Преди 4-5 дни хлябът беше 1.85 лв, а снощи беше

...
Преди 4-5 дни хлябът беше 1.85 лв, а снощи беше
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Само за няколко дни ръстът на цената на хляба скочи с 22%

Преди 4-5 дни хлябът беше 1.85 лева, а нощес беше 2.25 лева 22% е растежът единствено за няколко дни! Това съобщи икономистът Ваня Григорова в ефира на NOVA. Тя носеше и касов бон със себе си.

По думите й това илюстрира думите че, когато приходите са ниски и има тежки изкривявания на пазара, всяка спомагателна тежест прави живота неосъществим. Икономистът обаче подсети, че при хляба 50% от цената е надценка на търговци и Данък добавена стойност.

" Ние от доста време агитираме за понижаване на веригата на доставките, тъй като колкото по-малко медиатори има, толкоз по-ниска ще е цената ", сподели още тя.

" Чухме Асен Василев да споделя, че за България веригата на доставките ще продължи да се удължава, което значи повече медиатори и повече надбавки за всички артикули ", добави Григорова.

Тя разяснява и цената на черешите от 35 лева за кг. По думите й това се претърпява и постоянно се съпоставят повдигането на цените с този плод.

И въпреки всичко, това е нещо, което не е от жизненоважна нужда и хората просто няма да си го купят, за разлика обаче от хляба, чиято цена се е вдигнала с 22% за няколко дни.

" Тази политика, по този метод провеждана, няма да ни донесе нищо положително ", сподели Григорова.

" Скъсан е джобът, страната няма пари, с цел да финансира този 1,5 милиард от Плана. Ние сме най-бедните и ще обедняваме повече, което е притеснително. Все отново би трябвало да кажем, че дългът ни продължава да пораства, само че той е един от най-ниските в Европейски Съюз и той не е стеснителен в тази рецесия ", посочи тя.

" Утре може да няма пари за пенсии, за майчинство, би трябвало да кажем, че не сме стигнали до този миг, само че в последна сметка, когато виждаме, че посоката е тази и когато министърът на финансите ни споделя, че няма да става по-добре, е явно, че нещо генерално би трябвало да променим ", добави Григорова.

" Така с подхвърлени подаяния от 60 лв. добавки за пенсионерите няма да стане. Другото, за което би трябвало да приказваме, са приходите на жителите ", сподели тя.

" Защото, до момента в който пенсиите могат да се трансформират по някакъв метод с решения на държавното управление, до момента в който минималната работна заплата може да се промени, в случай че има предпочитание, несъмнено, защото разбрахме, че министърът на финансите такова предпочитание изключително и това е проблем, то тогава какво вършим с приходите на хората, които не са на минимална работна заплата ", посочи икономистката.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР