Преди 520 години се случва пълно лунно затъмнение, което спасява

...
Преди 520 години се случва пълно лунно затъмнение, което спасява
Коментари Харесай

Преди 520 г. затъмнение спасява Христофор Колумб и екипажа му от смърт. Как?

Преди 520 години се случва цялостно лунно затъмнение, което избавя живота на известния мореплавател Христофор Колумб и неговия екипаж. Как се е случило това, пише IFLScience.

29 февруари 1504 година е благополучен ден за Колумб и неговия екипаж. Освен че бил спомагателен ден през февруари по време на високосна година, имало и цялостно лунно затъмнение в нощното небе над Карибско море. Смята се, че това е разрешило на известния навигатор да подмами локалните да се отнасят към него и екипажа му като към кралски особи. Пълното лунно затъмнение настава, когато Земята блокира слънчевата светлина и хвърля сянката си върху Луната.

Според записи, за които се твърди, че са събрани от сина на Колумб Фердинанд, при започване на 1504 година поражда напрежение сред европейците и локалното население на Ямайка, където Колумб и екипажът му са били ситуирани от средата на 1503 година Факт е, че те чакали идването на избавителен транспортен съд, тъй като техният транспортен съд бил развален.

Първоначално локалните приели европейците добре и ги хранели шест месеца, само че по-късно търпението им се изчерпало. Смята се, че напрежението е достигнало своя връх, когато половината от екипажа на Колумб се разбунтували и провокират разгром, което води до гибелта на няколко локални поданици.

Колумб измисля остроумен проект, с цел да избави себе си и екипажа си от възмездие, както и от неизбежна гладна гибел. Той имал сборник, който съдържал таблици с астрономически феномени, в това число жизненоважна информация за моряците за придвижването на Слънцето, Луната, планетите и звездите.

В края на февруари Колумб погледнал документа и видял, че скоро се чака цялостно лунно затъмнение. Той отишъл при водача на туземците и му споделил, че неговият християнски господ е гневен, тъй като локалните поданици не желаят да нахранят гостите си и по тази причина ще унищожат Луната.

Легендата споделя, че когато в указаното от Колумб време настъпило цялостно лунно затъмнение, лидерът в суматоха изискал амнистия и заречен да умилостиви християнския господ. Историята споделя, че от този миг нататък Колумб и екипажът му не изпитвали липса на нищо, снабдени са с храна и чакали избавителния транспортен съд, който идва през юни 1504 година

Сега е мъчно да се откри историческата акуратност на тази легенда, макар че към този момент е известно, че на 29 февруари 1504 година над Ямайка в действителност в действителност се е виждало цялостно лунно затъмнение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР