Преди 50 години снимки от Прага обикалят света - 100

...
Преди 50 години снимки от Прага обикалят света - 100
Коментари Харесай

Преди 50 години Варшавският договор сложи край на социализма с човешко лице

Преди 50 години фотоси от Прага обикалят света - 100 хиляди бойци, 2300 танка и 700 военни самолета на пет страни от Варшавския контракт навлизат в Чехословакия и прегазват концепциите на „ Пражката пролет “. Това поставя завършек на фантазиите на източноевропейците за създаване на „ социализъм с човешко лице “. През октомври 1968 година е подписано съглашение за " краткотрайно разполагане на руски войски " в Чехословакия. И остават там до 1990-та.

" Вчера, 20-ти август, към 23.00 часа, армиите на Съветския съюз, на Полската национална република, на Германската демократична република, на Унгарската национална република и на Народна република България са навлезли в рамките на Чехословашката социалистическа република. Това е станало без знанието на президента на нашата страна, на ръководителя на Народното събрание, на министър-председателя, на първия секретар на комунистическата партия или други виновни лица ", оповестява на 21-ви август 1968 година минута преди 5 часа сутринта Радио Прага. Радиото афишира окупацията и приканва жителите да запазят успокоение и да не оказват въоръжена опозиция на задграничните войски. Още сутринта стотици хора се събират на митинг пред дулата на танковете. 402 са жертвите на окупацията, 58 от тях са убити в първите няколко часа от военната интервенция. Сградата на Радио Прага в центъра на столицата се трансформира в сцена на събитията и леговище за последователите на реформатора Александър Дубчек.

" Горната част на улица Виноградска е цялостна с танкове на окупационните сили. В този миг чуваме изстрели, хора тичат по улиците и влизат в постройката на радиото, с цел да се скрият от патроните. Те скандират „ Дубчек, Дубчек “, и ние се причисляваме към тях ", афишира говорителка на Радио Прага на 21-ви август преди 50 години.

Под въздействието на Дубчек в Чехословакия стартират промени, немислими дотогава в страните от Варшавския контракт. Отменена е цензурата, хората могат свободно да се събират и сдружават, партията позволява и известна икономическа либерализация. Кремъл насочва серия предизвестия, само че те остават без резултат. След нахлуването в нощта против 21-ви август Дубчек и други реформатори са арестувани от руската войска и отведени в Москва, с цел да подпишат наложително съглашение за възобновяване на управителната роля на комунистическата партия. През идната година Дубчек е заменен, а с това концепциите на Пражката пролет дефинитивно са заровени. Окупацията принуждава стотици хиляди чехи и словаци, най-вече висококвалифицирани експерти, да емигрират на Запад, където са задушевно признати.

Днес, 50 години по-късно, митинг против националконсервативното държавно управление в Прага на Андрей Бабиш засенчи честването на годишнината. Стотици стачкуващи освиркаха премиера, който откри паметна плоча върху фасадата на Радио Прага. А президентът Милош Земан не се включи във възпоменателните събития. В навечерието на 50-годишнината от потушаването на Пражката пролет нощес пред съветското посолство в Прага демонстрираха стотици хора, които носеха плакати с надписи " Никога няма да забравим ", " Спрете съветския империализъм " и " Свободата е истината ". Румънското посолство осъмна с афиш, на който написа „ Не ни посетихте 68-ма, добре пристигнали сте 2018-та “. Румъния единствена от Варшавския контракт не изпрати танкове в Чехословакия. А България последна се извини за присъединяване си в потушаването на „ Пражката пролет “ - едвам през 1990 година с решение на Народното събрание.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР