Преди 6 години българката Любомира Роше оглавява дигиталното звено на

...
Преди 6 години българката Любомира Роше оглавява дигиталното звено на
Коментари Харесай

Любомира Роше – българката, оглавила дигиталното звено на L’Oréal

Преди 6 години българката Любомира Роше оглавява цифровото звено на L’Oréal в провокационен за цифровия маркетинг интервал. За работата си в козметичната компания печели наградата в категория „ Глобален маркетолог на годината “ за 2019 година от Световната федерация на рекламистите, а в CV-то си е записала и имената на марките Microsoft и Valtech.

Какво да работиш за колос като L’Oréal? Какво би трябвало да бъде приоритет? Как наподобява бъдещето на марката? Това споделя самата тя за изданието The Drum.

Къде в цифровото си странствуване се намираше L’Oréal, когато се присъединихте към него?

Тежката работа към този момент бе почнала през 2010 година. Въпросите тогава бяха свързани със стратегизиране, цифрова промяна за напредък, успеваемост и влияние. Има огромно ускоряване от този момент. Електронната търговия в компанията се усили от 3 до 16% през миналата година.

Как приоритизирате технологиите, върху които да се фокусирате?

Избираме ги съгласно три неща: 1. Ускоряване на електронната търговия, 2. Ускоряване на дигитализацията на мадиите и маркетинга, 3. Преосмисляне на маркетинг модела ни, с цел да преминем от чисто рекламиране към разбиране на въздействието на маркетинга.

Преди акцентът беше върху построяването на благоприятни условия. Имаше огромна стратегия за повишение на квалификацията на 36 хиляди служителя. Вторият пък беше към фабриките и индустриализацията на цифровата ни продукция за уебсайтовете, приложенията, услугите, наличието и данните.

Как убедихте борда, изключително за планове, при които възвръщаемостта не е незабавна?

Всички бяха уверени, че цифровата среда ще трансформира бизнес модела и маркетинга. Ключовата тактика бе да балансираме бързите облаги с дълготрайните цели за промяна, тъй че финансовите шефове и мениджъри да видят възвръщаемостта от цифровата промяна. Това важи изключително за районите, където имахме проблем с връзката с потребителите, като да вземем за пример Китай и Индонезия. И по този начин, бързо спечелихме нови клиенти.

Какви уроци научихте от придобиването на компанията за добавена действителност Modiface?

Modiface беше доста смела стъпка за L’Oréal, първият път, в който придобивахме нещо, което не беше просто различен бранд. Интеграцията мина в действителност добре. Създадохме фабрика за цифрови услуги, чиято роля е да създава нововъведения – като добавена действителност и диагностика.

Инвестираното време демонстрира осезаемо влияние върху бизнеса. Това, което вършим, е прекосяване към персонализирани рекомендации. Направихме го с марката за грижа за кожата Vichy, а в този момент и с L’Oréal Paris. Хората прекарват 7 пъти повече време в платформата а конверсиите се утрояват.

Как наподобява за Вас цифровото бъдеще на L’Oréal?

Едни от главните области са да имаме опция да изградим тактиките за услугите си, както и да увеличим потребителското преживяване онлайн и офлайн. Въпросът за нас в този подтекст е по какъв начин цифровите технологии могат да поддържат опита без да губят значимото – възприятието за общественост и човещина, което дава контактът лице в лице. Пресъздаваме възприятието за принадлежност посредством цифровите технологии и преодоляваме пропастта сред онлайн и офлайн пространството посредством услугите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР