Преди 46 години на този ден приключва един от епохалните

...
Преди 46 години на този ден приключва един от епохалните
Коментари Харесай

Спомнете си последната лунна мисия

Преди 46 години на този ден завършва един от епохалните планове на човешката научно-техническа мисъл. Мисията „ Аполо 17 ” се завръща на Земята, с което приключва американската стратегия за изпращане на хора на Луната.

Корабът обикаля в лунна орбита повече от шест денонощия, като през това време прави 75 обиколки към Луната. Модулът стои на Луната повече от три денонощия, като работата на самата лунната повърхнина продължава 22 часа.
10 дни по-рано е изстреляна последната лунна пилотирана задача на Аполо - " Аполо 17 ". Докато напуща Земята, екипажът прави фотография на планетата, известна като Синьото топче.

" Аполо 17 " e единадесетата и последна към този момент пилотирана задача до Луната и шестата, която каца на повърхността <210>. " Аполо 17 " отбелязва първото нощно изстрелване, а Харисън Шмит е първият академик геолог, посетил естествения сателит на Земята. Мисията трае от 7 декември до 19 декември 1972 година

Синьото топче е фотография на Земята, направена от екипажа на " Аполо 17 " от разстояние 45 000 км. Това е една от най-широко публикуваните фотографии в международен мащаб. Снимката е една от дребното, показващи планетата Земя изцяло осветена, защото астронавтите са я създали, когато Слънцето е било зад тях. На астронавтите им изглеждала като детско топче за игра (откъдето произлиза и името на снимката).

НАСА публично признава заслугата за фотографията на целия екипаж на " Аполо 17 " - Юджийн Сърнън, Роналд Еванс и Харисън Шмит - те всички вършат фотоси с фотоапарата на борда. След задачата някои условия сочат, че фотографията най-вероятно е направена от Харисън Шмит, само че това не може да бъде изцяло тествано.

" Аполо 17 " е последната пилотирана задача до Луната. След нея хора не са се намирали в такава позиция, че да създадат фотография на цялата Земя, сходна на Синьото топче.
Екипажът на " Аполо 17 " е с пълководец Юджийн Сърнън, водач на командния модул е Роналд Еванс, а лунният модул се пилотира от първия учен-астронавт, геолога Харисън Шмит. Еванс остава на орбита към Луната, а през това време Шмит и Сърнън кацат на повърхността и организират три излизания. И трите им работни смени не престават по малко над 7 часа, като през това време събират рекордните 110 кг мостри от лунната почва. Екипажът изминава по повърхността 34 километра. За задачата разполагат със специфичен луноход, с който обикалят в долината на Телеца.

В кратера Шорти астронавтите се натъкват на така наречен “оранжев прахуляк ” - оранжеви топчета от материал, сходен на стъклото. Двамата астронавти инсталират и цялостен комплекс научна инсталация на лунната повърхнина.

На специфична мемориална пластина, инсталирана на последното ходило от стълбата на лунния модул “Челинджър ” е написано: “На това място Човекът извърши своето първо проучване на Луната, декември 1972 година. Нека духът на мира, с който пристигнахме ние, да се съобщи на цялото човечество ”. Върху пластината са гравирани двете земни полукълба и забележимата от Земята страна на Луната. Подписите си са положили тримата астронавти от екипажа на “Аполо 17 ” и тогавашният американски президент Ричард Никсън.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР