Преди 40 години, учени от 50 държави се събират в

...
Преди 40 години, учени от 50 държави се събират в
Коментари Харесай

Учени: Контрол над раждаемостта ще помогне в борбата с климатичните промени

Преди 40 години, учени от 50 страни се събират в Женева да обсъдят това, което тогава се назовава „ климатичен проблем с въглеродния двуокис “. По това време, заради зависимостта от горивата, която стои в основата на петролната рецесия от 1979 година, те съумяват да предскажат, че световното стопляне ще се трансформира в главен проблем на околната среда, написа Bloomberg.

Учените се захващат за работа и съумяват да формулират оферти за битка с този проблем, в това число и слагат началото на Междуправителствения панел за климатични промени, най-голямата организация сплотяваща учени за климата. Целта им била да се заемат с климатичните промени преди да е прекомерно късно. Но след обещаващото начало, напъните на петролната и другите промишлености, основани на изкопаеми горива, както и политиците, които слагат икономическия напредък над здравето на планетата, съумяват да ги забавят. Сега, четири десетилетия по-късно, по-голяма група от учени повдига различен, доста по-спешен проблем – свръхпопулацията, или пренаселеността, осведоми " Инвестор ".

Повече от 11 хиляди учени от целия свят приканват да се направи сериозно значима добавка към тактиката за подмяна на изкопаемите горива с възобновима сила – и тя е, че има потребност от надалеч по-малко хора на планетата.

„ Ние заявяваме, с повече от 11 хиляди подписа, събрани по света, ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред климатична рецесия, която изисква незабавни ограничения “, пишат учените в внезапно предизвестие, оповестено в списанието BioScience.

Докато предизвестията за последствията от климатичните промени стават към този момент досадни за елементарния четец, фен и слушател по света, това последно официално съобщение съставлява изключение, като се имат в поради данните, които го съпровождат. Изложени поредно, те демонстрират опустошителната посока, в която се движи здравето на планетата. Консумацията на месо, излъчванията на парникови газове, топенето на ледниците, повишението на равнището на океаните и рисковите климатични феномени – всичко това обрисува мрачна картина на 40 години пропилени благоприятни условия.

Учените насочат специфични апели към политиците и държавниците бързо да наложат систематични промени в енергийните, питателните и икономическите политики. Освен това, те отиват и една стъпка напред – в политически рисковата тематика за надзор над раждаемостта. Тя „ би трябвало да бъде нормализирана и, в идеалния случай, последователно понижена – в рамка осигуряваща обществен интегритет “, пишат учените.

„ Ние сме окуражени от актуалното надигане на паниката “, написа още в писмото. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР