Преди 42 години САЩ прати сонда на повърхността на Марс.

...
Преди 42 години САЩ прати сонда на повърхността на Марс.
Коментари Харесай

NASA ще изследва Марс и под повърхността

Преди 42 години Съединени американски щати прати сонда на повърхността на Марс. Откакто Viking I кацна, NASA изпрати редица все по-умни роувъри и орбитални апарати, които да изучат алената планета и нейната атмосфера.

Но всички те не доближиха по-далеч от повърхността. В събота NASA изпрати нова машина, която ще изучи Марс на доста по-фундаментално равнище - и ще помогне на учените да запълнят своите бели петна в познанията за геологическата конструкция, състав и сеизмична интензивност на планетата.

Mars InSight е първата задача на NASA, която ще изучи вътрешността на Марс. 360-килограмовата машина е основана от Lockheed Martin Corp. Тя би трябвало да кацне на прилежащата ни планета на 26 ноември т.г.

За учените един въпрос остава най-съществен и се надяват InSight да даде отговор: по какъв начин по този начин Земята и Марс са толкоз разнообразни, щом и двете са основани от едни и същи субстанции преди 4,5 милиарда години?

Марс съставлява съвършен пример за проучване на процесите, посредством които минават земноподобните планети, поради размерите си: задоволително огромна е, с цел да е минала през същите процеси като Земята и Венера, само че е задоволително дребна, с цел да резервира сведения под повърхността.

За разлика от Марс, земята има дейни тектонни плочи и конвекционен развой, който носи високите температури от ядрото на открито към повърхността. За да научат повече, InSight ще прокопае и петметрова дупка, с цел да мери температурата.

Но даже и без плочи, от време на време Марс се тресе - геологически феномен, който учените желаят да изследват. Смята се, че те са по-ниски от 6 по скалата на Рихтер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР