗ АЙТОСКО УЧАСТИЕ Днес малко или повече е позaбравено,но формалното разкриване на първия туристически сезон за кк „ Слънчев бряг” през 1959 година не е минало без айтоско присъединяване. На 12 юни е планувано формалното разкриване на сезон 1959 в кк „ Слънчев бряг”-Несебър.За него са разпратени предложения за посетители от близо и надалеч. До формалните институции в Община Айтос покана няма.

Но разкриване на първия сезон не минава без айтоско присъединяване,както написа на 9 юни 1959 “Черноморски фронт” в публикация със заглавие: „ Вчера „ Слънчев бряг” посрещна първите летовници” категорично се отбелязва,че на другарската вечеря участват и посетители от Айтос,а в художествената стратегия по случай откриването на сезона взе участие и битовата тракийска група към национално читалище „ Васил Левски 1869”.
 Хотел „ Жерави” на 8 юни 1959 година
За да се разгласява черно на бяло тя е била предадена по телефона на 8 юни, евентуално късно вечерта.Подписана е от Тодор Георгиев,който е познавач.кореспондент на вестника. Към публикацията има и фотоилюстрация,чиито създател е Иван Ковачев. Най-вероятно обаче става въпрос за архивна фотография,направена в хода на строителството на хотела.Снимката не е озаглавена,но тя е на хотел „ Калина”,в който в реалност е записан първият екскурзиант на тк „ Слънчев бряг” Вашек Силвестър от Чехословакия дружно с други курортисти от Чехословашка социалистическа република. Тогава рязане на ленти по случай на …… не е имало.Но вместо известният през днешния ден коктейл по случай….,се е състояла другарска среща.

Публикувано в „ Черноморски фронт”,бр.2819/9 юни 1959 година

ВЧЕРА „ СЛЪНЧЕВ БРЯГ” ПОСРЕЩНА ПЪРВИТЕ ЛЕТОВНИЦИ

„ Слънчев бряг”,8 юни/по телефона/

Н ай-после пристигна денят,който строителите на „ Слънчев бряг” чакаха с боязън и неспокойствие.Много сили хвърлиха те,докато се роди този красавец на родното Черноморие.В него зидарите от бригадите на Георги Мавродиев от Поморие,на Ангел Къртов от Бургас,на Коста Рачев и други вградиха своето майсторство.А какъв брой умеене и усърдие вложиха мазачът Христо Въльоков от Габрово, фаянсаджиите Димо Грозев и Манол Арсов?Колко безсънни нощи прекараха те през тези месеци на напрегната работа техническите ръководители на градежа: Стефан Ганчев, Венцислав Николов, Чоролеев и още: стотици зидари,мозайкаджии, електротехници,строители? За по-малко от година тук израсна съвременен курортен комплекс.И когато през днешния ден след обед дойде първата група от 364 летовници от братска Чехословакия,когато всички радостно възкликнаха от хубавата панорама родена,родена от ръцете на строителите,може би това бе най-голямата премия за тях.Техният себеотрицателен труд не бе отишъл на вятъра. В уютните и кокетни вили и хотели курортистите откриха всичко належащо за една пълноценна почивка-комфортна вътрешна уредба и улеснения. Макар и изморени от продължителното пътешестване летовниците се впуснаха да преглеждат комплекса и останаха възхитени от истинските здания,красивата природа,от златистите дюни и необгледната морска простор.Някои по-нетърпеливи небрежно се озоваха на плажа и се гмурнаха във водата.
 Пристигането на първите чехословашки туристи на 8 юни 1959 година пред хотел „ Калина”
Вечерта в ресторант „ Нептун” се състоя другарска среща на която участваха доста посетители от Бургас,Айтос,Поморие,Несебър и др.Между тях бяха секретарите на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия други Георги Томов и др.Иван Захариев,секретарят на Градския комитет на Българска комунистическа партия и член на бюрото на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия др.Нончо Киров,заместник-председателят на Окръжния национален съвет др.Георги Коточев, ръководителят на Окръжния комитет на Отечествения фронт др.Тодор Киров и други След вечерята самодейни колективи от Бургас и Айтос изнесоха художествена стратегия.Представиха се хоровият състав при фабрика „ Сталин”-Бургас,битовата тракийска група при национално читалище „ Васил Левски –Айтос,естрадният състав на самодейния колектив „ Атанас Манчев”-Бургас и самостоятелни реализатори на национални песни. Чешките летовници с интерес изслушаха песните и наградиха с бурни ръкопляскания изпълнителите.Участничките в хоровия състав при фабрика „ Сталин” сервираха на курортистите букети с цветя и ги поздравиха по случай идването им на „ Слънчев бряг” След една седмица ще дойде група от 200 летовници от Германската демократична република.Едновременно с довършването на северната част на комплекса тук ще продължат да идват летовници от Чехословакия,ГДР,Унгария,Полша,Австрия и други страни.

Тодор Георгиев/ Спец.кореспондент на „ Черноморски фронт”/

Ощ е един бисер от огърлицата на нашето Черноморие стартира да свети. "Слънчев бряг " е един от нашите най-хубави морски курорти.Сред сенчестите алеи,под палещите лъчи на слънцето и в морската вода-навсякъде се чува тирада на хора от разнообразни страни.Строителството стартира през есента на предходната година. Стотици въодушевени младежи и опитни майстори от разнообразни краища на родината пристигнаха на “Слънчев бряг».И ето те в този момент сервират на "Балкантурист " в приключен тип красивите хижи и хотели с 655 кревати,от които към този момент са заети 364 от първите туристи.

Това оповестява преди 59 години органът на Централен комитет на Българска комунистическа партия в естник "Работническо дело " в бр.160 от 9 юни 1959 .
 В Слънчев бряг с първия хотел „ Калина”


Не се оповестяват други детайлности за формалното посрещане на първия екскурзиант в първия сезон на новопостроения курортен комплекс «Слънчев бряг».Те /подробностите/ могат да се открият на страниците на тогавашния вестник «Черноморски глас»,излизащ в Несебър.На него се базира и един от историографите на «Слънчев бряг» инж.Симеон Мицов, към този момент мъртвец: «На 8 юни преуморените строители към момента завиваха последните кранове в баните и окачваха осветителните тела в хотел «Калина» под окото на основния проектант на комплекса арх..Никола Николов.Директорът Анастас Каролев на няколко пъти върви до ресторант «Нептун»,за да звъни във Варна за кацането на първите туристи от Прага на летището. Малко преди 16 часа всички чиновници на хотела с униформи дружно и шефа и други 30-тина чиновници излизат дружно с група девойки в национални носии на стотина метра пред хотела с цел да пресрещнат по-отпред идващите туристи.

Двата рейса с туристи обаче минават по различен път и заобикалят посрещачите.В хотела ги посреща шефката Василка Фиданова.Екскурзоводът й остава паспортите и листата на туристите. Администраторката попълня първата адресна карта за настаняване на екскурзиант № 1.Той е Ва шек Силвестър от град Острава-Чехословакия».

В началото на историята си в курорта, а и по цялото Южно Черноморие, са били съсредоточени малко повече от 20 хиляди ваканционни кревати.От 1989 година насам базата на Слънчев бряг е нарастнала най-малко десеторно, а по целия южен бряг хотелите, ваканционните жилища и разнообразни средства за заслон, оферират половин милион кревати.
Историята сочи, че дружно с построяването на комплекса стартира и проектирането на лесопарка. За да стане той действителност са били пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст и засадени стотици хиляди дървета, шубраци и цветя.

текстът е от книгата за Слънчев бряг: „ Началото на 1959 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР