Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година

...
Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година
Коментари Харесай

Борисов ще превърне пловдивското летище в хъб за износ на стоки

Преди 4-5 години Брутният вътрешен продукт беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лв.. Добре е, когато има такива вложения, които оставят добавена стойност в България. Заради развиването на инфраструктурата в България идват вложители. Даваме им терени, всички имоти имат ток вода, а те идват и строят. Започнахме и разширението на пътя Ботевград – Мездра, ремонтираме Автомагистрала "Хемус " и във Враца се строят 5 завода. Това сподели министър председателят Бойко Борисов, който участва на откриването на нова фирмена база за произвеждане на автомобилно осветяване за "Мерцедес " край Куклен.

Борисов бе на откриването с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на стопанската система Емил Караниколов и Ахмед Байрактар - ръководител на управителния съвет на "Одело Груп ", откриха край Пловдив фабрика за произвеждане на светлини за "Мерцедес ". На церемонията участва и посланикът на Турция у нас Хасан Улусой.

Базата "Одело България " е ситуирана на повърхност от 23 декара в индустриална зона "Капсида ", община Куклен, и е построена за една година. Очаква се поетапно до 2023 година компанията да влага у нас 40,6 милиона евро в три завода и парк за поддоставчици. Наети ще бъдат към 400 души, като част от тях към този момент са подготвени и ще стартират работа в първата фабрика.

Премиерът акцентира, че в Пловдив и покрайнините има доста неосъществени благоприятни условия. Според него пловдивското летище може да стане предстоящ огромен хъб за експорт на артикули, който ще се употребява от всички страни на Балканския полуостров.

"При този голям стопански напредък на града не може пловдивското летище да остане занемарено. Балканите имат потребност от един огромен хъб, откъдето да се изнасят артикули. Може в един миг да се окаже, че със аероплан по-евтино ще се доставят артикули, в сравнение с с тировете, в случай че се създадат групажи. Работим по тази тематика ", сподели Борисов.

Според премиера е от голяма важност, че висококвалифицирани български фрагменти стартират да се завръщат от чужбина. Борисов означи също построяването на инфраструктурата у нас, като особено подчертава върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширението на околовръстното на град Пловдив.

„ Одело България “ ЕООД неотдавна откри Развоен център в София, където ще бъдат наети близо 40 инженери, работещи за дизайна на предни и задни светлини за автомобилната промишленост. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани действия – дизайна и производството на автомобилни светлини. Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро вложения, направени през последните 7 година В тях работят 4 000 чиновници, а оборотът за 2018 година е 383 милиона евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР