Преди 50 години трима български студенти отпечатват и раздават позиви

...
Преди 50 години трима български студенти отпечатват и раздават позиви
Коментари Харесай

50 години от протеста на българските студенти в защита на Пражката пролет

Преди 50 години трима български студенти отпечатват и раздават позиви против нахлуването на войските на пет страни от Варшавския контракт в Чехословакия. Позивите са в отбрана на " Пражката пролет " от 1968 година, а студените са единствените в България, които действително стачкуват против окупацията. По-късно тримата са задържани и хвърлени в пандиза. В момента е жив единствено един от тях - Александър Димитров.

Септември 1968 година. Трима български студенти - Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров напечатват позиви, които гласят " Вън войските на марионетката Живков от Чехословашка социалистическа република! "
Александър Димитров: Първата партида беше към 230 позива. Писахме ги при започване на септември и по това време - 21-и вечерта, на 22-и и на 23-и Валентин ги занесе в Пловдив, а ние с Едуард Генов разделихме София и пускахме по пощенските кутии.
После написват и втора партида - в поддръжка на осемте руснаци, които стачкуват на Червения площад против нахлуването в Чехословакия. Не съумяват да ги разпространят, тъй като техен другар ги издава. На 29 октомври същата година са задържани, а по-късно хвърлени в пандиза. Димитров престоява там две години, след това е изселен в Свищовско. Тримата са единствените българи действително протестирали против военната намеса.
Александър Димитров: Всички хора бяха срещу, не всички, само че болшинството от мислещите хора бяха срещу това нещо, само че си мълчаха.
От дистанцията на времето Александър Димитров счита, че през 1968 година постъпката им е била по юношески глупава, само че вярна.
Александър Димитров: Мислехме, че не би трябвало да ни заловен и в действителност не мислехме за нас, мислехме за чехите и нашите нации, които по някакъв метод да отхвърлят тази аномална система... Да стоиш безразличен, когато нещата са ти в ръцете, изключително в днешно време и да чакаш някой да ти свърши работата, не е хубаво.
През 2008 година Димитров получава от чешкия министър-председател медал " Крамарж " за гражданска героизъм. На 16 ноември той ще получи отличие и от Словакия - вторият по стойност народен медал " Двоен бял кръст " с мечове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР